Cosmorom, ultimul tren

Postat la 31 martie 2006 1 afişăre

Cu cei maxim 600 de milioane de euro pe care ar putea sa-i investeasca incepand din noiembrie, OTE pare hotarata pentru o ultima incercare, disperata, de a salva Cosmorom.

Cu cei maxim 600 de milioane de euro pe care ar putea sa-i investeasca incepand din noiembrie, OTE pare hotarata pentru o ultima incercare, disperata, de a salva Cosmorom.

O suma mare: 600 de milioane de euro. Investiti in spatii de birouri, banii ar aduce Bucurestiul la nivelul ofertelor din Budapesta sau Praga. Suprafata disponibila pentru sedii de firma de prima mana ar creste de opt ori. Cu aceiasi bani se poate cumpara si moderniza o uzina constructoare de autoturisme depasita tehnologic, pentru a produce un automobil de talia Daciei Logan. 

In schimb, 600 de milioane de euro nu sunt suficienti operatorului Cosmorom pentru a incerca sa prinda din urma trenul dezvoltarii sectorului telecomunicatiilor mobile romanesti. Locomotivele acestuia, Connex si Orange, trag cu viteza accelerata. Sefii Cosmorom s-au decis si ei. E "acum ori niciodata".

OTE, operatorul national de telecomunicatii din Grecia care detine RomTelecom, se pare ca pregateste o infuzie de capital dublata de o restructurare la divizia mobila a acestuia, Cosmorom. OTE ar urma sa aloce intre 400 si 600 de milioane de euro in noiembrie pentru relansarea diviziei mobile a RomTelecom, aflata in criza profunda. Cosmorom ar urma sa treaca in custodia CosmOTE, bratul mobil al OTE.

Radacinile crizei operatorului mobil sunt adanci. Cosmorom a debutat cu stangul pe piata romaneasca a telecomunicatiilor. Cu toate ca avea cele mai bune oferte la lansarea sa pe piata, in 2000 - nu trebuie uitat ca taxarea la secunda a fost introdusa intai de Cosmorom si apoi preluata de Connex si Orange (Dialog, la acea data) - acestea nu au convins utilizatorii de telefonie mobila. 

Cauzele sunt multiple. La vremea cand Cosmorom a debutat, ceilalti doi operatori erau deja bine ancorati in piata, cu cateva sute de mii de clienti in portofoliu. Cosmorom s-a grabit cu lansarea si nu a dezvoltat in prealabil infrastructura care sa ii asigure o acoperire macar apropiata de a celorlalti doi jucatori. Nici promovarea serviciilor Cosmorom nu a fost prea stralucita. Reclamele cu blonda care nu intelegea cum e cu taxarea la secunda sau alte servicii de telefonie a fost perceputa, foarte probabil, ca un afront de unele categorii de potentiali utilizatori.

Restructurarea Cosmorom (sau vanzarea, ca ultima alternativa) trebuie facuta acum.  Piata romaneasca ar mai suporta inca un operator de telefonie mobila. Mobilul este prezent in doar 47% din casele romanilor, spun datele Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Pana la un grad de penetrare de peste 80% a telefoniei mobile, asa cum se intampla in Europa, mai e loc. Mai ales ca pentru zonele unde telefonia fixa nu ajunge, mobilul este o optiune. 

Ceilalti doi operatori GSM sunt insa din ce in ce mai greu de ajuns; 400 de milioane de euro (490 de milioane de dolari) sunt un efort prea mic, in comparatie cu telul propus. Nici maximul propus, de 600 de milioane de euro (736 de milioane de dolari) nu pot egala cei aproape un miliard de dolari investiti pana acum, in mod sustinut, de fiecare din ceilalti doi operatori. 

O parte din banii alocati pentru Cosmorom ar trebui sa acopere datoriile acumulate, din care circa 100 de milioane de euro sunt bani neachitati principalului furnizor de echipamente, Intracom. 

Sansele ca OTE sa reuseasca, singur, sa redreseze situatia Cosmorom sunt minime, daca tinem cont ca si operatorul elen are o situatie financiara nu tocmai roza. In lupta cu Connex sau Orange, grecii vor trebui sa dezvolte repede o infrastructura si servicii cel putin la nivelul concurentei, pentru a atrage o masa critica de clienti necesara profitabilitatii. Dar costurile de dezvoltare a retelor care opereaza pe frecventa de 1.800 MHz, asa cum este reteaua Cosmorom, sunt mult mai mari fata de cele pe 900 MHz, cum au Connex si Orange. 

Atat Connex cat si Orange vor aloca anul viitor sume importante pentru dezvoltarea de retele 3G. Prin urmare, cei de la OTE vor trebui sa pregateasca pentru Cosmorom alte zeci de milioane de euro pentru a tine pasul. Fara resurse financiare suplimentare, Cosmorom se va trezi in situatia in care a debutat pe piata romaneasca: nu va putea sa-si asigure o dezvoltare accelerata si durabila.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cosmorom,
ultimul tren
/opinii/cosmorom-ultimul-tren-979143
979143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.