Strategia energetica, o chestiune de continut

Postat la 22 mai 2007 1 afişăre

Eckhard Gerber este un arhitect german care vrea sa construiasca in Riyad o cladire independenta din punct de vedere energetic, care va produce intreaga energie de care are nevoie si care, oricum, va consuma putina electricitate. Avand 322 de metri, cladirea va fi pe locul 22 in lista celor mai inalte cladiri din lume si va costa 300 de milioane de euro.

Eckhard Gerber este un arhitect german care vrea sa construiasca in Riyad o cladire independenta din punct de vedere energetic, care va produce intreaga energie de care are nevoie si care, oricum, va consuma putina electricitate. Avand 322 de metri, cladirea va fi pe locul 22 in lista celor mai inalte cladiri din lume si va costa 300 de milioane de euro.

 

Pe langa costuri, inaltime si inedit, Burj al-Taqa (Turnul Energiei) poate fi interpretata, daca vreti, si drept o dovada de subtila ironie: intr-o zona care furnizeaza o mare parte a energiei de care are nevoie lumea intreaga care traieste de pe urma consumului, a risipei de energie si unde legendele spun ca masinile luxoase erau abandonate in desert dupa golirea rezervorului, seicii construiesc o cladire independenta energetic, cu emisii zero.

 

Poate fi o ironie, poate fi o strategie; am mai scris despre asta, conducatorii emiratelor arabe fac tot posibilul, sau cel putin asa mi se pare mie, pentru a se asigura ca statele lor vor fi un centru de interes pentru businessul mondial si dupa de petrolul se va fi epuizat. Nu stiu daca exista un document scris in acest sens, o strategie adica, dar actiunile lor indica fara dubiu acest lucru: construiesc insule artificiale, cladiri extravagante, se implica in cercetare, comert si turism.

 

La Bucuresti, Ministerul Economiei si Finantelor a elaborat proiectul strategiei energetice a Romaniei; documentul va fi prezentat Guvernului, cel mai probabil, la jumatatea lunii iunie, dupa ce va fi discutat cu partidele politice, sindicatele si patronatele.

 

L-am rasfoit, e un document fezabil, doldora de cifre, de evolutii, de investitii, de actiuni si de privatizari. Este mai inchegat decat alte strategii; influentat si de directivele europene din domeniul energiei, ia in calcul reducerea emisiilor si promovarea productiei de energie din surse neconventionale.

 

Cred ca pentru a fi o strategie adevarata, asa cum mi se pare mie ca ar trebui sa fie un asemenea document, ministerul ar fi trebuit sa includa esentialul.

 

Esentialul, adica un Burj al-Taqa combinat cu un set de actiuni in plan international. Un Burj al-Taqa, adica doza de curaj, de nebunie care separa invingatorii de restul lumii: cercetare in domeniul energiilor neconventionale, atragerea de investitii in acest sens, un plan financiar coerent pentru finantarea cercetarii in domeniu. Vointa sa fie, pentru ca bani s-ar gasi: la pachet cu unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, un procent oarecare din profiturile distribuitorilor de electricitate si gaze naturale, fonduri europene.

 

Un set de actiuni pe plan international, adica zona unde ne-am remarcat prin inactivitate: ne tot plangem de intarzierile din constructia conductei Nabucco si de repeziciunea cu care se misca vecinii bulgari (vezi cazul conductei Burgas – Alexandropolis) sau de faptul ca suntem insistent ocoliti de interesul rusesc care marseaza pe cartea puterii energetice, dar se intreprind mult prea putine pentru promovarea intereselor romanesti sau pentru identificarea zonelor cu oportunitati reale. Asa ca un capitol scris nu de directorii de departamente din Ministerul Economiei as fi vrut sa vad scris in strategie, ci unul apartinand specialistilor din Ministerul Afacerilor Externe.

 

Amatorilor de date, cateva prevederi: proiectul prevede privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova pâna la sfârsitul anului 2008, investitorii privati fiind obligati sa asigure continuarea activitatii, cu respectarea normelor de mediu. Consumul national de electricitate va creste, conform ministrului, cu 3% anual, in perioada 2007-2020, iar cantitatea de energie exportata va avansa semnificativ dupa anul 2015, ca urmare a intrarii in functiune a grupurilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

 

Pentru modernizarea sectorului energetic autoritatile estimeaza un necesar de investitii de 8,8 miliarde de euro, un miliard de dolari si aproximativ un miliard de lei, in perioada 2007-2020, având in vedere ca peste 50% din centralele energetice, reteaua de distributie a gazelor si cea pentru electricitate au durata de viata depasita.

 

Rezervele de uraniu pot asigura necesarul pentru functionarea doar a doua reactoare nucleare pâna in 2017.

 

Rezervele de petrol sunt estimate sa scada pâna in 2025 de sapte ori, la 12 milioane de tone, de la nivelul de 80 de milioane de tone aferent anului trecut. In acelasi timp, rezervele de gaze naturale se vor reduce de peste trei ori in 2025, la 50 de miliarde de metri cubi.

 

Anul trecut, rezervele de gaze inregistrau un nivel de 170 de miliarde de metri cubi. Productia de gaze naturale a fost anul trecut de 12,3 miliarde de metri cubi, in timp ce consumul s-a ridicat la 17,8 miliarde de metri cubi.

 

Necesarul de investitii pentru producerea de energie din surse regenerabile pâna in anul 2015 este estimat la 1,8 miliarde de euro si consta in punerea in functiune a unor capacitati cu o putere instalata de aproximativ 1.600 MWh.

 

Vedeti, ce spuneam? Un noian de cifre si de promisiuni cu iz de lamentatii; niciun proiect de Burj al-Taqa.

Urmărește Business Magazin

/opinii/strategia-energetica-o-chestiune-de-continut-1009244
1009244
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.