Cat de ieftin poate fi leul?

Postat la 10 octombrie 2005 1 afişăre

Dobanzi pentru credite in lei de 8-10%, greu de imaginat in urma cu doar cateva luni, se regasesc de acum in oferta celor mai multe dintre bancile romanesti. Startul a fost dat de jucatorii mai mici, dar nu a durat prea mult pana cand aproape toata piata a preluat miscarea.

Dobanzi pentru credite in lei de 8-10%, greu de imaginat in urma cu doar cateva luni, se regasesc de acum in oferta celor mai multe dintre bancile romanesti. Startul a fost dat de jucatorii mai mici, dar nu a durat prea mult pana cand aproape toata piata a preluat miscarea.

 

"Vom merge pe o strategie agresiva si pentru finantarile in moneda nationala", spunea intr-un interviu acordat Business Magazin in urma cu doua saptamani vicepresedintele Volksbank, Gerald Schreiner, admitand ca banca nu mai poate acorda pentru moment credite in valuta. Austriecii de la Volksbank, ca si alti bancheri "blocati" acum de masurile bancii centrale de limitare a creditelor in valuta, pregatesc o majorare a capitalul social, pentru a putea continua si finantarile in valuta. Pana atunci insa, lupta se duce pe alt front: al crediteler in lei, unde bancherii de la Volksbank au operat succesiv mai multe scaderi de dobanzi. Astfel ca acum, un credit in lei pe termene lungi costa pana la 8,5% pe an - fiind, practic, si una dintre cele mai mici dobanzi din piata.

 

Ar putea totusi cobora dobanzile si sub acest nivel? Schreiner spune ca este greu de crezut, pentru ca "nivelul dobanzilor depinde si de cel al inflatiei, nu se stabileste dupa cum vrem noi". Astfel ca, acum, la Volksbank dobanzile la creditele ipotecare si la cele pentru nevoi personale pe termene lungi, in lei, au coborat pana la 8,5% pe an. La creditele in lei pentru nevoi personale, pe perioade mai scurte, de maxim 5 ani, bancherii de la Volksbank au coborat pana la putin sub 10% pe an.

 

Miscarea austriecilor de la Volksbank nu este insa nici pe departe singulara in piata.

Mare parte dintre bancile romanesti au operat astfel de scaderi la dobanzile pentru creditele la lei, de la inceputul lunii octombrie, ajungand la minime greu de imaginat cu cateva luni in urma. Cand, la inceputul anului, Alpha Bank si ING au au coborat cu dobanzile pentru creditele ipotecare in lei la 13-14%, miscarea a echivalat cu un cutremur pe piata. Dupa primele doua saptamani din octombrie, o astfel de dobanda se situeaza deja in "palierul de sus" al pietei.

 

Acum, grecii de la Alpha Bank Romania percep o dobanda fixa pe primii doi ani la creditul imobiliar Alpha Housing de 6,9% pentru imprumuturile in euro, 7,9% la finantarile in dolari si 8,9% in cazul creditelor in moneda nationala.

 

La fel de incredibil, dar si de adevarat, in unele cazuri dobanzile la lei merg acum chiar si sub cel al devizelor. Banca }iriac, spre exemplu, a anuntat reducerea dobanzilor la creditele in moneda locala pana sub cele percepute la valuta, dupa ce anterior coborase dobanzile platite la depozitele in lei pana la 3,5%-5% pe an. Banca a lansat de asemenea un credit imobiliar in lei, cu dobanda de 9,3% pe an, fixa in primii trei ani, mai mica decat cea la euro.

