De ce si-au facut platformistii partid acum

Postat la 19 decembrie 2006 1 afişăre

La momentul lansarii platformei lui Stolojan, fostul consilier prezidential sustinea ca viitorul acestui proiect se va decide, printr-un congres, la inceputul anului 2007.

La momentul lansarii platformei lui Stolojan, fostul consilier prezidential sustinea ca viitorul acestui proiect se va decide, printr-un congres, la inceputul anului 2007.

 

Recent insa, gruparea Stolojan anunta infiintarea Partidului Liberal Democrat. Care au fost motivele ce au dus, in mod evident, la defazarea planului initial?

 

Mutarea lui Stolojan este direct legata de retragerea PC de la guvernare (3 decembrie), eveniment ce s-a produs cu cel putin o luna mai devreme decat se astepta. Disparitia de jure a majoritatii parlamentare a dat mai multe calcule politice peste cap. Retragerea PC reprezenta un eveniment din multe puncte de vedere previzibil, dar Stolojan sau PD mizau pe producerea lui la un moment bine pregatit. Anuntul privind transformarea platformei in partid semnifica de fapt incercarea gruparii Stolojan de a se consolida cat mai rapid si de a deveni un partener viabil pentru PD. Democratii nu puteau fi fortati sa ia o atitudine publica cu privire la platforma, atat timp cat aceasta se mentinea drept o problema interna a PNL. Lipsa de consolidare a proiectului politic lansat de Stolojan a determinat PD sa adopte si o atitudine ambigua fata de tema anticipatelor. Aparitia virtuala a PLD, precum si cooptarea unui important numar de parlamentari liberali, a permis PD sa ia atitudinea asteptata privind colaborarea cu formatiunea lui Stolojan. De facto, in Alianta a fost introdus un al treilea partid.

 

Obiectivele PLD, ca si cele ale PD se refera acum aproape exclusiv la consolidarea politica efectiva a noii formatiuni. Partidul lui Stolojan nu urmareste sa isi defineasca o doctrina sau niste principii, ci pur si simplu sa creasca. Un argument pentru a sustine acest fapt este dat chiar de catre recentele actiuni ale liberal-democratilor care, mai mult sau mai putin voalat, au recunoscut ca incearca sa atraga parlamentari din toate partidele. Consolidarea PLD si, concomitent, destabilizarea PNL tradeaza miscarea politica inlocuire totala si definitiva a liberalilor lui Tariceanu cu liberal-democratii lui Stolojan in cadrul Aliantei (prin ruperea in cele din urma a protocolului de colaborare PNL-PD).

 

Virtual, o alianta PD-PLD deschide oportunitati nesperate pentru democrati de a repune pe tapet obiectivele politice vizate: realizarea unei formatiuni puternice de centru-dreapta (cel mai probabil prin fuziunea celor doua partide) care sa adere la PPE, inlocuirea lui Tariceanu din fruntea Guvernului, eventuale alegeri anticipate, dar mai ales confirmarea rolului de cel mai important partid al tarii la alegerile europene. La care, probabil, va participa separat de PNL.

Urmărește Business Magazin

/opinii/de-ce-si-au-facut-platformistii-partid-acum-1007866
1007866
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.