Unicornul

Postat la 25 august 2009 9 afişări

Dupa ce ani de zile s-a speculat copios pe aceasta tema, dupa ce nenumarati designeri amatori si-au imaginat cum ar putea arata, mult-asteptatul tablet PC de la Apple se apropie de liniile de productie.

In ultimii ani, Apple a reusit sa creeze in piata IT o reactie aproape pavloviana. Pe masura ce zilele conferintei-show MacWorld se apropiau, toata sufl area computeristica a lumii incepea sa saliveze in asteptarea portiei de inovatie livrata de compania din Cupertino. Iar in acest context inovatie nu se refera doar la tehnologia propriu-zisa, ci si la modelele comerciale asociate. Explicatia este ca aceste doua sfere ale inovatiei, odata conectate, au sansa de a provoca schimbarea regulilor jocului intr-un intreg domeniu.

E suficient sa ne amintim de iPod, care a bulversat nu doar piata playerelor portabile, ci intregul model al distributiei de muzica si video. Mai apoi, iPhone a produs un seism nu doar in zona telefoanelor inteligente, ci si in retelele de telefonie. Anul acesta pofta de revolutii a industriei a ramas nesatisfacuta. Poate si problemele de sanatate ale lui Steve Jobs au avut o infl uenta in aceasta privinta, dar este cert ca MacWorld 2009 nu a mai avut stralucirea anilor trecuti, iar imbunatatirile produselor existente, desi aclamate de presa si public (cum a fost cazul lui iPhone 3GS), au fost mai degraba incrementale decat revolutionare. Consecinta fireasca este ca speculatiile si zvonurile s-au intetit, alimentate si de secretomania clasica a companiei.

Principala chestiune dezbatuta se refera la netbooks - o piata in plina dezvoltare din care Apple lipseste. Fiind vorba de o zona de consum, aceasta absenta este considerata inexplicabila in absenta unei strategii secrete pe care comentatori profesionisti sau amatori se trudesc s-o deconspire. La intrebarea explicita a jurnalistilor privind netbook-urile, reprezentatii Apple au invocat factorul de forma: dimensiunile reduse fac imposibila o experienta a utilizarii compatibila cu standardele ridicate ale produselor firmei. Dar pe unul dintre oamenii de la Apple l-a luat probabil gura pe dinainte cand a adaugat ca niciodata un computer purtand sigla companiei nu va avea o tastatura subdimensionata. Aha... deci un ecran de mici dimensiuni este acceptabil (cum este cazul la iPod Touch sau iPhone), dar o tastatura mica nu este. Concluzia ca Apple va renunta la tastatura a readus in actualitate speculatiile privind tableta Apple, asteptata de ani de zile (acest mare unicorn al lumii high-tech, spune Stephen Wildstrom).

De data aceasta se pare ca e adevarat. Un serviciu de stiri taiwanez numit InfoTimes a publicat un articol in care relateaza ca Apple a incheiat contracte cu cativa fabricanti pentru productia unei tablete constand dintr-un ecran tactil de 9,7 toli (24,6 cm) si ca productia de serie este prevazuta pentru septembrie. De aici s-ar deduce ca lansarea ar putea fi in octombrie sau inceputul lui noiembrie, adica tocmai la timp pentru a prinde vanzarile de Craciun. Daca si pretul este cel estimat de PC World pe baza aceleiasi surse, 800 de dolari, s-ar putea sa ne afl am din nou in fata unei evolutii interesante. Desi ideea tablet PC este destul de veche si multe companii au produs deja astfel de aparate, popularitatea acestora s-a redus doar la cateva zone de nisa, domenii in care un laptop obisnuit este fie prea incomod (de exemplu in domeniul medical, in cazul medicilor), fie prea sensibil (de exemplu, in constructii sau industrie). Inconvenientul major l-a reprezentat intotdeauna posibilitatea de a interactiona cu acest tip de computere, in special introducerea datelor. Intrarea lui Apple pe aceasta piata nu poate sa insemne decat ca proiectantii au reusit sa rezolve problemele de ergonomie specifi ce si ca sunt incredintati ca produsul este potrivit pentru piata de consum.

Va reusi Apple acolo unde au esuat atatia altii? Este foarte posibil, pentru ca are cateva atuuri importante. In primul rand tehnologia: Apple detine un mare numar de brevete in domeniul interfetei tactile. In al doilea rand designul: este larg recunoscuta abilitatea designerilor de la Apple de a crea produse atractive si ergonomice. In fine, asul din maneca: iTablet (cum presupun cei de la ZDNet ca se va numi) vine in continuarea unei game de produse bazate pe interfata tactila. Acest aspect permite pozitionarea produsului in zona familiara multor utilizatori: este un soi de iPod Touch, dar mai mare. Daca informatiile de la surse din interiorul companiei se confi rma, tableta va fi echipata cu un MacOSX obisnuit, dar va ingloba toate functionalitatile din iPod si va putea fi conectat la iTunes Store si la App Store pentru continut multimedia, jocuri si aplicatii. In plus, va cuprinde si un e-book reader, ceea ce e o veste destul de proasta pentru Amazon.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
designeri,
pc,
apple,
productie,
it,
ipod
/opinii/unicornul-4797299
4797299
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.