 

Si bancherii de la Bancpost - aflati si ei intr-o situatie "delicata" in privinta finantarilor in valuta - au apasat pe pedala creditarii in moneda nationala. De la inceputul lui octombrie in portofoliul bancii, care conform declaratiilor oficiale nu mai poate acorda credite in valuta decat persoanelor care obtin venituri in moneda straina respectiva, figureaza credite noi in lei. Mai precis, este vorba de imprumuturi pentru locuinte cu dobanzi de 8,9% pe an si 9,5% pe an in cazul ratelor fixe pe un an si, respectiv, cinci ani. Pentru dobanzile variabile, grecii de la Bancpost s-au oprit la 14% pe an. Banca a redus, de asemenea, dobanzile la creditele de consum in jurul nivelului de 13% pe an.

 

Astfel de scaderi de mare amploare au venit, cel putin pana in acet moment, mai degraba din partea bancilor mici. La varful topului bancar, dobanzile la lei pentru un credit imobiliar sau ipotecar raman inca la niveluri mult peste ce e de gasit de acum in piata. Dintre primii trei jucatori - BCR, BRD si Raiffeisen - doar cel din urma a "umblat" la dobanzile pentru lei, anuntand scaderi de trei-patru puncte procentuale, d ela inceputul lui octombrie. Astfel ca, un imprumut in lei pentru locuinte costa, la Raiffeisen 13,5% pe an, fata de 15% pana acum. Tot cam atat costa un credit in lei si la BCR, unde dobanda variaza intre 13-14% la creditele cu dobanda fixa pe anumite perioade, si 16,5% la creditele cu dobanda variabila.

 

Ramane insa de vazut cat de mult vor mai putea mentine "greii" topului bancar dobanzile atat de sus - pentru ca lupta se duce deja pe palierul de dobanzi sub 10%, cel putin in cazul creditelor de lunga durata.

ING Bank, spre exemplu, a redus cu 0,5 puncte dobanda la creditul ipotecar Avantaj Plus, pana la 9,25% pe an, rata fixa pentru primii doi ani de rambursare. Dupa aceasta perioada, banca isi rezerva dreptul sa modifice rata annuala aplicata, in functie de conditiile pietei. Pentru varianta Optim a creditului ipotecar, cu dobanda fixa pentru primii cinci ani, banca aplica o dobanda ceva mai mare, de 13%.

 

Si CEC, banca ce dispune de mari lichiditati in lei, se lupta acum cot la cot cu ceilalti concurenti, venind pe piata cu dobanda de 9,75% pe an pentru creditele ipotecare, fixa in primii trei ani. La creditele de consum, CEC practica acum dobanzi de pana la 14%-15% pe an.

 

Exemplele pot continua, si cu siguranta miscarea nu se va opri aici: aproape zilnic alte banci anunta ca mai scad un punct-doua din dobanzile pentru creditele in lei. La fel de adevarat, odata cu diminuarea pretului unui imprumut, scade proportional (daca nu si mai puternic) randamentul pe care bancile il ofera pentru depozitele in moneda nationala. Nu rare sunt deja situatiile in care pentru leii depusi de omul de rand intr-un depozit la banca, dobanda nu mai depaseste nici 5% - cu mult sub inflatia previzionata pentru anul asta. Si pe undeva in apropierea celei anticipate pentru anul viitor.

 

Cat mai pot insa scadea dobanzile la credite? Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu vorbea recent despre "dobanzi care vor intra pe palierul corespunzator unei inflatii de 5%". Guvernatorul crede ca sunt indeplinite conditiile pentru a fundamenta calculele de dobanda pornind de la proiectiile de viitor, iar "BNR incurajeaza aceasta tendinta". Bancherii spun insa altceva: sa scada intai inflatia pana aici, si apoi vor maicobori si ei dobanzile. Pana atunci, tot experienta ramane mama invataturii, iar ei isi fac calculele privind la prezent.

..........................

Ramane de vazut cat de mult vor putea mentine "greii" topului bancar dobanzile atat de sus, pentru ca lupta se duce deja pe palierul de dobanzi sub 10%

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cat de ieftin poate fi leul?
/opinii/cat-de-ieftin-poate-fi-leul-1004764
1004764
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.