In care romancele nu mai sunt asa de frumoase

Postat la 07 septembrie 2005 1 afişăre

Cum vine o vedeta din vest, mai mult sau mai putin cunoscuta, prima declaratie redata fidel de presa romaneasca este despre femeile din Romania: "Romancele sunt cele mai frumoase din lume!" sau ceva de genul asta. O prejudecata colectiva pe care o cultivam sau le-o inducem altora cu mandrie.

Cum vine o vedeta din vest, mai mult sau mai putin cunoscuta, prima declaratie redata fidel de presa romaneasca este despre femeile din Romania: "Romancele sunt cele mai frumoase din lume!" sau ceva de genul asta. O prejudecata colectiva pe care o cultivam sau le-o inducem altora cu mandrie.

 

Mai mult. Cand romanii se intorc din calatorii in strainatate una dintre frazele preferate este acea dizagratioasa (puternic sexista) remarca: femeile lor arata foarte rau (fie ca e vorba despre Franta, Grecia sau Statele Unite)! Toate lucrurile sunt mai bune la ei. Totul pana la femei, capitol la care, cica!, excelam.

 

Doua sunt filierele din care isi extrage puterea o astfel de mandrie. Pe de o parte, desi sunt evidente semne de

emancipare, cultivam inca in discurs un sexism evident. De cealalta parte, exista o axioma populara inca extrem de raspandita: o increderea vie a romanului in "bogatiile naturale". Nu se poate sa nu fi auzit de cel putin o suta de ori fraza: "Dom’le, ceva nu e in regula, tara asta e plina de bogatii si, totusi, nimic nu merge cum trebuie". Din aceste doua izvoare se trage si titlul acordat romancelor de "poate cele mai frumoase femei ale lumii".

 

Femeile noastre sunt mai ales apreciate pentru felul in care se imbraca sau, mai degraba, dupa felul in care isi exhiba, cu mult mai multa aplicatie decit in Occident, calitatile fizice. Sar in ochi fardurile tipatoare si tocurile cui de zece centimetri folosite inca de la prima ora a diminetii. Atrag atentia cu hainele facute sa uimeasca la orice ora din zi. Nu e vorba de indrazneala, ci de extrema limitare in alegeri. Fardul, rujul, decolteul, ciorapul sunt prea frecvent folosite in dimensiunea lor de accesorii stridente. Se produce o captare fortata a ochiului. De ce? O posibila explicatie: romancele sunt inca in etapa de descoperire a laturii utilitare a cosmeticelor sau a hainelor (nu intamplator, in Romania gasesti foarte greu nuante).

 

In urma cu cativa ani, inainte de a pleca in Spania, o prietena mi-a facut o lista de cumparaturi: erau numai creme cu anumiti indici (diverse numere sau "factori"...), farduri cu anumite nuante. Si am inteles de ce mai tarziu. Am pierdut acolo o ora numai ca sa mi se aduca o anumite varietate de crema de noapte. In Romania insa, la standurile aceleaiasi firme de cosmetice, nu existau decat doua-trei varietati... Romancele au fost si sunt inca (desi lucrurile s-au ameliorat vizibil in ultimul timp), printre altele, si victimile pietei de cosmetice de la noi. Putina varietate si multa stridenta.

 

Aceasta ar fi una dintre cauze. Sa trecem la alte observatii. De ce mi se pare mie, de exemplu, ca, in mod evident, femeile din Franta sau Spania sau Italia sunt mai frumoase? Pentru ca fiecare femeie (si barbatii in buna masura) are un stil. Pentru ca frumusetea este mult mai variata. Cochetaria, stilul apar de la momentul in care se duc sa faca sport pana la promenada de seara. Apoi, nu exista tiparul unic, atat de provincial, al frumusetii zvelte, slabe, strident rujate, care se indreapta in graba spre discoteca. Inca de prima oara am fost socat de frumusetea femeilor plinute din vest sau de frumusetea femeilor prea slabe, de incredibila frumusete si distinctie a doamnelor in varsta sau foarte in varsta.

 

Monopolul "prototipului" romanesc (slaba, inalta, cu forme totusi accentuate etc.) era spulberat sau era pastrat doar pentru revistele lucioase... Grija oamenilor pentru par, mai ales, este absolut socanta: poti vedea pe strada tunsori dintre cele mai futuriste, purtate cu maxima naturalete.

 

Se cloneaza cumva hiatusul social romanesc. La noi, diferente stridente intre bogatie si saracie, la ei, un echilibru mult mai solid intre extreme. Tot asa, la noi intre urat si frumos se deschid distante astronomice. in vest, uratenia pare uneori o chestie de perceptie. Fiecare incearca sa-si caute cu nontalanta un stil.

Da, poate ca frecventa de topmodele pe cap de locuitor este mai mare la noi. Cu siguranta sunt etalate mult mai multe haine sexy in imprejurari neasteptate la noi. Este un strat de fard gros asternut peste o lipsa acuta de stil si de imagintie. Poate avem multe "exemplare" frumoase care defileaza pe strazi, avem mult mai putine femei frumoase insa decat ne place sa credem...

Urmărește Business Magazin

/opinii/in-care-romancele-nu-mai-sunt-asa-de-frumoase-1004628
1004628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.