Nici calare, nici pe jos

Postat la 30 ianuarie 2006 1 afişăre

PPCD se amageste cu gandul ca va fi fiind el un partid mic, dar macar e tare. Mic stim ca este. "Tare", insa, daca nu-si va juca inteligent cartile, nu va ajunge niciodata. PPCD este, in prezent, un partid mic aflat pe cai mari.

PPCD se amageste cu gandul ca va fi fiind el un partid mic, dar macar e tare. Mic stim ca este. "Tare", insa, daca nu-si va juca inteligent cartile, nu va ajunge niciodata.

PPCD este, in prezent, un partid mic aflat pe cai mari. Odata declansata isteria populara, in perspectiva viitoarei integrari europene, fostii taranisti au revenit in centrul atentiei ca singura formatiune politica, cu exceptia UDMR, care se bucura de girul oficial al popularilor europeni. In consecinta, toata lumea a inceput, intr-un fel sau altul, sa-i curteze. PNL, PD, ba chiar si PC au declansat imediat procedurile de tatonare a unei posibile apropieri. 

E un ritual complicat, asemanator ritualurilor de imperechere la unele specii de pasari, cu apropieri si retrageri, mesaje transmise mai mult sau mai putin voalat prin intermediul presei, intalniri de taina si comunicate oficiale. 

Asa a ajuns PPCD dintr-un partid timorat un partid mofturos. A inceput prin a declara ca va monitoriza cu atentie evolutia politica a PD si PC - cele doua partide cu intentii declarate oficial de afiliere la popularii europeni - si a sfarsit negociind cu aripa liberala condusa de Valeriu Stoica crearea "unei formule federative de partide de centru-dreapta". Ca aceste ultime discutii au fost si cele mai avansate a demonstrat-o si prezenta unei impresionante delegatii din partea PPCD (prim vicepresedintele Serban Bubenek, vicepresedintii Viorel Sasca, Crin Sandru, Zoe Radulescu si presedintele organizatiei PPCD din Capitala, Remus Opris). De altfel, insusi presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a salutat actiunea fruntasilor liberali, declansata sub sloganul "Uniunea asigura puterea".

Vestea anticipatelor i-a luat ca din oala - ca de altfel pe multi alti actori politici, mai mici sau mai mari - obligandu-i sa-si reconsidere optiunile. Intr-o incercare disperata de a utiliza, precum in artele martiale, forta loviturii adversarului in propriul sau avantaj, Valeriu Stoica a avut, in ultima perioada, o intreaga serie de interventii televizate.  Pe toate posturile de televiziune la care a aparut, politicianul liberal a incercat sa explice cum declansarea anticipatelor reprezinta o oportunitate unica pentru crearea acestei formule federative de partide de centru-dreapta. In opinia acestuia, PNL, PD si PPCD au acum ocazia unica de a lansa un puternic mesaj de solidaritate a dreptei. Ca distinsul liberal are de multisor marota unificarii dreptei - si, implicit, a bipolarizarii scenei politice romanesti, cu o automata legitimizare a PSD ca singura alternativa de stanga - stia toata lumea. Insa in graba sa aproape disperata de a vedea dreapta unificata pana nu e prea tarziu pentru PSD, Valeriu Stoica a trecut nonsalant cu vederea doua aspecte extrem de importante. In primul rand, o formula federativa a partidelor de dreapta poate suna "frumos din coada", vorba lui Eminescu, dar asta n-o impiedica sa ramana putintel ilogica. Nu poti pastra in acelasi timp identitatea participantilor la "federatie", si asigura, totodata, o mai buna "unificare" a acestora. In ce fel disensiunile existente in clipa de fata la nivelul Aliantei D.A. ar fi mai usor de tinut sub control in aceasta formula federativa? - iata o intrebare la care Valeriu Stoica nu a oferit pana acum nici un raspuns. In al doilea rand, PPCD nu are cum sa fie concomitent apropiat atat de PNL cat si de PD.

"Menage-ul à trois" poate suna interesant, ba chiar excitant, in urechile unui tanar dornic de experiente erotice, dar orice familist cu putina experienta stie ca formula este lipsita de viabilitate pe termen lung. Sub presiunea anticipatelor, Gheorghe Ciuhandu trebuie sa se hotarasca rapid. Fie declanseaza o miscare de apropiere de PD, fireasca din perspectiva noii orientari doctrinare a acestui partid, fie continua sa joace la doua capete, asumandu-si riscul de a cadea cu fundul intre doua luntrii, pecetluind astfel iesirea definitiva a taranistilor din istorie.

Nici un om cu scaun la cap nu-si poate imagina ca dupa cativa ani de guvernare - timp in care-si va fi consolidat pe deplin pozitia de primul "partid popular al tarii" - PD-ul va mai fi dispus la negocieri cu un PPCD pricajit pana aproape de nefiire. Pana si fata saracului din poveste - stiti dumneavostra, cea care a reusit performanta de a merge nici calare, nici pe jos, nici dezbracata, nici imbracata, nici pe drum, nici pe langa drum - n-a facut asta decat o singura data. 

Dupa care s-a maritat si s-a asezat la casa ei, devenind femeie respectabila. Nu poti umbla toata ziua buna ziua imbracat doar intr-o plasa de pescuit, calare pe o capra chioara.   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nici calare,
nici pe jos
/opinii/nici-calare-nici-pe-jos-979005
979005
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.