ENERGIE: Cat mai creste Petrom, o intrebare fara raspuns si anul acesta

Postat la 13 martie 2007 1 afişăre

La sfarsitul fiecarui semestru din 2006 si din 2005, la anuntarea rezultatelor Petrom, piata se intreba cat timp vor mai creste cu doua cifre afacerile si profitul. Rezultatele pentru 2006 aduc aceleasi intrebari, cu acelasi provizoriu raspuns: deocamdata, trendul este de crestere si atat.

La sfarsitul fiecarui semestru din 2006 si din 2005, la anuntarea rezultatelor Petrom, piata se intreba cat timp vor mai creste cu doua cifre afacerile si profitul. Rezultatele pentru 2006 aduc aceleasi intrebari, cu acelasi provizoriu raspuns: deocamdata, trendul este de crestere si atat.

 

La sfarsitul anului 2005, oficialii de atunci ai Petrom estimau pentru 2006 afaceri de 3,1 miliarde de euro si un profit de 552 de milioane de euro. In conditiile in care anul 2005 a insemnat afaceri de 2,9 miliarde de euro, estimarea nu era foarte optimista din punctul de vedere al veniturilor, ci mai degraba din punctul de vedere al profitului, care urma sa creasca de la 391 de milioane de euro.

 

Profitul de 647 de milioane de euro realizat insa la finalul lui 2006 si anuntat saptamana trecuta a fost calificat "foarte bun" pana si de analistii straini, care au avut anul trecut si acum doi ani mai multe comentarii negative legate de rezultatele financiare ale Petrom (cele mai multe legate de faptul ca profitul a venit predominant din veniturile din exploatare si vanzari). Mai simplu spus, ca Petrom a castigat predominant din scumpirea petrolului.

 

Sursa profitului nu s-a schimbat foarte mult nici in 2006, cu mentiunea ca, totusi, o parte din profit venind din reduceri de costuri pe care compania a inceput sa le opereze inca din 2004 (in special reduceri de personal, angajatii Petrom ajungand la 32.000  la sfarsitul anului 2006 fata de 51.000 in urma cu doi ani), dar si vanzarea unor proprietati imobiliare auxiliare sau ajustarea provizioanelor.

 

Dar rezultatele Petrom ar fi putut fi mai bune. Mai precis, profitul ar fi putut fi mai mare, iar cifra de afaceri ar fi putut atinge 4 miliarde de euro in scenariul in care rafinariile Petrom nu ar mai fi inregistrat pierderi: ar fi insemnat ca afacerile companiei sa li se fi adaugat, pe plus, pierderile inregistrate de sectorul de rafinare. Aceasta pentru ca profitul din explorare si productie a fost umbrit inca o data, si in 2006, de minusurile mari din activitatile de rafinare si distributie, unde compania a avut anul trecut pierderi de 1,14 mld. lei (322,7 mil. euro), cu 24,3% mai mari fata de pierderile din 2005.

 

Marjele de rafinare au scazut anul trecut la 11,83 euro/tona (fata de 22,37 euro/tona in 2005), iar Petrom se asteapta ca pierderile din rafinarii sa se mentina pana la finalizarea procesului de modernizare a rafinariilor pe care compania il deruleaza. Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, estimeaza ca abia la un an dupa finalizarea acestor modernizari, prevazuta pentru 2010, divizia de rafinare va deveni competitiva si, poate, si profitabila.

 

Intrebarea care se pune este: in intervalul 2007-2010, va reusi Petrom sa isi mentina acelasi ritm de crestere? Un studiu privind piata petroliera, publicat de Erste Bank anul trecut, arata ca sectorul petrolier din Europa a avut un varf in 2006 si va urma o perioada de declin atat pentru titei, cat si pentru produsele finite.

 

Acestea din urma reprezinta, in opinia celor de la Erste, cea mai buna sansa de profit pentru companiile petroliere: "Companiile cu activitate buna pe downstream se vor bucura de marje mai mari de profit pentru urmatorii doi-trei ani, cand ciclul se poate muta catre segmentul de upstream". 

 

Si daca va reusi sa isi mentina cresterea, cand se va stabiliza? Cu aproape doi ani in urma, cand Petrom anunta rezultatele pentru primele doua trimestre, cu cresteri fabuloase (se pleca atunci de pe minus), brokerii spuneau ca sunt reticenti in a spune care pret pe actiune ar fi corect si ca acest pret va putea fi estimat cand cifrele Petrom se vor stabiliza.

 

O declaratie asemanatoare a fost facuta de brokeri la anuntarea rezultatelor pentru intregul an 2005, apoi la anuntarea rezultatelor trimestriale in 2006, iar in acest an se pare ca rezultatele au fost multumitoare (actiunile Petrom urcand la Bursa cu 4,6% dupa anuntarea rezultatelor), dar nu prea, dat fiind ca, totusi, actiunile au fost cotate sub preturile la care ajunsesera la inceputul anului. La o zi dupa anuntarea rezultatelor, valoarea de piata a companiei era de 9,44 miliarde de euro, cea mai mare valoare de pana atunci.

Urmărește Business Magazin

/opinii/energie-cat-mai-creste-petrom-o-intrebare-fara-raspuns-si-anul-acesta-1008524
1008524
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.