Schimbarea care nu schimba nimic

Postat la 18 ianuarie 2010 14 afişări

Alegerile de duminica pentru stabilirea deputatului colegiului 1 din sectorul 1 al Bucurestiulul ne-au aratat indeaproape cum se castiga un mandat, cat de util este votul uninominal si, mai presus de toate, cat de apropiate de nevoile oamenilor sunt promisiunile alesilor.

Pe langa faptul ca prezenta a doar un sfert dintre votanti la scrutinul de duminica arata cat de mult mizeaza acestia pe reprezentantul lor in Parlament, victoria lui Radu Stroe arata, asa cum sustine domnia sa, victoria bunului-simt. Bun-simt care a tinut departe de sectii trei sferturi dintre locuitorii din colegiul unu si nu pentru ca ar fi fost comozi sau indiferenti, ci pentru ca multi dintre ei ar fi inotat prin noroaiele de pe strazile din Straulesti sau Damaroaia, unde au ghinionul sa domicilieze.

De cand m-am trezit si pana seara, pe celebrul bulevard Petrila din Capitala, bulevard zic bine, a stat o reporterita de la o televiziune de stiri si a vorbit cu oamenii de acolo. Cei mai multi cereau putin asfalt intr-o capitala europeana. Desi nu ar putea asfalta tocmai ei, deputatii, oamenii aveau nevoie sa li se ofere asta. Sau macar sa li se explice cand o sa li se rezolve problema. Insa programele celor doi competitori aveau de a face cu alte proiecte "de necesitate".

Alternativele pentru alegatorii care trebuiau sa iasa la vot duminica erau cu totul altele. Stroe a tinut-o toata campania cu legile sigurantei nationale, in timp ce mai tanarul Prigoana a vorbit fara cusur despre modernizarea statului si despre oprirea dezmatului pe bani publici. Evident, nimic concret. Nu ca s-ar fi tinut de cuvant, dar ar fi fost mai usor ca cineva sa ii traga la raspundere pentru o promisiune cuantificabila.

Si totusi, cine sa ii traga la raspundere? Oamenii nu aveau habar in ce colegiu locuiesc, asta pentru ca nimeni nu a avut interesul sa-i anunte, iar cei care se mandreau ca stau in colegiul unu nu stiau de ce vin la vot sau cine e Bogdan Olteanu. Prigoana Jr. nu putea sa ii anunte pentru ca Lamborghini-ul functiona doar pe asfaltul de pe av. Radu Beller si nicidecum in glodul de pe Bd.Petrila. Iar Stroe, desi continua campania electorala chiar si dupa ce s-a incheiat, a scapat cu avertisment. Judecatorii de la Biroul Electoral Municipal au decis ca Stroe, activist PCR inainte de Revolutie, nu trebuie mustrat cu amenda pentru continuarea campaniei electorale in ziua alegerilor.

Si asa au trecut alegerile din colegiul contrastelor intre saraci si bogati, iar pentru "binele alegatorilor", pentru "mai mult bun-simt" si alte clisee plictisitoare, a ajuns in Parlament Radu Stroe. Si noroiul a disparut.

Urmărește Business Magazin

/opinii/schimbarea-care-nu-schimba-nimic-5367416
5367416
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.