Comenteaza cu Ana si Ioana: Ai pleca sa muncesti in strainatate ?

Postat la 09 august 2010 44 afişări

Cine este convins ca binele se afla dincolo de Romania, oriunde, numai aici nu, va pleca, fara sa poata cineva sa-l opreasca. Pentru ceilalti alegerea este destul de grea – aici e clar ca nu e bine, dar nici acolo s-ar putea sa nu umble toti cainii cu covrigi mari si pufosi in coada.

Ana sustine munca in Romania

1. Este foarte usor sa te lasi cuprins de mirajul strainatatii, mai ales acum, cand in Romania nu se intrevede nicio perspectiva pozitiva. De altfel, motive clare, concrete pentru a convinge pe cineva sa ramana aici nu sunt. Salariile nu sunt mai mari, taxele nu sunt mai mici si nici mai putine, oamenii nu sunt mai civilizati, utilitatile nu costa mai putin, iar cumparaturile nu sunt mai ieftine. Sunt insa o multime de motive circumstantiale pentru care poate tocmai acum nu ar fi cel mai bun moment sa emigram. In primul rand, acela ca si in afara lucrurile merg prost. Poate nu la fel de prost ca la noi, insa atunci cand sunt probleme, primii sacrificati sunt imigrantii

2. Da, medicii si inginerii au toate motivele sa plece. Isi fac meseria si sunt platiti poate chiar de zeci de ori mai bine decat aici. In rest, sunt mii si zeci de mii de oameni care pleaca pentru un loc de munca sub calificarea lor si care, atunci cand vor sa se intoarca in tara, se trezesc ca nu se mai pot integra pe piata muncii, intrucat experienta ultimilor ani a fost acumulata in domenii nu ar mai vrea sa lucreze.

3. Am mai putea ramane in Romania si pentru ca, oriunde ne-am angaja, avem avantajul de a cunoaste piata, de a cunoaste specificitatile locale, criteriu care de multe ori a facut departajarea dintre romani si expati, in defavoarea celor din urma.

4. In urma cu aproape doi ani, vorbeam cu un roman care a lucrat pe Wall Street. Desi a avut cat timp a stat in SUA o viata plina de impliniri profesionale, atinut sa sublinieze un lucru foarte important - povestea imigrantilor care nu se lovesc de xenofobie e doar in filme. Era suficient ca doar o data sa se simta accentul de est european pentru ca stigmatul de "intrus" sa ajunga sa te urmareaca.

Ioana sustine munca peste hotare

1. Primul si poate cel mai convingator argument in favoarea muncii peste hotare este plata. Este indeobste stiut ca mai orice tip de slujba, munca, pozitie este mai bine remunerata peste hotare. O bona primeste intre 800 si 1.000 de euro in Grecia, un muncitor necalificat are o chenzina saptamanala de cateva sute de euro in constructii in tari ca Italia sau Spania. E drept ca locurile de munca s-au imputinat foarte mult peste hotare, dar acelasi lucru se intampla si in Romania. Un lucru demn de luat in seama este insa ca pentru cei cu diplome, orizonturile raman deschise: mai mult de 7.000 de medici au plecat de la inceputul acestui an din tara si e complet de inteles: in afara faptului ca sistemul sanitar din Romania se zgaltaie din temelii, in tarile din Vest un medic poate castiga cateva mii bune de euro lunar. Un specialist in terapie intensiva si anestezie, care a plecat in Marea de piata Britanie in luna aprilie a acestui an, castiga nu mai putin de 40.000 de lire anual. E o diferenta fata de Romania... In aceeasi situatie se regasesc insa si alti licentiati - mai cu seama ingineri - pe care alte tari ii asteapta nu numai sa le ofere slujbe, ci si un trai decent.

2. Traiul decent este un alt aspect important care impinge oamenii sa caute un loc de munca in afara. Traiul decent inseamna, dincolo de bani, aproape orice: de la sosele decente, posiblitatea de a parcurge 100 km pe autostrazi fara carute sau biciclisti si pana la lipsa unei permanente batai de cap in relatia cu autoritatile (ne sunt tuturor familiare cozile de la plata impozitelor sau grimasa acrita a functionarilor de dupa ghiseele de aproape orice fel), sau pana la faptul ca sistemele sociale sunt atat de bine puse la punct incat locuitorii nu se tem sa moara cu zile de la o mana rupta sau pentru ca nu-si gasesc de munca (in cazul in care doresc).

3. Respectul fata de munca este mai mare peste hotare, sunt de parere peste doua treimi dintre respondentii unui studiu realizat de compania de cercetare de piata 360insights. Cu alte cuvinte, indiferent de tipul meseriei prestate - de la cele fara calificare si mergand pana la cele mai inalte distinctii - atitudinea fata de cel care presteaza o munca este mai... respectuoasa. Este adevarat, ca, de regula, in tarile civilizate nu se regaseste acea incrancenare pe care o vedem cu totii in viata de zi cu zi si care, implicit, este vizibila in orice latura a vietii. Dar punctele in plus se numara tot in favoarea muncii peste hotare.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ne aducem aminte de milioanele de "capsunari" care nu numai ca au pus in mod incontestabil umarul la cresterea economica an dupa an, dar au capatat un simt pragmatic al economiei de piata. Multi dintre ei s-au intors in tara stiind cum sa aplice "retete" pe care le-au invatat in strainatate. Un reper excelent este chiar unul dintre cei mai mari proprietari ai unui producator de inghetata care a ridicat din temelii, cu cunostintele capatate in munca peste hotare, o afacere care rivalizeaza acum cu multinationalele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dezbatere,
munca,
strainatate,
/opinii/comenteaza-cu-ana-si-ioana-ai-pleca-sa-muncesti-in-strainatate-6816912
6816912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.