Cat de active vor fi fondurile de investitii? Vor fi incepute marile proiecte energetice?

Postat la 12 ianuarie 2010 59 afişări

Principalii jucatori din piata de private equity au avut bani si anul trecut, insa pana spre finele lui 2009 nu multi au riscat sa intre in actionariatele unor noi companii, preferand sa se concentreze pe actiunile din portofoliu. In 2010, apetitul lor pentru investitii ar putea sa creasca, dar activitatea lor va depinde de situatia macroeconomica. Mihai Sfintescu, directorul fondului 3TS Capital, crede ca 2010 va fi un an mai bun decat 2009, dar mai slab decat 2007. "A doua jumatate a lui 2009 a aratat o accelerare a pietei si ma astept ca aceasta tendinta sa continue si in 2010", spune Sfintescu, care atrage insa atentia ca aceasta va depinde de coerenta guvernarii si de lipsa socurilor economice externe. Daca asa va fi, companiile vor putea avea o alternativa de finantare in afara surselor bancare. El crede ca exista momentan tranzactii aflate in curs, la care cumparatorii asteapta rezultatele pe 2009 pentru confirmare. "In continuare vom avea o piata a cumparatorului", spune Sfintescu, dupa ce ani de zile, inainte de 2009, vanzatorii facusera regulile jocului.

Ce se va intampla cu finantarile, fuziunile si achizitiile?

Piata de fuziuni si achizitii nu a murit in 2009, ci doar a scazut la valoarea din 2004, undeva spre doua miliarde de euro. Avocatul Doru Bostina adauga inca un aspect: tranzactiile au imbracat, cu mici exceptii, forma specifica perioadei de criza, devenind mai mici si mai putin spectaculoase. "Tendinta va continua, pe fondul reducerii drastice a pietelor de desfacere, a capitalului de lucru si al accesului limitat la finantare", spune Bostina, care vede posibila revenirea capitalurilor speculative, dornice sa-si mai incerce inca o data norocul pe o piata emergenta. In ce priveste finantarile, obligatorii pentru repornirea motoarelor economiei reale, ele vor fi reluate atunci cand statul nu va mai fi cel mai bun si cel mai sigur client al bancilor. "Cand statul va avea suficiente fonduri, adica va fi trecut de criza economica, atunci si bancile vor relua finantarea proiectelor economice."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cat-de-active-vor-fi-fondurile-de-investitii-vor-fi-incepute-marile-proiecte-energetice-5324573
5324573
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.