Nu vrem sa ramanem datori

Postat la 16 mai 2006 1 afişăre

Cred ca nu l-am auzit niciodata pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa indemne poporul sa se imprumute, ci doar facand tot posibilul sa tempereze acest avant. In schimb, l-am auzit pe guvernator sustinand ca treaba oamenilor este sa economiseasca sau i-a indemnat sa consume mai putin, avand in vedere ca iau bani de la banca si-i cheltuiesc pe "nevoi personale".

Cred ca nu l-am auzit niciodata pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa indemne poporul sa se imprumute, ci doar facand tot posibilul sa tempereze acest avant. In schimb, l-am auzit pe guvernator sustinand ca treaba oamenilor este sa economiseasca sau i-a indemnat sa consume mai putin, avand in vedere ca iau bani de la banca si-i cheltuiesc pe "nevoi personale".

 

Este creditul un rau pentru popor? Pentru companii e bun creditul, dar pentru oameni nu, pentru ca ei cheltuiesc banii - isi iau masini, case, se duc in vacanta, isi cumpara televizoare sau haine - nu asa cum fac firmele, care se dezvolta, fac investitii, cumpara echipamente si obtin profit.

 

Conform unui raport al expertilor Bancii Nationale, publicat saptamana trecuta, o parte dintre companii se imprumuta insa in valuta din afara, schimba euro in lei si intra pe piata valutara si monetara pentru a specula cursul valutar si diferentialul de dobanda. Nici vorba de investitii.

 

Incurajarea creditului pentru oameni reprezinta cea mai buna forma de stabilitate socio-economica. Au descoperit-o americanii de multe decenii, de aceea sunt cei mai indatorati din lume si nu au nici o problema sa traiasca cu aceasta povara. Faptul ca ai de platit ratele la un imprumut sau mai multe, dupa caz, te face mai responsabil la locul de munca. Suna comunist, dar asta-i adevarul.

 

Inveti sa respecti procedurile, ierarhia si, mai mult, jobul. Stiind ca pe 25 ale lunii te asteapta bancherul sa-i dai inapoi banii, te aduce in postura de a nu risca sa-ti pierzi slujba, de a trage de ea si de a impinge lucrurile inainte. Aici se poate avea in vedere chiar si schimbarea jobului pentru un salariu mai mare. De multe ori, aceasta migratie ridica salariile intr-un intreg sector atunci cand managerii sunt nevoiti sa-si stabilizeze forta de munca. Schimbarea continua a jobului, adica acceptarea acestei situatii, este unul din atuurile americanilor.

 

In ultimii trei ani de zile, o intreaga tara s-a schimbat. Nu din punctul de vedere al infrastructurii, al scolilor sau al spitalelor, ci din punctul de vedere al indivizilor, in particular. Multi si-au luat masina, si-au schimbat televizorul sau si-au luat o casa. Pe credit, ce-i drept. Dar perspectiva lor s-a schimbat. Au invatat repede cum sa-si faca rapid o "viata mai buna" - faptul ca ai o masina intra in aceasta categorie -, chiar daca sunt datori pentru acest lucru.

 

Ce pierzi? Libertatea financiara? Dar ai avut-o vreodata? Multi invoca faptul ca devin dependenti de banca, ca de un drog. Este un lucru rau? De ce? E mai bine sa pui deoparte euro pentru a-ti putea cumpara o casa, cu banii jos, cum se spune? Intr-adevar, ai o libertate financiara, dar numeri anii care ti-au mai ramas pana intri in posesia bunului. Ce te faci daca valoarea apartamentului creste si in loc sa castigi de pe urma lui, trebuie sa platesti diferenta in plus.

 

Libertatea financiara are pretul ei, dar s-ar putea sa devina frustrant sa nu poti sa-ti realizezi obiectivul cat mai repede. Povara lunara a platii ratelor poate sa-ti puna mintea la contributie sa gasesti si alte forme de castig, ca sa-ti imbunatatesti balanta financiara, incepand de la a accepta sa faci proiecte suplimentare la serviciu pana la a deveni antreprenor.  

 

Cineva spunea ca in aceasta situatie, cand te imprumuti, numai bancherul castiga. Financiar, da. Dar s-ar putea sa castigi si tu, psihologic. Sa privesti viata cu alti ochi si sa-ti doresti sa o imbunatatesti. Nu numai mental, la o discutie cu cineva cand ai timp de pierdut sau cand visezi, ci si din punct de vedere practic. Sa te oblige sa actionezi, nu numai sa stai pe bara.

 

Creditul este cea mai buna forma de a avea grija de viata ta, de ceea ce faci. El schimba o intreaga generatie din punctul de vedere al mentalitatii. Este o schimbare subtila pe care nu o percepem in acest moment, dar contribuim la ea zi de zi.

 

Sunteti indatorati peste cap, ziua de salariu s-a transformat in zi bancara, dar avem mai multa incredere in viitor. Pentru simplul fapt ca nu vrem sa ramanem datori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nu vrem sa ramanem datori
/opinii/nu-vrem-sa-ramanem-datori-1005956
1005956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.