Dragos Damian: Personalitatea Anului 2010 in sanatate - “Institutia statului”

Postat la 07 ianuarie 2011 40 afişări

Sintagma de Personalitatea Anului este gustata de multa lume, inclusiv din mediile de afaceri, fiind inovata in presa de ani buni de zile de revista americana Time. Un titlu de Personalitate a Anului incoroneaza eforturile dincolo de fisa postului ale unei institutii, individ sau entitati care a marcat o schimbare fara precedent in viitorul comunitatii.

Aderand la acest concept de laudatio, pe care mi l-a reamintit recent Business Magazin care a declarat Personalitatea Anului 2010 "Exportatorul" (nimic mai adevarat), opinia mea este ca Personalitatea Anului in sanatate este "Institutia Statului", entitatea care incorporeaza Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. Nu am nici un dubiu ca - actionand uneori empiric, adesea deconcertat si intotdeauna in antipatia publica - "Institutia Statului" a restaurat controlul asupra sistemului sanitar oferindu-i fundamentul si sansa la redresare si evolutie inainte de ruinarea lui absoluta.

Ministerul Santatatii a demarat descentralizarea spitalelor, un pas esential pentru turnura uneia dintre cele mai ineficiente si (premeditat) prost administrate zone publice. Reorganizarea, privatizarea totala sau doar a managementului si chiar inchiderea unor structuri fara speranta sunt pasi siguri catre modernizarea medicinii tertiare. Tot Ministerul Sanatatii a declarat fara echivoc ca va investi in medicina de urgenta si in medicina cancerului, exact domeniile in care sistemul sanitar are nevoie de ajutor pentru a garanta orizontul unei vieti mai lungi si sigure, de altfel domenii de reforma structurala in intreaga Europa.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a reformat principiile de compensare, eliberare si decontare a medicamentelor, o placa turnanta pentru cresterea accesului mai multor pacienti la medicamente si pentru limitarea abuzurilor incredibile din domeniu. Informatizarea sistemului sanitar, un "re-load" care foloseste o aplicatie IT mai sigura va permite Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa automatizeze si standardizeze costurile, fara de care nu exista nici un fel de control si predictibilitate in analiza, planificarea si alocarea resurselor.

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a ridicat substantial standardele de etica si profesionalism in utilizarea medicamentelor. Astfel, a creat premizele proiectului de trasabilizare a medicamentelor aliniand reglementarile legislatiei din domeniu la cerintele UE; prevederea va asigura urmarirea cu strictete a traseului fiecarei cutii de la producator pana la pacient excluzand riscul contrafacerilor si reciclarilor dubioase.

Si tot Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale a finalizat si ghidul referitor la publicitatea medicamentelor de uz uman. S-a creat astfel cadrul prin care intreaga activitate de publicitate şi promovare a medicamentelor se va face în mod responsabil pentru ca acestea sa fie utilizate in siguranţă.

"Institutia Statului" a reluat spuneam controlul asupra sistemului sanitar si i-a oferit o sansa la viata si de aceea cred ca merita titlul de Personalitatea Anului 2010 in sanatate. Dar a fost construit doar un capat de pod in acest moment si mai este mult pana se va spune ca s-a finalizat macar prima etapa. Proiectelor strategice incepute in acest an trebuie sa le fie garantata continuitatea si in 2011, fara a mai fi blocate de interese politice sau comerciale, de lipsa de educatie manageriala sau pur si simplu de neglijenta, nepasarea sau incompetenta celor responsabili.

In plus, 2011 are nevoie de initierea sau finalizarea unor proiecte structurale si de finantare noi, asigurarile private de sanatate, pachetul bazal si o agentie de tip medicamente-si-alimente fiind doar cateva prioritati pentru cresterea productivitatii si controlului serviciilor medicale.

Coincidental sau nu "Institutia Statului" are la carma de un an trei lideri a caror medie de varsta este de sub 40 de ani. Asta vine sa intareasca o teorie a mea care mi-ar place sa se confirme conform careia cand 51% din domeniul public va fi controlat de specialisti care si-au petrecut mai mult de 51% din viata in capitalism atunci parteneriatul public-privat isi va intra cu adevarat in turatia maxima.

Urmărește Business Magazin

/opinii/dragos-damian-personalitatea-anului-2010-in-sanatate-institutia-statului-7868776
7868776
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.