Dilemele lui 2011 - Mai vedem vreun nou kilometru de autostrada? Se dezgheata piata imobiliara?

Postat la 15 ianuarie 2011 28 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

CAT DE BUN SAU RAU MAI POATE FI 2011 PENTRU IMOBILIARE, DUPA DOI ANI IN CARE PIATA S-A PRABUSIT?

Perspectivele nu sunt deloc luminoase: consultantii Coldwell Banker estimeaza ca valoarea totala a proiectelor - din domeniul rezidential si de terenuri - care vor ajunge in insolventa sau faliment va ajunge la aproximativ 500 de milioane de euro. "2011 va fi anul marilor insolvente si falimente in imobiliare, volumul proiectelor care vor ajunge in aceasta situatie urmand sa fie cel putin dublu comparativ cu acest an (2010 - n.r.)", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania. Estimarea se refera la segmentele rezidential si de terenuri; nu include proprietatile persoanelor fizice. Consultantii Coldwell Banker estimeaza ca in 2011 vor aparea mai multe cazuri de insolventa sau faliment in randul proiectelor rezidentiale si al companiilor care detin terenuri pe care nu a fost inceputa insa dezvoltarea unui proiect. Segmentul spatiilor comerciale va ramane in continuare la fel de expus, mai ales in ceea ce priveste centrele comerciale fara ancore puternice, amplasate in zone secundare, orase de dimensiuni mici si medii sau unde concurenta este ridicata. Segmentul spatiilor de birouri va fi mai putin expus, avand in vedere costurile de dezvoltare mai reduse comparativ cu veniturile lunare generate si a amplasamentelor mai bune.


DUPA UN AN IN CARE CEI CARE AU CUMPARAT IMOBILE PE CREDIT AU PLATIT TOT MAI GREU RATELE, CAT DE MULTI AR PUTEA INTAMPINA PROBLEME IN 2011?

Pe segmentul proprietatilor imobiliare detinute de persoane fizice (cum sunt locuintele sau terenurile), vor aparea in viitorul apropiat cateva mii de cazuri de faliment, conform estimarilor Coldwell Banker. Altfel spus, cateva mii de romani nu vor mai putea plati ratele la banci, care vor prelua imobilele incercand sa-si recupereze investitia. Coldwell Banker Affiliates of Romania administreaza deja proprietati executate de catre institutiile finantatoare (atat de la persoane fizice, cat si juridice) cu o valoare de peste 20 de milioane de euro.


CE INVESTITII SE MAI PREGATESC SAU SE DERULEAZA DEJA IN DOMENIUL IMOBILIAR?

In prezent, exista peste zece proiecte cu bugete de investitii de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Valoarea cumulata a acestor proiecte (incepute, reincepute sau anuntate) se apropie de un miliard de euro. Numai Constanta este tinta unor investitii de 240 mil. euro - centrul comercial Cora (100 mil. euro) si Maritimo (140 de mil. euro). Capitala concentreaza cea mai mare pondere a investitiilor - faza III Green City (50-60 mil. euro), faza I a proiectului Colosseum, in Chitila (90 mil. euro), AFI Palace Offices (35 mil. euro), prima faza din Hermes Business Center, (30 mil. euro) si Victoria City Center (150 mil. euro). Cea mai mare cheltuiala este adjudecata de Palas Iasi (260 de mil. euro).


MAI VEDEM VREUN KILOMETRU DE AUTOSTRADA FINALIZAT IN 2011?

2012 era initial termenul finalizarii autostrazii Transilvania. Nici vorba de atingerea telurilor initiale. Doar 52 km (Campia Turzii - Gilau) au fost terminati. Fara a mentiona daca e posibil sa dea in folosinta vreun nou km de autostrada in 2011, autoritatile se intrec in declaratii care promit marea cu sarea. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca in 2011 se lanseaza proiecte de infrastructura cu finalitate in 2013-2015, implicand construirea a 190 km de autostrazi in urmatorii trei ani, pe langa cei 243 km programati sa fie terminati in 2011 si 2012.ĂSISSLSLS:_SĂMWFONFWIONFOIWNOIFWNIOIIITTTTT


INDUSTRIA CONSTRUCTIILOR S-A PRABUSIT IN ULTIMII ANI. CAT CIMENT SE MAI VINDE?

Piata cimentului va reveni la nivelul atins in 2008, de circa 12 milioane de tone, abia peste zece ani, estimeaza Mihai Rohan, presedintele consiliului de administratie al Carpatcement. Doar proiectele de infrastructura si cele rezidentiale vor mai alimenta in urmatorii ani cererea de ciment la nivelul Capitalei. In opinia lui Rohan, accentul se pune acum pe finalizarea proiectelor incepute deja si mai putin pe investitii in noi cladiri de mari dimensiuni. In ansamblu, piata materialelor de constructii ar putea inregistra un declin plasat intre 1,5 si 2,5% in 2011, conform previziunilor lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania. Piata constructiilor cuprinde trei segmente - constructorii de infrastructura, constructorii de cladiri si producatorii de materiale de constructii - si a ajuns in 2009 la o valoare de circa 12,6 miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Imobiliare,
constructii
/cover-story/dilemele-lui-2011-mai-vedem-vreun-nou-kilometru-de-autostrada-se-dezgheata-piata-imobiliara-7871719
7871719
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.