CUM SE MARESC PENSIILE CU 70%

Postat la 11 aprilie 2006 1 afişăre

Cine crede ca Romania se afla acum intr-o situatie dificila ar trebui sa arunce o privire inspre Marea Adriatica, la croati. Tara este condusa de un singur partid care detine doar circa 40% din locurile parlamentare si face concesii serioase unor partide foarte mici pentru a strange, dificil, un numar suficient de voturi.

Cine crede ca Romania se afla acum intr-o situatie dificila ar trebui sa arunce o privire inspre Marea Adriatica, la croati. Tara este condusa de un singur partid care detine doar circa 40% din locurile parlamentare si face concesii serioase unor partide foarte mici pentru a strange, dificil, un numar suficient de voturi. Cu toate acestea, desi Guvernului nu i se dadeau in 2003 mai mult de cateva luni de supravietuire, reformele au continuat sub supravegherea Europei.

Aliante imposibile Urmare a alegerilor din decembrie 2003, Uniunea Democratica Croata (HDZ) a castigat 66 din cele 152 de locuri ale Parlamentului. Pentru a reusi sa formeze un guvern majoritar, Uniunea a incercat o coalitie cu Partidul Croat de Dreapta (HSP). Uniunea Europeana nu a fost insa de acord cu aceasta varianta din cauza extremismului programului HSP. De asemenea, Partidul Taranesc Croat - un alt aliat logic - nu a  dorit sa se alieze cu Uniunea. Democratii au fost astfel nevoiti sa mearga pe cont propriu cu un guvern minoritar.

Solutii extreme Pentru a face rost de cele 11 voturi necesare trecerii legilor prin Parlament, HDZ a reusit sa atraga o sustinere foarte fragila din partea partidelor mici, cum ar fi cel al Pensionarilor sau al unor minoritati nationale. In schimbul voturilor, primul-ministru Ivo Sanader (foto) a promis majorarea pensiilor cu 70%. Promisiunea a fost puternic contestata, Croatia avand la momentul respectiv datorii externe de 19 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CUM SE MARESC PENSIILE CU 70%
/cover-story/cum-se-maresc-pensiile-cu-70-1050877
1050877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.