Roata se invarte, Hurd o impinge

Postat la 23 mai 2006 1 afişăre

Gigantul IT Hewlett-Packard a anuntat cresterea veniturilor si a profitului pe ultimul trimestru, dar nu asta e cel mai interesant. Ci mai degraba faptul ca noul CEO, Mark Hurd, face reforma lovind direct in liderul Dell, care este in pierdere de viteza.

Gigantul IT Hewlett-Packard a anuntat cresterea veniturilor si a profitului pe ultimul trimestru, dar nu asta e cel mai interesant. Ci mai degraba faptul ca noul CEO, Mark Hurd, face reforma lovind direct in liderul Dell, care este in pierdere de viteza.

 

Prin primavara anului trecut, un anunt-soc a bagat in priza redactiile de presa ale celor mai mari publicatii din intreaga lume: seful uneia dintre cele mai mari companii producatoare de echipamente si tehnologii IT&C din lume, Hewlett-Packard, a fost concediat. Era vorba despre Carly Fiorina, iubita enorm de ziaristi pentru carisma si iesirile sale publice spectaculoase - un ziarist de la USA Today a scris la scurt timp dupa anuntul concedierii ei ca "daca Fiorina n-ar fi aparut, probabil ca presa ar fi trebuit sa o inventeze" - dar care nu reusea deloc sa tina pe linia de plutire un gigant precum HP, aflat in competitie permanenta cu adversari de calibru precum Dell sau IBM.

 

Inlocuitorul sau a fost numit la scurt timp, in persoana lui Mark Hurd. A fost o schimbare importanta pentru HP: de la un sef pe stilul "superstar" (Fiorina), a trecut la o atitudine mai cu picioarele pe pamant, preferandu-l pe Hurd, un expert in tehnologie, pe postul de director executiv. Compania venea dupa o perioada mai mult decat tulbure. HP a scos din cont 19 miliarde de dolari pentru a "inghiti" Compaq in mai 2002 (una din cele mai mari fuziuni din istoria industriei IT), iar partea cea mai trista, spun analistii, este ca si in ziua de azi investitorii asteapta sa vada beneficiile acestei investitii.

 

Insa Hurd a adus un suflu nou, adica exact ceea ce se si astepta de la el. A promis de la bun inceput ca va restructura compania. Anul trecut, in toamna, la prima sa iesire in public in cadrul evenimentului anual Oracle OpenWorld, a spus in fata unei audiente de 10.000 de persoane ca "HP are o noua conducere care isi va impune cu o mana de fier noua politica".

 

Aluzie sau nu la stilul mai orientat catre show-biz al predecesoarei sale, anuntul a stabilit clar ca regulile jocului s-au schimbat. Iar primul rezultat cu adevarat clar al schimbarii a venit la mijlocul saptamanii trecute, cand HP a anuntat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului.

 

O crestere de doar 5 procente a veniturilor (pana la 22,6 miliarde de dolari), in schimb profitul net a urcat in viteza, cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut (pana la 1,46 miliarde de dolari). Nu numai ca profitul intregii companii a crescut, dar investitorii au rasuflat usurati vazand ca profitul a urcat pentru fiecare din diviziile care constituie coloana vertebrala a companiei: PC-uri, servere, imprimante.

 

Dintr-o companie care mai ca isi facuse o obisnuinta din a-i dezamagi pe investitori (la momentul plecarii lui Carly Fiorina, HP se situase sub asteptarile analistilor in 7 din ultimele 20 de trimestre), gigantul IT a reusit saptamana trecuta sa dea peste cap toate previziunile specialistilor de pe Wall Street.

 

Insa ceea ce este cu adevarat important este faptul ca rivalul sau de o viata si detinatorul primului loc in industria producatoare de PC-uri, Dell, nu isi mai gaseste cadenta. Seful companiei, Michael Dell, a spus intr-o intalnire cu ziaristii organizata chiar cu o zi inainte ca HP sa-si anunte rezultatele financiare ca nu s-a asteptat la "un nivel atat de mare de competitivitate" din partea rivalilor, facand referire indirect la performanta lui Mark Hurd.

 

Dell urma sa faca publice propriile rezultate financiare dupa inchiderea acestei editii, insa conform analistilor si chiar oficialilor companiei, acestea se vor situa sub asteptarile expertilor de pe Wall-Street. Apropo de Wall-Street. In ultimul an, dupa venirea lui Hurd, actiunile HP au crescut cu 48%, pe cand cele ale lui Dell au scazut cu 40 de procente.

 

Asa ca viitorul nu se arata in culori prea optimiste pentru Dell. Daca pe piata domestica, in SUA, este inca lider - unul din trei PC-uri vandute acolo ii apartine - perspectivele nu sunt incurajatoare: piata americana este deja matura, iar ratele de crestere se incetinesc. Adevarata oportunitate vine dinspre pietele in dezvoltare: China, India (de ce nu, Europa de Est), unde inca multi consumatori nu detin deocamdata un PC.

 

Dell nu se simte prea bine cand trebuie sa iasa din piata pe care o cunoaste cel mai bine, sunt de parere analistii care urmaresc cu atentie parcursul companiei. O privire de ansamblu asupra business-ului sau este suficienta pentru a intelege de ce. Marketingul Dell este foarte performant cand vine vorba de vanzari pe Internet, unde clientii achita cu card de credit. Iar asta este foarte dificil in piete unde comertul online este nou sau nu prezinta incredere.

 

In schimb, HP vinde mai ales in magazine. Si, cu toate ca un purtator de cuvant al Dell a spus recent ca vanzarile catre clientii de business din strainatate merg foarte bine, in ultimul an fiscal doar 35% din totalul veniturilor au provenit din vanzarile de pe pietele ce pot fi considerate straine (adica in afara SUA, a Canadei si Americii Latine).

 

Si totusi, Mark Hurd insista ca sco-pul sau principal nu este sa il infranga pe Michael Dell. "Obiectivul meu nu este doar sa castig cota de piata. Vreau sa conduc un business sanatos". Sa fie doar o declaratie plina de diplomatie sau o dovada in plus a unui stil de business ce prefera echilibrul deciziilor impulsive care i-au fost fatale predecesoarei sale? Ramane de vazut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Roata se invarte,
Hurd o impinge
/opinii/roata-se-invarte-hurd-o-impinge-1006007
1006007
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.