Inima mea e a lui tati

Postat la 02 iunie 2009 33 afişări

Primul gand. Citesc ca al nostru prim-ministru a spus ca nu e nimic rau in a lansa candidatura in alegeri a femeilor atragatoare din punct de vedere fizic. Problema este insa cum spui aceste lucruri.

Toti stiu bancul cu calugarul iezuit si cel dominican care fac exercitii spirituale, iar iezuitul, in timp ce recita rozariul, fumeaza senin. Dominicanul il intreaba cum de poate face asa ceva, iar el ii raspunde ca le-a cerut permisiunea superiorilor sai. Naivul dominican spune ca si el a cerut permisiunea, dar i-a fost refuzata. “Dar cum ai cerut voie?”, il intreaba iezuitul. Iar dominicanul ii spune: “Pot sa fumez in timp ce ma rog?”. Sigur ca raspunsul a fost negativ. In schimb, iezuitul a intrebat “Pot sa ma rog in timp ce fumez?”, iar superiorii i-au raspuns ca te poti ruga in orice situatie.

 

Daca Berlusconi ar fi zis ca nu e nimic rau daca o candidata la alegeri mai este si frumoasa, toata lumea, inclusiv feministele, ar fi aplaudat. Dar a lasat sa se inteleaga ca nu e nimic rau in a lansa candidatura unei fete frumoase la alegeri, si-aici a dat-o-n bara. Probabil ca e rau sa lansezi in politica o fata doar pentru ca e frumoasa. 

 

Alt doilea gand. Legat de povestea cu pustoaica din Napoli care-l numeste pe Berlusconi “tati” (“papi”), cu siguranta e gresit sa ne imaginam cine stie ce lucruri rele. Totusi, mi-e imposibil sa nu-mi amintesc de un cantec nemuritor al lui Cole Porter, facut celebru de Marilyn Monroe si de Eartha Kitt, “My heart belongs to daddy” (“Inima mea e a lui tati”), in care o fetita cu o voce foarte sexy canta despre cum nu poate avea relatii normale cu baietii de varsta ei, intrucat inima ei ii apartine lui “tati”.

 

A curs multa cerneala pe marginea pasiunii acestei fete (s-a vorbit pe rand de incest, pedofilie, atasament fata de valorile familiei), iar ideile pe aceasta tema tot raman neclare - printre altele, Cole Porter era un adevarat vulpoi. Acestea fiind spuse, melodia este foarte frumoasa si foarte senzuala, si este ciudat ca Apicella(1) nu o cunostea.

 

Al treilea gand. Se pare ca tot primul-ministru ar fi spus ca noi nu vrem sa devenim o civilizatie multietnica si din acest motiv trebuie, dupa cum vrea Liga(2), sa fie intensificate controalele asupra imigratiei. La prima vedere pare ca ar fi acelasi lucru spus si de Fassino(3), anume ca imigrantii clandestini trebuie controlati, iar cei cu acte in regula ajutati. Dar in subsidiar era o alta idee, aceea ca decizia de a deveni sau nu o civilizatie multietnica ar fi o decizie voluntara. Ca si cum Roma imperiala (si mai inainte) ar fi hotarat daca vrea sa fie invadata de barbari sau nu. Barbarii, atunci cand ajung la granita, intra si cu asta basta. Intelepciunea Romei imperiale (ce i-a permis sa supravietuiasca timp de cateva secole) a fost de a face legi pentru a legitima invaziile barbare, facandu-i cetateni pe cei care se instalau in mod pasnic intre granitele imperiului si chiar primindu-i in armata. Asa a avut Roma imparati iliri si africani, o noua religie fondata de un turc numit Saul si, printre ultimii sai ganditori, un berber pe nume Augustin.

 

Cand mase enorme de oameni fac presiune la granitele lumii noastre pentru a intra, nu ne putem preface ca decizia de a-i primi sau nu ne apartine. Lasand la o parte faptul ca daca deceniile trecute Italia ar fi lasat o imagine de tara saraca si zdrentaroasa, probabil miilor de africani (si de balcanici) nu le-ar mai fi trecut prin cap sa vina aici. Numai ca se uitau la posturile de televiziune italiene, mai cu seama la Mediaset, unde Italia aparea ca o tara populata de gasculite superbe si unde ajungea sa raspunzi ca Garibaldi nu a fost un ciclist pentru a castiga munti de aur. Era la mintea cocosului ca toti ar fi luat-o si inot numai sa ajunga aici, fara sa-si imagineze ca vor ajunge sa doarma intr-o cutie de carton in subteranele de la metrou si sa violeze, in cel mai bun caz, doamne in varsta de 60 de ani.

 

Al patrulea gand. Citesc ca hackerii nu mai intra doar in memoria bancilor, de-acum intorc pe dos si serviciile secrete din jumatate de lume, spargand chiar site-urile CIA. Previzibil. Imi imaginez acum ca in scurt timp (sau chiar s-o intampla deja) online vor vorbi doar cei infideli in dragoste, ignorand cu seninatate faptul ca partenerul tradat ar putea afla tot ceea ce isi spun, si imbecilii care cauta cu lumanarea sa le fie golit contul curent. Serviciile secrete insa vor fi abandonat de multa vreme internetul. Sa expediezi un mesaj secret de la Londra marti dimineata astfel incat sa fie primit imediat la New York o fi comod, dar in fond, un agent secret care pleaca de la Londra la 9 ajunge la New York pana la pranz, ora locala. Si-atunci e mult mai convenabil sa transporte mesajul in tocul pantofilor, sa-l invete pe de rost sau cel mult sa-l introduca in sfinctere. Haideti, in pas de rac, pe drumul catre progres!

 


Note:

1. Mariano Apicella, cantaret napoletan devenit cunoscut ca interpret al melodiilor compuse de Silvio Berlusconi

2. Liga Nordului, partidul xenofob italian

3. Piero Fassino, liderul stangii italiene

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Umberto Eco
/opinii/inima-mea-e-a-lui-tati-4479521
4479521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.