Ce caută astăzi clienţii de telefonie mobilă? Miile de minute, acoperirea şi viteza la date nu mai sunt suficiente

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 23 mai 2013 1621 afişări

Până nu demult, selecţia operatorului de comunicaţii fixe sau mobile se făcea doar după criterii precum tarifele, miile de minute şi SMS-uri incluse gratuit în pachet, viteza serviciilor de date sau acoperirea reţelei. Sigur, toate cele de mai sus rămân în continuare importante, dar întrebarea este: cloud aveţi? Şi dacă da, de care? Şi unde ne stocaţi datele? Şi merge şi de pe tabletă? Şi…

Ce caută astăzi clienţii de telefonie mobilă? Miile de minute, acoperirea şi viteza la date nu mai sunt suficiente

LUCRURILE NU ERAU SIMPLE PENTRU OPERATORII TELECOM NICI ACUM ŞASE SAU ŞAPTE ANI, CÂND LAPTOPUL SAU DESKTOPUL ERAU GADGETURILE PE CARE LE VISA ORICE CONSUMATOR, darămite acum când milioane dintre ei au smartphone-uri şi tablete conectate la internet şi creează şi accesează fişiere şi cantităţi uriaşe de conţinut. Să nu ai, în acest context, o soluţie de cloud „pe masă" sau în cel mai rău caz doar pe lista de priorităţi e ca şi cum ţi-ai trimite utilizatorii în braţele competiţiei.

„Nu se poate să fii un operator telecom şi să nu ai în ofertă servicii de cloud„, rezumă sec situaţia Julien Ducarroz, directorul comercial al Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă. Cifrele, cum altfel, îi dau dreptate. Acum şapte ani, spre exemplu, Orange avea aproape şapte milioane de clienţi şi nici măcar 100.000 de utilizatori de servicii de date mobile. Acum, din cele peste 10 milioane de cartele SIM din reţeaua Orange, peste trei milioane au activate serviciile de net mobil, iar numărul lor creşte zi de zi.

SI NU ESTE DOAR CAZUL ORANGE. LA VODAFONE, peste 40% din clienţii care intră în magazinele companiei sau ale partenerilor cumpără un smartphone. Şi la Cosmote cifrele sunt cam la acelaşi nivel, iar consumul de date şi numărul celor dispuşi să plătească un abonament lunar pentru net mobil de pe telefon şi tabletă continuă să fie unul dintre puţinii indicatori în creştere pe piaţa de telecom pentru toţi operatorii.

Nu e de mirare, câtă vreme cele mai conservatoare voci din piaţă spun că în acest an românii vor cumpăra 1,3 milioane de smartphone-uri şi 400.000 de tablete. În fiecare zi, circa 4.500 de astfel echipamente ajung în buzunarele clienţilor din mediul rezidenţial sau de business, iar o pondere importantă dintre ele sunt vândute chiar de operatorii de comunicaţii la pachet cu servicii de date. Ce soluţii au găsit operatorii pentru a-i ajuta să-şi stocheze pozele, clipurile, muzica sau fişierele de la birou astfel încât să fie stocate sigur şi, pe cât se poate, accesibile oricând şi oriunde? „În contextul actual caracterizat de o dublare a consumului de internet mobil, de o creştere impresionantă a traficului, precum şi de o familiaritate crescută în ce priveşte utilizarea serviciilor de cloud în Europa şi în România", Orange a lansat un serviciu de cloud care le permite clienţilor să stocheze pe servere ale companiei imagini, clipuri video, documente sau orice alte tipuri de fişiere, precizează Julien Ducarroz.

„Această soluţie de stocare a tuturor tipurilor de conţinut digital (documente, fotografii, calendar, mail, contacte) este foarte uşor de utilizat, iar clienţii pot avea acces la acest conţinutul de pe orice terminal ar avea, oricând au nevoie, de oriunde s-ar afla. Astfel, fie că încarcă informaţiile de pe smartphone în Orange Cloud, ei vor putea accesa informaţiile direct de pe laptopul sau tableta de acasă.„ Serviciul Orange nu este primul de piaţă şi nici singurul. Există deja de mai multă vreme alternative internaţionale precum Dropbox sau Skydrive, însă compania crede că avantajul pe care îl oferă clienţilor săi, anume traficul de date gratuit dintre smartphone-uri sau tablete şi servere atât pentru încărcarea, cât şi pentru descărcarea datelor, va fi cheie. „Este avantajul nostru competitiv, al operatorilor telecom„, punctează Ducarroz.

DINCOLO DE O SOLUŢIE DE STOCARE A INFORMAŢIILOR, ŞI SIGURANŢA LOR ESTE CHEIE, AFIRMĂ REPREZENTANŢII VODAFONE, care au lansat, de asemenea, o soluţie cloud pentru clienţii din mediul rezidenţial. „Siguranţa dispozitivelor şi a informaţiilor stocate în acestea au devenit din ce în ce mai importante pentru client odată cu creşterea adoptării smartphoneurilor şi tabletor pe piaţa locală şi cu schimbările produse în comportamentul utilizatorilor acestor terminale - anume stocarea pozelor, a videoclipurilor şi a fişierelor personale pe dispozitivele mobile. Ca urmare a acestei nevoi, am lansat aplicaţiile Vodafone Cloud şi Vodafone Protect, ambele fiind incluse gratuit în noile pachete de abonamente RED", precizează reprezentanţii companiei de telefonie mobilă.

Pentru situaţiile în care dispozitivul este pierdut, Vodafone are şi un alt serviciu cloud, Vodafone Protect, prin care, de la distanţă, smartphone-ul poate fi localizat şi blocat, iar informaţiile stocate în acesta şterse. În momentul de faţă, Vodafone Cloud este disponibil pentru sistemele de operare Android şi iOS, iar Vodafone Protect doar pentru Android. Planurile companiei vizează extinderea funcţionalităţilor şi integrarea unor noi echipamente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
servicii,
comunicatii,
operator,
cloud,
telecom
/business-hi-tech/telecom/ce-cauta-astazi-clientii-de-telefonie-mobila-miile-de-minute-acoperirea-si-viteza-la-date-nu-mai-sunt-suficiente-10897612
10897612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.