DE-A LUNGUL ISTORIEI

Postat la 17 ianuarie 2006 1 afişăre

In functie de zona si oras, chiria variaza intre 10 si 100 euro/mp lunar (plus comisionul pentru agentia imobiliara, care inseamna in general o chirie lunara si o cautiune de doua-trei chirii). In Bucuresti, exista spatii cu chiria stabila si spatii cu pretul in continua crestere. se deschide prima cafenea din lume.

  • Chiriile Bucurestiului

In functie de zona si oras, chiria variaza intre 10 si 100 euro/mp lunar (plus comisionul pentru agentia imobiliara, care inseamna in general o chirie lunara si o cautiune de doua-trei chirii). In Bucuresti, exista spatii cu chiria stabila si spatii cu pretul in continua crestere.

CHIRII STABILIZATE: In Bucuresti Mall si Plaza Romania, Anchor Group cere intre 80 si 120 euro/mp lunar, in functie de vizibilitate si de marimea spatiului. In Carrefour si Cora, chiria este variaza intre 35 si 55 euro/mp lunar.

CHIRII IN CRESTERE: Pe Calea Victoriei, chiria variaza intre 50 si 80 euro/mp pe luna, pe Magheru, Balcescu si Bratianu, intre 60 si 120 euro/mp, iar in Dorobanti (zona preferata pentru cafenele) este intre 35 si 70 euro/mp.

CHIRII MAI MICI: Pe Calea Mosilor, in Stefan cel Mare, Mihail Kogalniceanu si Titulescu, chiriile sunt de 25-50 euro/mp; in zona Iuliu Maniu si Pantelimon, acestea scad pana la 10-25 euro/mp.
SURSA: COLLIERS INTERNATIONAL

  • CINE MAI VINE, CINE SE MAI EXTINDE

Un lant de cafenele decide sa se extinda de obicei pentru ca a avut succes. Iar majoritatea brandurilor de cafenele intrate in Romania au planuri de extindere.

CITYCAFE: Lantul de restaurante City Grill va deschide in acest an doua cafenele, care vor servi brandul CremCaffé. City Grill este un lant de restaurante condus de unul din fostii patroni ai lantului de restaurante "La mama", Dragos Petrescu.

GLORIA JEAN’S: Lantul american va mai deschide inca doua cafenele in 2006. Cafenelele Gloria sunt aduse in Romania de Gourmet Products Services, firma care detine master-franciza pentru Romania, Ungaria si Bulgaria.

VIA CAFE: Lantul romanesc se pregateste pentru deschiderea celei de-a doua unitati (francizata), dupa prima deschisa deja in Piata Unirii din Bucuresti.

NESCAFE: Lantul de cafenele, cunoscut mai ales pentru specialitatea frappe, va mai deschide in 2006 inca trei cafenele in Bucuresti.

  • SE SCHIMBA GUSTURILE

Cafeaua traditionala - la filtru, la ibric si la nisip - incepe sa iasa incet, dar sigur, din obiceiurile de consum ale romanilor, spun specialistii. "Asta inseamna dezvoltarea culturii cafelei si indreptarea catre o piata pe care poti vinde cu succes produse de clasa superioara, rafinate si diferentiate pentru diverse tipuri de consumatori (doamne, tineri, persoane in varsta etc)", spune Christian Macedonschi, chief executive officer Trus HoReCa Services.

IN TOP: Preferintele se indreapta catre specialitatile de cafea pe baza de espresso, cum ar fi espresso con panna (espresso cu un varf de spuma de lapte), latte machiatto (espresso cu lapte si spuma de lapte), triestino (espresso dublu cu spuma de lapte), cafe con panna (espresso lung cu frisca), dar si affogato cafe (espresso cu inghetata), ciocolata italiana sau trieste moca (ciocolata, espresso, lapte si frisca).

AROME NOI: Un alt semn al rafinarii consumului este cererea pe piata pentru cafelele aromate, care au facut ca din aceasta luna sa intre pe piata siropurile frantuzesti (numite si "flavour"-uri - arome, n.r.) pentru cafele Monilo, aduse de Trus HoReCa Services. "Aceste siropuri sunt produse in Franta cu distributie exclusiva pe Germania. Francezii sunt specialisti pe siropuri, asa cum italienii sunt specialisti in cafea. Iar acest sirop este folosit doar pentru cafea", spune Christian Macedonschi.

SAPTE AROME: "Flavour"-urile sunt vandute in prezent atat cafenelelor care lucreaza cu ItalCoffee (cafea distribuita de Trus), cat si cafenelelor care nu au contract de distributie, deoarece aromele se potrivesc si cu alte branduri de cafea. In Romania exista deja sapte arome folosite in cafenele: amaretto, caramel, vanilie, hazelnut, alune prajite, macadamian nuts si irish coffee fara alcool.

  • CULTURA CAFELENEI

In 1453, otomanii introduc cafeaua in Constantinopol, iar in 1475, in acest oras se deschide prima cafenea din lume.

EUROPA: Cafenelele europene apar abia in secolul al XVII-lea in Italia, Regatul Marii Britanii, Franta si Germania.

ROMANIA: Primele cafenele aparute in Bucuresti au fost cele de tip turcesc, in care se statea pe perne pe jos si se fuma ciubuc. Prima cafenea atestata documentar este cea a turcului Hanie, care functiona in anul 1667, in vremea domnitorului Radu Leon.

INVENTAR DIN SEC. XIX: La 1872, potrivit socotelilor Dictionarului statistic al lui Dimitrie Frunzescu, in Bucuresti existau "100 de cafenele mari si mici".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DE-A LUNGUL ISTORIEI
/cover-story/de-a-lungul-istoriei-1047854
1047854
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.