Cele mai puternice femei din România: Cristina Necula, Strauss România

Autor: Ioana Matei Postat la 20 mai 2013 1106 afişări

Cristina Necula a preluat în toamna lui 2009 funcţia de chief financial officer, administrând întregul buget al companiei cu o echipă de 30 de oameni; este şi membru în boardul companiei, fiind implicată în luarea deciziilor strategice.

CELE MAI PUTERNICE FEMEI DIN ROMÂNIA - EXCLUSIV

Cristina Necula şi-a început cariera încă din anul doi de facultate, când era studentă în cadrul ASE (promoţia 1997), iar în 2006 a absolvit MBA la City University, SUA. Prima funcţie a fost de senior accountant în cadrul Pioneer Hi-Bred Seeds Agro, companie în care a lucrat opt ani. De aproape zece ani s-a alăturat Strauss România, al doilea jucător de pe piaţa cafelei, conform estimărilor companiei. Ea povesteşte că momentele dificile n-au fost puţine, mai ales din 2009 încoace, „dar am ajuns să le privesc ca fiind necesare în maturizarea unui manager„. Cu toate acestea, se consideră o persoană norocoasă, care nu este nevoită să trăiască cu regrete. Crede că alegerea domeniului în care fiecare îşi construieşte cariera este mai puţin important decât găsirea resurselor de energie şi motivaţii pentru a-ţi plăcea ceea ce faci. „Evoluţia mea profesională a fost firească, nu am sărit etape şi am fost cu adevărat prezentă în fiecare din stadiile carierei mele. Felul în care m-am raportat la devenirea mea profesională mă face să cred că aş fi reuşit, indiferent care ar fi fost domeniul pentru care aş fi optat. Cred de pildă că aş fi putut fi un chirurg dedicat sau psihoterapeut cu rezultate bune sau poate o dansatoare de succes.„ Obiectivul său principal este să menţină echilibrul necesar între viaţa de la birou şi cea personală.

Bmag.ro: Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

Cristina Necula: Personal nu cred în diferenţe majore de gen în nici un domeniu, atâta vreme cât ajungi să practici cu vocaţie. Viteza cu care circulă informaţia, accesul la educaţie, schimbarea mentalităţii, provocările tot mai variate de mediu mă fac să cred tot mai mult în egalitatea de şanse în ceea ce priveşte accesul femeilor la funcţiile de conducere. Deocamdată, conform Fortune 500, anul trecut doar aproximativ 4% dintre liderii marilor companii erau femei. Totuşi în ultimii ani, se pare că numărul absolvenţilor de MBA la Harvard de pildă este aproape de paritatea de gen. Este un drum încă lung, dar auspiciile sunt bune.

Un exemplu excelent este grupul Strauss, accesul femeilor la funcţii de conducere fiind încurajat în cultura companiei; paritatea managerilor în funcţie de gen fiind ţintită să ajungă la 50%-50% în următorii trei ani.

Bmag.ro:Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

Cristina Necula: Este important să te cunoşti foarte bine. De la opţiunea pentru o carieră până la îmbunătăţirea performanţelor personale, este esenţial să ştii care îţi sunt limitele şi să nu-ţi fie teamă să ceri şi să construieşti din feedback-ul pe care îl primeşti. Cred că tocmai conştientizarea şi acceptarea vulnerabilităţilor te fac mai puternic. Dacă ar fi să dezvălui din „reţeta„ personală, nu-mi imaginez evoluţia profesională independentă de o viaţă de familie armonioasă şi o viaţă socială activă şi echilibrată. Nu cred în necesitatea de a-ţi „sacrifica„ vreun aspect al vieţii pentru înlesnirea anumitor performanţe; dimpotrivă cred cu tărie în menţinerea echilibrului. Nu mi-a fost teamă să-mi iau pauza profesională necesară atunci când am decis să avem copii, nu am lipsit niciodată din viaţa familiei mele şi găsesc întotdeauna timp pentru activităţi variate împreună cu copiii şi soţul meu. De asemenea, nu am făcut planuri foarte elaborate pe termen lung şi mi-am menţinut întotdeauna o doză de flexibilitate în ce priveşte aşteptările, iar acest lucru m-a ajutat să evaluez oportunităţile cu claritate. Niciunul dintre atributele pe care le-am evocat aici nu cred că sunt necesare exclusiv femeilor. Din punct de vedere al mentalităţii, cred că stereotipiile de gen sunt nocive şi am convingerea că atunci când acestea sunt complet înlăturate, putem considera că evoluăm cu adevărat în sensul egalităţii.

Bmag.ro: Carte, muzică, film: ce preferaţi?

Cristina Necula: Încerc să fiu la curent cu viaţa culturală şi să am în agendă evenimente din cele mai diferite. Am întotdeauna mai multe cărţi pe noptieră – în general istorie, psihologie, beletristică; urmăresc noutăţile în materie de film şi am câţiva regizori preferaţi, iar muzica nu lipseşte niciodată din atmosfera căminului nostru. Găsesc multă inspiraţie în artă şi cred că este important să fii în actualitate şi din acest punct de vedere.


Cea mai bogată femeie din România

Cele mai puternice femei din România: Dorothy Constantin, High Fashion Concept (Victoria 46, Day & Night, Petit's, The Code)

Cele mai puternice femei din România: Ioana Lemnaru, Mercedes-Benz România

Cele mai puternice femei din România: Camelia Şucu, Class Living

Cele mai puternice femei din România: Irina Schrotter, Casa de modă Irina Schrotter

Cele mai puternice femei din România: Cristina Bâtlan, Musette


Business Magazin lanseaza cea de-a doua ediţie a catalogului dedicat celor mai puternice femei din mediul de afaceri romanesc. De această data, 200 cele mai puternice femei din business cuprinde 200 de nume reprezentative, din pozitii-cheie de conducere, precum CEO, CCO, directori generali, economici, antreprenori, consultanti sau Country Manageri. Au reusit sa castige, in timp, admiratia si recunoasterea propriei valori pentru ca apoi sa preia pozitii importante de conducere. Femeile de afaceri din Romania valideaza propriul succes prin cifre de afaceri ce le pozitioneaza pe primele locuri in topuri.

De la an la an, numarul lor este tot mai mare, iar notorietatea si aprecierea de care se bucura nu sunt altceva decat recunoasterea valorii la purtator, un simbol pe care Business Magazin il sustine si il sprijina permanent.

Pentru ca au demonstrat perseverenta, profesionalism, curaj si maxima implicare, femeile antreprenor au reusit consolidarea unei cariere bazata pe dinamism, actiune si permanenta dedicare. Câteva dintre numele pe care cititorii Business Magazin le pot regăsi în paginile catalogului sunt: Irina Schrotter, Camelia Sucu, Aneta Bogdan, Carmen Adamescu, Maria Grapini, Rucsandra Hurezeanu, Violeta Ciurel, Amalia Nastase, Cristina Batlan , Irina Socol, Monica Iavorschi, Adina Pascu, Andreea Mihai, Georgeta Serban, dar şi multe altele.

Catalogul este disponibil de pe data de 11 martie în reţelele de distibuţie a presei Inmedio şi Relay la preţul de 35 lei.

Pentru a vedea unde sunt toate locaţiile Inmedio şi Relay click aici

Comandă online catalogul AICI.

Urmărește Business Magazin

/lideri/cele-mai-puternice-femei-din-romania-cristina-necula-strauss-romania-10888978
10888978
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.