Starea natiunii politice

Postat la 14 martie 2006 1 afişăre

Sondajele de opinie din ultima vreme arata un scor inca foarte bun al Aliantei PNL-PD (58%), o usoara crestere a PSD (24%), caderea PRM (7 %), emotiile UDMR (5%) si iesirea din orice calcul a PUR (sub 1 %). Rezulta calculele simple ale lui Traian Basescu: alegeri anticipate pana la sfarsitul anului, cu orice pret. Zbuciumul politic e in toi.

Sondajele de opinie din ultima vreme arata un scor inca foarte bun al Aliantei PNL-PD (58%), o usoara crestere a PSD (24%), caderea PRM (7 %), emotiile UDMR (5%) si iesirea din orice calcul a PUR (sub 1 %). Rezulta calculele simple ale lui Traian Basescu: alegeri anticipate pana la sfarsitul anului, cu orice pret. Zbuciumul politic e in toi.

Cei mai zbuciumati sunt, in aceste zile, cei din PSD, care au si dat agenda dezbaterii, la concurenta cu Traian Basescu. Preocuparile europene ale PSD par sa fi ramas, in ultima vreme, exclusiv in grija lui Adrian Nastase care, pe masura ce pierde teren in interiorul partidului, cauta legitimare externa, fiind nelipsit de la orice intrunire mai acatari a socialistilor europeni. 

Acasa, apele ba fierb, ba se transforma in conflicte inghetate. Singurul care i-a mai tinut piept lui Ion Iliescu a fost blajinul Mircea Geoana. Fostul ministru de externe a iesit castigator din disputa "prostanacule/senilule" pe care a avut-o cu fostul sef al statului. Impacarea de forma ramane insa doar o etapa si nu inseamna mare lucru. Doar s-au impacat, vorba aia, Nastase cu Iorgovan si nici Vanghelie nu mai are, aparent, decat sustinatori ai candidaturii la Primaria Capitalei. 

Acum, cuvantul de ordine este "unitate cu orice pret, caci e loc pentru toti", iar cei din PSD stiu ca jocurile pentru Congres in aceste zile se fac. Iliescu e, deja, candidat oficial pentru presedintia partidului. Iar Nastase incearca din rasputeri sa ramana singurul candidat pentru presedintia executiva si sa astepte vremuri mai bune din pozitia de secund al lui Iliescu. Cat despre unitatea din partid, nu e limpede cum va fi abordata pana la urma problema Iacubov. Un ou fierbinte. Lasat din mana nu poate fi, fiindca a fost o componenta importanta a fortei PSD. Dar nici tinut strans, dupa scenariul Bivolaru, pentru ca frige. 

Alianta PNL-PD trece printr-o oarecare liniste interna, rumegand sondajele. Principala preocupare afisata: buna guvernare. Principala preocupare strategica: alegerile pentru Bucuresti, unde Adriean Videanu trebuie sa se intrebuinteze serios ca sa ia potul din primul tur de scrutin. Atat PNL, cat si PD, au si o preocupare europeana. 

Liderii lor au fost vizitati saptamana trecuta, oficial, de reprezentantii socialistilor, respectiv liberalilor europeni. Socialistii au incercat sa le explice democratilor lui Boc de ce au tinut cu PSD si Adrian Nastase in campania electorala de asta toamna si cat de important e ca PD sa ramana in familia politica social-democrata. Dar democratii au acum o pozitie de negociere foarte solida: sunt la putere, fostul lor lider a devenit presedinte al Romaniei, iar discutiile (neoficiale) cu grupul popular european merg destul de bine. 

Intalnirea reprezentantilor PSE cu Traian Basescu a fost infirmata. Chiar daca nu s-au privit ochi in ochi, este clar ca mare parte din drumuri, inclusiv cele europene, trec pe la Cotroceni. Si nu e vorba de o simpla curtoazie. Insusi socialistul Pierre Moscovici, raportor pentru extindere al Parlamentului european, a avut o declaratie interesanta: el a fost unul dintre putinii oficiali europeni care s-au grabit sa sustina teoria suparata a lui Basescu, potrivit careia a spune ca Romania e o tara corupta reprezinta o insulta adusa romanilor. 

Semnale au primit si liberalii, din partea unui vicepresedinte al Internationalei liberale.  Acesta a vorbit la Cluj despre sprijinul acordat PNL de miscarea liberala europeana si le-a atras atentia ca ar fi nefiresc sa fuzioneze cu niste social-democrati si de-a dreptul scandalos daca formatiunea rezultata ar adera la Partidul Popular European.

Cel mai important eveniment popular a avut insa ca actor principal formatiunea lui Gheorghe Ciuhandu. Partidul si-a schimbat numele din buletin, renuntand la cuvantul "taranesc" pe care l-a inlocuit cu mai trendy-ul cuvant "popular". Totul, cu binecuvantarea crestin-democratilor europeni, care vor, iata, sa impuste trei iepuri in Romania. 

Nasterea noii denumiri nu s-a facut fara dureri. Cea mai puternica voce critica a fost cea a fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan, pentru care "taranesc" era echivalent cu anticomunist. Aparent, mica valva de la nivelul lui 1% n-are nici o relevanta pentru marea politica din Romania. In realitate, nici un calcul popular romanesc nu se va putea face fara Ciuhandu & Co.

De la PRM nu a mai plecat nimeni in ultima saptamana, UDMR redeseneaza harta regiunilor din Romania si sta cu ochii mari pe miscarile UCM, iar PUR a preluat din zbor vechea poveste a votului uninominal, relansata zilele trecute si de PD, si anunta ca va strange semnaturi pentru o initiativa legislativa in acest sens (lucru pe care il poate face mai simplu, avand senatori si deputati). 

Caci umanistii au o mare problema: sondajele ii plaseaza la categoria "si altii", in vreme ce discutiile despre anticipate sunt din nou la ordinea zilei. Doar a spus-o capitanul Basescu: dupa semnarea Tratatului de aderare la UE, anticipatele vor fi o prioritate. PD n-a zis ba, iar PNL spune ca un scrutin la inceputul verii sau cel tarziu in septembrie ar putea deveni o necesitate. Cat despre PSD, chiar daca partidul ar avea nevoie de inca un an pentru regrupare, nevoia de revansa si pofta de putere sunt mari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Starea natiunii politice
/opinii/starea-natiunii-politice-977069
977069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.