Dilemele lui 2011 - Vom da mai putini bani pe avocati?

Postat la 15 ianuarie 2011 21 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

CARE SUNT TIPURILE DE SERVICII CARE VOR DOMINA IN PIATA AVOCATURII IN VIITORUL APROPIAT?

Odata ce asteptarile cumparatorilor si vanzatorilor s-au distantat (pe fondul crizei), numarul de fuziuni si achizitii s-a redus drastic. Teren a castigat in activitatea caselor de avocatura, in acest context, activitatea din litigii. Ion Nestor, partener coordonator in cadrul NNDKP, se asteapta ca in continuare serviciile de asistenta juridica in materie litigioasa (avocatura de bara si arbitraj) sa domine. De asemenea, procesele legate de procedurile de insolventa vor continua sa ocupe un loc important. Principala cauza este ca economia nu se va redresa in suficienta masura incat serviciile de consultanta juridica in materie de business sa reocupe pozitia centrala pe care au ocupat-o in trecut, motiveaza Nestor. Pe de alta parte, "perioada pe care o traversam va continua sa fie o mare generatoare de situatii conflictuale, ce vor necesita interventia instantelor de judecata sau a arbitrilor".


CU CAT AR PUTEA CRESTE PIATA DE CONSULTANTA IN EVALUARE?

"Pentru 2011 cred ca putem asista la o crestere de 5-10%, in conditiile in care economia isi revine in semestrul doi al anului", spune Adrian Crivii, cel care a fondat in urma cu 20 de ani Darian, cea mai mare firma de evaluare independenta in prezent. In ultimii doi ani piata de consultanta in evaluare s-a plasat la un nivel de circa 25 de milioane de euro, in scadere fata de varful inregistrat in 2008 (28-30 de milioane de euro). Crivii se asteapta ca in 2011 sa domine in lista de servicii oferite clientilor evaluarea garantiilor pentru finantarea corporatiilor si cele de raportare financiara, respectiv pentru cresterea transparentei in situatiile financiare. "Nu va fi de neglijat nici evaluarea portofoliilor de active ce stau in spatele creditelor neperformante", completeaza fondatorul Darian. La capitolul tranzactiilor, Crivii nu se asteapta la un an spectaculos, pentru ca vor predomina "achizitii de companii in dificultate si se vor inregistra mai multe falimente si insolvente ale firmelor". Probleme vor avea in special intreprinderile mici si mijlocii si firmele din imobiliare, care nu au rezistat crizei prelungite. "Efectul pozitiv este ca vor ramane pe piata actori mai puternici, iar economia are mai multe sanse de insanatosire", completeaza Crivii.


VOR MAI SCADEA TARIFELE AVOCATILOR?

In ultimii doi ani piata avocaturii a scazut ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat economia si companiile deopotriva. Estimarile referioare la 2010 se refera la o scadere cu 10-15% a veniturilor fata de anul precendent. Ca urmare, unele case de avocatura si-au pliat oferta pe noul tip de cerere si au redus onorariile, in unele cazuri cu pana la 40%. Cu toate aceste, primele sase luni din 2011 s-ar putea dovedi si mai dificile decat ultimii doi ani pentru piata avocaturii. Ca urmare, nivelul onorariilor ar putea sa mai scada cu inca 10%, conform unor surse din piata.


CARE SUNT PRINCIPALELE TENDINTE DIN PIATA DE CONSULTANTA?

In toate sferele consultantei - de la cercetare de piata, servicii de avocatura si pana la firme de branding - au devenit extrem de vizibile diferentele intre tipurile de servicii cerute de clienti fata de perioada de boom economic. In avocatura primeaza acum litigiile; in cercetare clientii prefera sa afle informatii de alta natura decat in trecut; in branding au predominat mai degraba relansarile de produse decat punerea pe piata de noutati. Un lucru este cert insa: tarifele platite au scazut, iar consultantii au fost nevoiti sa-si adapteze oferta la asteptarile nou create. Şi cel putin pentru urmatoarele sase luni fagasul acestor tendinte ramane neschimbat.


CE VA ADUCE 2011 PE PIATA DE AVOCATURA?

Anul care tocmai a inceput ar trebui "in mod normal sa aduca o stabilizare la nivel macroeconomic, urmata de o usoara inversare de «trend», in sens pozitiv, cel mai probabil in partea a doua a anului", spune Ion Nestor, care a fondat si conduce de 20 de ani NNDKP (Nestor Nestor Diculescu Kinston Petersen). El completeaza ca daca aceasta asteptare se va materializa, "putem spera intr-o ajustare pozitiva a pietei avocaturii de business, cu multiplicarea proiectelor din domenii precum infrastructura, fuziuni si achizitii si financiar-bancar. Avocatura de afaceri ruleaza anual circa 200 de milioane de euro, dintre care primele 20-30 de firme si-au adjudecat aproximativ 80-90% din venituri.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dilemele-lui-2011-vom-da-mai-putini-bani-pe-avocati-7871720
7871720
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.