Dilemele politicienilor: Cat rezista coalitia? Cine va castiga conducerea PSD?

Postat la 12 ianuarie 2010 21 afişări

Cat va rezista in actuala formula guvernul PD-L-UDMR?

Parlamentarii "eminamente traseisti" vor decide soarta Guvernului in functie de situatia sociala a tarii, considera politologul si scriitorul Stelian Tanase. Cum se anunta vesti economice si sociale mai mult proaste, fiind cel mai greu an din acest punct de vedere dupa 1997, "inclin sa cred ca Guvernul ar putea avea probleme la o motiune de cenzura", crede el. Daniel Barbu, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti, apreciaza insa ca improbabil ca o eventuala motiune de cenzura sa treaca: "Deocamdata, PD-L si UDMR par destul de uniti si nici din partea PSD si PNL nu vad o prea mare vointa critica pentru a da jos Guvernul." Analistul politic Bogdan Teodorescu este mult mai transant: "acest guvern va rezista cat va dori Traian Basescu".

Ce sanse de concretizare are revizuirea Constitutiei?

"Absolut niciuna", crede Stelian Tanase, referindu-se la orizontul de timp al anului 2010. Conform referendumului validat pe 22 noiembrie, Parlamentul ar urma sa devina unicameral, iar numarul total al parlamentarilor sa se reduca la 300, de la 137 de senatori si 334 de deputati in prezent. Explicatia pentru care rezultatele referendumului nu vor avea nici un efect practic in 2010 este, in opinia lui Daniel Barbu, lentoarea previzibila a unui proces de transformare care implica o pierdere inevitabila de putere din partea partidelor: "Cred ca va fi formata comisia de revizuire a Constitutiei si ca va incepe sa lucreze, dar nu trebuie sa ne asteptam la rezultate pentru cel putin un an sau doi". Pe de alta parte, Bogdan Teodorescu spune ca ar fi chiar de dorit pentru Romania ca trecerea la un parlament unicameral sa esueze, iar reducerea numarului de parlamentari poate fi facuta prin modificari legislative, nu constitutionale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dilemele-politicienilor-cat-rezista-coalitia-cine-va-castiga-conducerea-psd-5324859
5324859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.