Google Chrome OS

Postat la 14 iulie 2009 21 afişări

Se inchide cercul: dupa ce a pus pe web aplicatiile uzuale de birotica si a construit o uriasa platforma de calcul, Google isi propune sa faca din computerele personale simple porti de acces spre web.

Desi pentru multi poate sa para o surpriza, faptul ca Google dezvolta un sistem de operare pornind de la browserul Chrome este natural. In septembrie anul trecut intrebarea la care se straduiau sa raspunda analistii pietei era „de ce are nevoie Google de un browser” si unii au mizat pe varianta cea mai simpla: pentru ca poate. Opinia mea a fost ca este o proba de concept, o inovatie lansata pe piata nu pentru a detrona pe Internet Explorer, ci pentru a fi testata de milioane de utilizatori. Era singura varianta logica care explica de ce Google a continuat sa sustina la fel de generos Mozilla si al ei Firefox, care era de fapt principalul competitor (prin prisma profilului utilizatorilor) pe piata browserelor.

Nu, Chrome nu era „produsul final”, ci doar o componenta. Pe de alta parte, au existat indicii venite din zona tehnologiei folosite. Google a afirmat explicit ca noul Chrome este mai mult decat un browser, este o platforma pentru un web dominat de aplicatii. Faptul ca un browser – care este, teoretic, o simpla aplicatie desktop – se preocupa de gestionarea memoriei, de fire de executie si de procese (toate acestea fiind sarcini esentiale ale unui sistem de operare) a semnalat clar ca Google incearca sa izoleze aceste elemente de platforma gazda. Dezvoltarea unui compilator „on-the-fly” pentru JavaScript a fost un indiciu sigur ca aplicatiile online ale companiei isi gaseau aici cel mai bun mediu.

Mai e vorba aici de Gears si Prism, doua aplicatii oarecum invizibile care asigura integrarea intre web si desktop, astfel incat aplicatii precum Google Docs pot sa ruleze local chiar si atunci cand computerul nu este online (urmand sa se sincronizeze automat cu versiunile din web de indata ce se restabileste conexiunea). Devenea din ce in ce mai clar ca daca Google pune dedesubtul browserului un soft „de sustinere”, se obtine o platforma orientata spre aplicatii online. Candidatul ideal pentru acest soft era un nucleu Linux si, iata, Chrome OS il va folosi. In fine, merita amintit faptul ca Google are experienta in domeniul sistemelor de operare.

Android a reusit sa se plaseze foarte bine pe piata echipamentelor de tip smartphone si este o varianta pe care mizeaza si unii fabricanti de netbook-uri. Dar mai exista ceva in spate: toata acea uriasa platforma de calcul pe care o foloseste Google pentru aplicatiile sale online se bazeaza pe un ansamblu software care are multe dintre caracteristicile unui imens sistem de operare. Ca si in cazul echipamentelor, Google a dezvoltat „in house” acest software.

Una din intrebarile care s-au pus inca din ziua anuntului a fost daca nu cumva Chrome OS si Android isi revendica aceeasi felie de piata, avand in vedere ca prima tinta pentru Chrome o reprezinta tot mai popularele sisteme minimale de tip netbook (zona pe care deja face parteneriat cu companii precum Acer, Asus, HP, Lenovo sau Toshiba). Exista, intr-adevar, o zona de suprapunere, dar Android se poate orienta exclusiv pe telefoane inteligente, renuntand la zona netbook, unde la momentul actual domina Windows XP. Exista inca destul de putine informatii precise despre Chrome OS, in afara de cele spuse in comunicatul Google: va fi bazat pe kernelul Linux, va fi complet open source si va fi disponibil (preinstalat pe netbook-uri) in a doua jumatate a anului viitor.

Pe surse, jurnalistii au aflat ca nu va folosi niciuna dintre interfetele grafice populare in medii Linux (Gnome sau KDE), ci probabil Portland Project, astfel incat aplicatii populare precum OpenOffice sau Evolution vor putea rula si in Chrome. Se pare ca intentia in materie de interfata este ca utilizatorul sa-si petreaca 99% din timp in browser si sa nu simta nicio diferenta intre a lucra online sau local. Ideile principale: sa fie „usor” (sa nu necesite resurse hardware), sa fie extrem de simplu de utilizat (fara configurari, instalari etc.) si sa fie sigur (imun la virusi si alte atacuri). Este Chrome OS o amenintare pentru Microsoft?

Cu siguranta. In primul rand pentru ca in spatele sau sta Google, o companie despre care toata lumea a auzit si care este privita cu simpatie. In al doilea rand pentru ca importanta platformei desktop scade constant de cativa ani. Tot mai multe aplicatii migreaza spre web, incepand cu cele de birou si terminand cu jocurile video, iar impunerea paradigmei „cloud computing” nu va face decat sa accelereze procesul. In al treilea rand, Google Chrome OS va fi – cum altfel? – gratuit. In fine, o alternativa la Windows va spori atractia si pentru alte variante.

 

Urmărește Business Magazin

/opinii/google-chrome-os-4639524
4639524
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.