Petrolul face legea si pe bursele din Est

Postat la 28 martie 2006 1 afişăre

Preferand politica pasilor marunti, investitori mai mult sau mai putin misteriosi sunt atrasi de pachete de actiuni nu foarte mari, dar importante, ale companiilor petroliere. Investitiile sunt de milioane de euro.

Preferand politica pasilor marunti, investitori mai mult sau mai putin misteriosi sunt atrasi de pachete de actiuni nu foarte mari, dar importante, ale companiilor petroliere. Investitiile sunt de milioane de euro.

Febra petrolului scump, care a cuprins de mai multe luni si bursele de actiuni de la New York sau Londra, unde companiile petroliere au devenit mai valoroase pentru simplul fapt ca detin rezerve de petrol, a inceput sa molipseasca in ultimele saptamani si pietele bursiere din Europa Centrala si de Est.

La Bucuresti, Budapesta sau la Viena, companiile petroliere fac de cateva saptamani jocurile pe pietele de actiuni, ducand indicii bursieri la noi maxime istorice. Pe Bursa de la Bucuresti s-au schimbat in ultimele doua saptamani pachete de actiuni ale Petrom si Rompetrol Rafinare de milioane bune de dolari, pe fondul unor cresteri semnificative ale cotatiilor.

Un investitor ramas inca necunoscut a preluat saptamana trecuta un pachet de 4,7% din actiunile Rompetrol Rafinare cu 11 milioane de euro. Tranzactia in care vanzator a fost SIF Transilvania s-a realizat cu 10% sub pretul pietei, dar asta nu a impiedicat cresterea cotatiilor de pe piata care au atins un maximum de 690 de lei, fata de 550 de lei, pretul la care se realizase tranzactia.

Putini cunosc identitatea cumparatorului, pentru ca actiunile sunt inregistrate deocamdata pe numele unei banci custode. La fel de putini cunosc intentiile acestuia, dar zvonurile care au circulat pe piata au fost multe. 

Una din variantele vehiculate este cea a omului de afaceri Ovidiu Tender, despre care se stia ca mai detine un pachet mic de actiuni, sau cea a lui Sorin Ovidiu Vintu, cunoscut pentru operatiuni speculative de asemenea anvergura pe Bursa. 

Altii spun ca este posibil sa fie compania ungara MOL, care declarase chiar cu o saptamana inainte ca ar putea fi interesata de o felie din grupul Rompetrol. Pe piata se vorbea si de faptul ca este posibil sa fi cumparat chiar principalul actionar al grupului, omul de afaceri Dinu Patriciu. 

Cam tot 11 milioane de euro au valorat si transferurile de actiuni Petrom, tranzactiile culminand miercurea trecuta cu achizitii in valoare de 7,5 milioane de euro, care au reprezentat 0,33%  din capitalul Petrom. 

Procentul din Petrom tranzactionat,  mult mai mic in comparatie cu cel de pe Rompetrol Rafinare, i-a facut pe brokeri sa se intrebe mai mult unde se va opri pretul decat cine este cumparatorul, despre care toata lumea banuieste ca e un fond strain de investitii.  Cotatia Petrom a urcat in primele doua saptamani ale lunii octombrie cu peste 15%. Pe Bursa din Budapesta austriecii de la OMV, viitorii proprietari ai Petrom, au anuntat ca si-au majorat de la 9% la 10% participatia la MOL, principala companie petroliera din Ungaria. 

Austriecii au spus ca au achizitionat pachetul suplimentar de actiuni MOL din motive fiscale, o participare de 10% asigurandu-le, in conformitate cu legislatia maghiara, un tratament fiscal mai favorabil. Oficialii OMV au precizat insa ca nu s-au hotarat ce vor face pe termen lung cu participatia la MOL. 

Cresterea puternica a pretului actiunilor MOL a dus indicele BUX al Bursei din Budapesta pentru prima data in istorie peste nivelul de 13.000 de puncte. La Bursa din Viena nu mai putin de trei departamentele de analiza pe piata de capital, cele ale Raiffeisen, Bank Austria si Dresdner Kleinwort Wasser, si-au modificat recomandarea in privinta actiunilor OMV de pe "buy" pe "hold".  Modificarea opiniei analistilor s-a datorat cresterii puternice a pretului actiunilor. 

Din luna mai, cand preluarea Petrom de catre OMV a devenit aproape sigura, actiunile companiei austriece au urcat cu aproximativ 50%. Capitalizarea bursiera a OMV a atins saptamana trecuta 5,7 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

/opinii/petrolul-face-legea-si-pe-bursele-din-est-977709
977709
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.