Si ce daca euro se duce in 3 lei?

Postat la 17 aprilie 2006 1 afişăre

Este chiar asa o mare problema daca leul va continua sa se aprecieze si sa vedem cursul euro la 3 lei? Anul asta sau la anul? Va rupe in doua economia cresterea deficitului comercial? Vor fi mari manifestatii ale exportatorilor pe strazi?

Este chiar asa o mare problema daca leul va continua sa se aprecieze si sa vedem cursul euro la 3 lei? Anul asta sau la anul? Va rupe in doua economia cresterea deficitului comercial? Vor fi mari manifestatii ale exportatorilor pe strazi?

 

Va fi sigur un eveniment de media daca se va intampla acest lucru. "Leul a spart pragul de 3 lei pentru un euro." In urma cu cinci ani se spunea ca euro sau, mai corect spus, dolarul a spart pragul de 3 lei. Acum e invers.

 

La mijlocul anului 2002, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a intrebat retoric: Ce-ar fi daca dolarul - care era atunci la putere - ar ramane la 33.000 lei? Dupa patru ani, imi amintesc perfect acel articol de pe prima pagina din Ziarul Financiar - "jos, la 3.300 de semne", cum spunem noi. Atunci a fost primul semnal al guvernatorului care aducea in discutie posibilitatea unei stopari a scaderii leului. Nu multa lume a inteles acest lucru.

 

In  noiembrie 2004, in Anuarul ZF "Romania 2010", guvernatorul afirma: "Pana la adoptarea euro vom avea si crestere economica, si apreciere a leului. Fara apreciere, orice ritm de crestere economica nu ar fi suficient. Insa pentru ca aceasta apreciere sa fie sustenabila, avem nevoie de cresteri de productivitate. E drept ca daca vreo 3 milioane de romani or sa mai lucreze cativa ani in strainatate, o sa avem si un import de productivitate ridicata din afara".

 

Din noiembrie 2004, leul s-a apreciat puternic fata de euro, castigand 20% in va-loare. S-a intamplat ceva? Aprecierea monedei nationale sau "cu cat a scazut euro astazi?" a intrat deja in cotidian. Unii au pierdut sau mai corect spus nu au mai castigat din cresterea cursului, iar altii au castigat. Au avut de scos mai putini lei din buzunar ca sa-si plateasca rata in euro la banca. Masina s-a ieftinit in lei. Dar mai mult decat atat, aprecierea leului a pus presiune pe BNR si pe banci sa reduca dobanzile la lei, cea mai mare realizare economica a anului trecut si poate cel mai bun lucru care s-a intamplat in Romania in ultimul deceniu.

 

Eu pledez pentru o apreciere a leului in continuare, pentru ca ea poate schimba fortat o intreaga economie, din punct de vedere tehnologic si al competitivitatii. Este adevarat ca aprecierea va aduce o crestere exponentiala a importurilor, la care exportatorii nu vor putea face fata, iar deficitul comercial/de cont curent se va mari.

 

Dar, in acelasi timp, aprecierea ii ajuta pe producatori sa-si cumpere echipamente noi din afara cu mai putini lei. Sursele de finantare sunt mai ieftine acum, iar bancile sunt pline de bani. Cine va intelege si va face acest lucru  va castiga si va rezista pe piata in urmatorul deceniu. Aprecierea leului este o sansa unica pentru retehnologizarea mai ieftina a Romaniei. O asemenea oportunitate "fortata" apare, poate, o data la zece ani.

 

In acelasi timp, ea ii impinge pe exportatori sa-si faca "curatenie" in companii. Uitati-va la Viorel Catarama, cel mai mare producator de mobila. Scaderea euro l-a obligat la concedieri si l-a trimis sa caute alte piete de export. De asemenea, il forteaza sa vanda pe piata interna prin toate mijloacele. Daca euro nu scadea, nu ar fi facut nimic. Si ca el sunt multi altii.    

 

Este adevarat ca acum aprecierea ne-a adus un consum mai ridicat de masini, televizoare, electrocasnice, care nu produc nimic, dupa cum spunea un analist. Dar va veni si randul celor care produc. Salariile vor creste si va exista cerere pentru oferta.

 

In februarie, consumul a urcat cu peste 20% fata de perioada similara a anului anterior. In schimb, productia industriala a crescut cu numai 2,9%. Totusi, productivitatea muncii in industrie a urcat cu 7%.

"In viitorul apropiat, importurile de echipamente si tehnologie, dar si investitiile facute in ultimii ani ar trebui sa se reflecte si in cresterea productiei industriale", spune seful Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu. El sustine ca exista o intarziere de pana la trei ani intre o investitie si efectul acesteia intr-o crestere a productiei industriale.

 

Toate investitiile facute dupa 2000 incep sa-si faca acum efectul. Ganditi-va la Dacia, care de anul trecut aduce 300 de milioane de euro in plus la exporturi. Anul trecut am avut investitii straine de peste 5 miliarde de euro, iar anul acesta s-ar putea sa atingem 7 miliarde de euro. Efectul lor il vom vedea peste 2-3 ani.

Acum, importurile si consumul sustin cresterea economica, iar peste cativa ani va fi randul productiei si al exportului sa preia stafeta. Aprecierea de acum a leului va face mai ieftin acest proces, iar o parte din decalajele fata de tarile din Est dar si din Vest se vor mai reduce.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Si ce daca euro se duce in 3 lei?
/opinii/si-ce-daca-euro-se-duce-in-3-lei-1005684
1005684
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.