Dilema soparlei cu limba albastra

Postat la 07 august 2007 2 afişări

Daca Franta este pentru multi Turnul Eiffel sau Anglia este Big Ben, mult timp Australia a fost pentru mine Ayers Rock, sau Uluru, cum ii spun aborigenii. Uluru este o formatiune stancoasa izbucnita de nicaieri in mijlocul desertului, care isi schimba culoarea in functie de zi si de anotimp, un loc special, pe care mi-ar fi placut sa-l vad chiar mai mult decat alte minuni ale lumii. Acum ma gandesc sa dau stanca pe un om.

Daca Franta este pentru multi Turnul Eiffel sau Anglia este Big Ben, mult timp Australia a fost pentru mine Ayers Rock, sau Uluru, cum ii spun aborigenii. Uluru este o formatiune stancoasa izbucnita de nicaieri in mijlocul desertului, care isi schimba culoarea in functie de zi si de anotimp, un loc special, pe care mi-ar fi placut sa-l vad chiar mai mult decat alte minuni ale lumii. Acum ma gandesc sa dau stanca pe un om.

 

 

Cinci miliarde de dolari. 5.000.000.000 de dolari. 3.657.509.982,5 euro. Ce stare de confort v-ar induce o astfel de suma, cate case, masini, avioane, haine, barbati, femei, aur, diamante, Pipere si Banease, aer curat, apa limpede, nopti senine, nopti infierbantate, mangaieri sau zambete ati cumpara cu acesti bani?

 

Cum ar fi sa-i numarati, admirati, sa le dati foc, sa-i tavaliti sau intoarce cu furca?

I-ati refuza?

Jeffrey Lee ii refuza.

Pe Jeffrey Lee evolutiile bursiere il lasa rece. Pe Jeffrey Lee evolutiile bursiere l-ar putea face unul din cei mai bogati oameni din lume.

 

Lee traieste in Australia, are 36 de ani, este unicul supravietuitor al tribului Djok si custodele zacamantului de uraniu Koongarra. Gigantul energetic francez Areva, spune cotidianul Sydney Morning Herald, s-a declarat interesat de cele 14.000 de tone de uraniu care reprezinta mostenirea lui Jeffrey. 14.000 de tone de uraniu l-ar aduce pe Lee, un personaj ce apare in fotografii intunecat, sumbru si darz, in elita lumii. El ar deveni al doilea bogatas al Australiei, la un fleac de 500 de milioane de dolari de primul.

 

Dar Lee spune ca banii nu sunt importanti, ca are o slujba, ca isi poate cumpara mancare, ca poate pescui si poate vana. Pentru Lee mormintele strabunilor si locurile sale sfinte sunt mai importante decat masinile, casele, diamantele, avioanele sau Piperele. Pe terenul lui Lee s-au adapostit animale fantastice, sarpele-curcubeu sau o soparla uriasa cu limba albastra care nu trebuie cu nici un chip deranjata,

 

"Tata si bunicul meu mi-au spus ca au fost de acord cu mineritul, dar eu am invatat si am aflat ca acolo este otrava. Tatei si bunicului le-au fost oferite masini, case si multe alte lucruri, dar nu le-a povestit nimeni despre uraniu si despre ce poate face acesta. Cred ca daca vom tulbura pamantul acela, se vor intampla lucruri rele...", spune Jeffrey Lee, care incearca sa determine autoritatile sa includa mostenirea sa in parcul national Kakadu.

 

Exercitiu de vara: ce ati face daca ati fi in locul lui Lee? Cum o fi sa-i traiesti viata?

 

Cum ar fi un Lee roman? Cam ce mesaje ar primi "badea" Lee, cum i s-ar propune afaceri fabuloase, cum i s-ar cere ajutorul, cum s-ar oferi unii si altii sa-i administreze mostenirea, sa-i puna borduri, sa-i intinda covoare rosii, sa-i faca masaj relaxant sau sa vaneze in locul lui.

 

Mult timp dupa ce am citit stirea am tot facut exercitii de genul acesta, incercand sa-mi dau seama cum as rezolva dilemele soparlei albastre. Am gresit, cred acum, pentru ca nu este potrivit sa-l judeci in vreun fel sau altul pe Lee.

 

El are o credinta si o respecta; societatea in ansamblu ar trebui sa-i respecte credintele. Intamplarea sau poate divinitatea au pus, in mod ironic, ceva pretios pentru civilizatia moderna intr-un loc dificil; tot ironic, intamplarea sau poate divinitatea, au ascuns petrolul sub funduri de mare sau sub nisipuri arzatoare si a dus gazele in siberii infrigurate. Poate ca este un semnal pentru civilizatie, care ar trebui sa isi schimbe prioritatile si necesitatile.

 

Indarjirea lui Lee nu este noua si, pentru ca s-au mai vazut cazuri de soparle cu limba albastra devorate de civilizatie si pentru ca nu prea este in firea lucrurilor ca un ranger australian sa tina piept unei inundatii de dolari, exploatarea va incepe la un moment dat. Poate ca Hollywoodul va prelua povestea si un Lee musculos si misterios se va lupta pe ecrane cu corporatia lacoma, dupa avertismentul "bazat pe o poveste reala".

 

Lumea va ofta fie pentru muschii lui Lee de pe ecran, fie pentru faptul ca "nu mi-a dat mie Dumnezeu norocu’ asta". Si poate ca Lee va deveni al doilea cel mai bogat din Australia.

 

Nu va mai avea soparla cu limba albastra.

 

De o bucata de vreme cred ca domnul Kennedy a fost un smecher si jumatate cand a servit americanilor povestea aceea cu "intreaba-te ce poti face tu pentru America". O multime de oameni ca Lee au facut si fac tot ce pot, fiecare pentru america lui. Acum lumea in intregul ei ar trebui sa se miste si poate ca multimile de savanti si guverne si agentii si ministri ar trebui sa se preocupe de pastrarea mitului soparlei cu limba albastra. Toti pentru Lee.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dilema soparlei cu limba albastra
/opinii/dilema-soparlei-cu-limba-albastra-1010052
1010052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.