TURISM: Jurnalul de vacanta

Postat la 13 decembrie 2007 1 afişăre

Iarna, o excursie la schi intr-un chalet luxos aflat la baza partiei din Aspen, primavara, un weekend in centrul Florentei intr-o vila-opera de arta de secol 15, vacanta de vara, in proprietatea din Africa de Sud cu plaja privata, iar aniversarea casatoriei, toamna, in apartamentul personal de pe Champs Elysées – asa s-ar putea rezuma jurnalul de calatorie al unui membru dintr-un club exclusivist cu „proprietate fractionara”.

Conceptul dupa care functioneaza astfel de cluburi este simplu: compania care detine clubul achizitioneaza sau construieste proprietati in cele mai in voga destinatii, iar pasionatii de turism care vor sa-si petreaca vacanta de fiecare data in alt loc platesc o taxa prin care achizitioneaza dreptul la cateva zile intr-una dintre proprietatile clubului si uneori chiar cumpara o parte din casa. Intr-un cuvant, la pretul unei singure case cumperi mai multe sau, mai bine spus, dreptul de a locui in mai multe case.

Principiul care se afla la baza acestor cluburi nu este nici pe departe nou. Compania aeriana NetJets (care din 1998 este detinuta de Warren Buffet) a fost cea care a realizat in anii ‚‘80 ca poate reduce costul detinerii unui avion si a inceput sa promoveze ideea de proprietate fractionara in cazul avioanelor. NetJets a demonstrat ca si cei care au multe milioane de dolari in cont sunt interesati de acest tip de proprietate. Ideea a fost preluata de catre dezvoltatorii imobiliari si jucatorii de pe piata turismului, care initial au introdus conceptul de „time-share”.

Bob Trotta este unul dintre cei mai vechi developeri de pe piata si detine Palm Beach Club din Tenerife, construit in 1983, cea mai veche operatiune time share din lume, 9.000 de familii detinand peste 15.000 de saptamani. Insa, in ultimii ani, conceptul de time share a devenit sensibil din cauza managementului precar al unora dintre proprietati si a fa li mentului unor jucatori de pe piata. Cel mai recent si rasunator a fost cazul companiei americane Tanner & Haley, care si-a declarat falimentul anul trecut, lasand in urma sute de membri care se lupta in justitie pentru a primi cel putin o parte din taxele platite.

Insa piata a reactionat si antreprenorii au tintit mai sus cu un produs reinventat si redenumit. Proprietate fractionara este termenul upmar ket pentru astfel de proprietati. Proprietatile oferite variaza de la un palazzo de secol 15 in inima Florentei la o vila in Toscana si cabane de schi in Aspen. In plus, cei care promoveaza astfel de produse au conceput pachete care vand un stil de viata, o incursiune in modul in care traiesc aristocratii locului. David Burden, fondatorul si directorul executiv Timbers Resorts, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata, spune ca proprietatea trebuie sa se incadreze in cateva linii extrem de importante. „Daca este vorba despre o cabana de schi, accesul la partie trebuie sa fie facil, iar o vila la mare trebuie sa aiba vedere la cea mai buna plaja. Daca nu indeplinesti aceste con dit ii, nu ai nicio sansa.” De exemplu, Palazzo Tornabuoni, palat de secol 15 in centrul Florentei: de pe terasa aflata pe acoperis se poate admira panorama intregului oras, interiorul este decorat cu opere de arta (o statuie baroca a zeitei Diana creata de Gherardo Silvani, evaluata la 2 milioane de euro si un semineu creat de maestrul Giacomo Raffaelli in secolul 18), podele din marmura, seminee din piatra, fresce, inclusiv cele realizate de Ciampelli in secolul 16.

Pentru 319.000 de euro plus taxe anuale, proprietarul are acces trei saptamani pe an la oricare dintre cele 11 apartamente din cladire, sejurul putand fi prelungit in functie de disponibilitate. In plus, membrii clubului traiesc viata unui nobil din Florenta: au acces preferential la muzee, inclusiv la Coridorul Vasari din Muzeul Uffizi, la gradinile private si la colectiile de arta, excursii la podgoriile detinute de unul dintre investitori si serviciu concierge non-stop.

Cititi mai multe articole din PRETUL LUXULUI

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pretul luxului,
turism,
vacante,
florenta,
aspen
/special/turism-jurnalul-de-vacanta-2304873
2304873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.