Steve Jobs cel adevarat

Postat la 13 august 2007 1 afişăre

O stire de saptamana trecuta din presa americana spunea ca "Steve Jobs cel adevarat" a prezentat la Cupertino, sediul central al Apple, niste versiuni noi ale computerelor iMac din aluminiu si sticla. Ironia era imensa: Steve Jobs trebuia deci deosebit de "falsul Steve Jobs", bloggerul a carui celebritate a ajuns deja periculos de aproape de cea a modelului sau parodiat.

O stire de saptamana trecuta din presa americana spunea ca "Steve Jobs cel adevarat" a prezentat la Cupertino, sediul central al Apple, niste versiuni noi ale computerelor iMac din aluminiu si sticla. Ironia era imensa: Steve Jobs trebuia deci deosebit de "falsul Steve Jobs", bloggerul a carui celebritate a ajuns deja periculos de aproape de cea a modelului sau parodiat.


Misterul in care a fost invaluit timp de peste un an blogul Secret Diary of Steve Jobs si autorul acestuia a fost elucidat saptamana trecuta. Autorul jurnalului online este Daniel Lyons, un editor al revistei Forbes, deconspirat de un ziarist de la New York Times. "Jurnalistul de la New York Times n-a avut oare altceva mai bun de facut?", comenta cineva pe blogul tehnologic TechCrunch.


"Unii se simt bine daca strica placerea altora sau probabil ca urmaresc faima si nu mai vad nimic altceva in jur", mai spunea respectivul, convins ca jurnalul secret al lui Steve Jobs va inceta acum sa mai prezinte interes pentru vizitatori, al caror numar a ajuns la 700.000 numai in ultima luna.


Michael Arrington, editorul TechCrunch, a scris la randul sau ca atuul cel mai mare al autorului Fake Steve Jobs (fakesteve.blogspot.com) a fost tocmai faptul ca reusise sa-si pastreze anonimatul. Speculatiile din ultimele 14 luni pe marginea identitatii persoanei care si-a asumat numele omului de afaceri Steve Jobs si care a satirizat nenumarati directori din industria IT, jurnalisti, companii si fonduri de investitii au mers foarte departe. Bill Gates, fondatorul Microsoft, cel mai mare producator de software din lume si concurent Apple pe anumite segmente, a fost si el suspectat ca s-ar afla in spatele blogului, desi a declarat ca este doar un cititor ocazional.


Pe lista posibililor autori s-au numarat si multi jurnalisti, printre care Leander Kahney de la revista lunara Wired, Eris Savitz de la Barron's sau Andy Ihnatko de la Chicago Sun-Times.


Cea mai vehiculata presupunere a fost ca bloggerul care scrie jurnalul secret al lui Steve Jobs este chiar unul dintre angajatii Apple. Mai exact Jack Miller, bloggerul care se ocupa de "As the Apple Turns", site abandonat in urma cu doi ani, dar care inca mai exista pe Internet.


Dar interesul utilizatorilor pentru Secret Diary of Steve Jobs a fost cel mai mult alimentat de ideea ca in spatele articolelor publicate ar putea fi chiar Jobs, care ar incearca sa atraga atentia printr-un astfel de artificiu. De altfel, directorul executiv al Apple este renumit pentru misterul cu care reuseste sa invaluie fiecare nou produs pe care urmeaza sa-l lanseze, cel mai recent exemplu fiind telefonul mobil iPhone, despre care s-a speculat mult timp inainte de lansarea oficiala.


Nimeni nu s-a gandit ca autorul ar putea fi Daniel Lyons (46 de ani), unul dintre editorii revistei Forbes, cu toate ca multe indicii duceau in aceasta directie. De exemplu, faptul ca Forbes a scapat mereu de criticile lui Fake Steve Jobs sau ca tonul folosit pe blog intr-un articol despre sistemul de operare Linux seamana tare cu cel adoptat de Lyons intr-un material publicat in revista despre aplicatiile software gratuite. Iar blogul personal al editorului de la Forbes, numit Floating Point, seamana foarte mult cu cel al lui Fake Steve Jobs.

"Sunt surprins ca identitatea mea a ramas ascunsa atat de mult timp", i-a raspuns Lyons complice unui jurnalist care l-a sunat. "Nu ma pricep chiar asa de bine sa tin un secret. Tocmai de asta, asteptam acest telefon de cateva luni deja."


Daniel Lyons scrie si editeaza materiale din domeniul tehnologiei pentru Forbes de noua ani si este autorul a doua carti de fictiune, cea mai recenta fiind "Dog Days", publicata in 1998. Lyons a anuntat ca in octombrie va lansa o nuvela satirica, scrisa tot sub identitatea falsului Steve Jobs - "Options: The Secret Life of Steve Jobs, a Parody", in care vor fi prezentate situatii imaginare despre cum isi conduce Jobs compania, la sfaturile nepotrivite ale prietenilor sai Larry Ellison (directorul executiv al Oracle), Bono (solistul trupei U2) si ale politicianului democrat Al Gore.


Ideea parodiei de blog i-a venit lui Daniel Lyons dupa ce a remarcat ca un grup restrans de directori executivi din marile companii americane si-au facut bloguri pentru a atrage atentia presei, dar limbajul folosit de ei acolo era foarte formal.


"M-am gandit ca ar fi interesant ca un blog de CEO sa fie scris intr-un mod mai relaxat si sa reflecte exact ceea ce gandesc managerii", explica Lyons. L-a ales pe Steve Jobs drept model de parodiat dupa mai multe incercari, pentru ca nu se putea decide asupra unui personaj suficient de "colorat".

Editorul de la Forbes sustine ca nu a vorbit niciodata cu Jobs, nu a scris pana acum vreun material despre Apple si nici nu are contacte in cadrul companiei care sa-i fi alimentat pana acum articolele cu informatii. "Tot ce am aflat despre companie si despre Jobs am aflat din carti si biografii. Iar dupa un timp, am devenit dependent de acest blog."


In ceea ce-l priveste, Steve Jobs sustine ca s-a numarat printre cititori. "Articolele publicate pe Secret Diary of Steve Jobs mi se par de-a dreptul amuzante", spunea recent Jobs la conferinta All Things Digital a publicatiei Wall Street Journal. Iar fiica sa, Lisa, i-a scris un e-mail bloggerului anonim, spunandu-i ca "nu aduci deloc cu tatal meu, dar blogul este hilar".


Pe blog, Lyons a adoptat un stil unitar, usor pompos si anumite epitete specifice fiecarui personaj. De exemplu, pe Bill Gates il numea "Beastmaster", iar pe Steve Ballmer, CEO al Microsoft, il numea "Uncle Fester", dupa personajul din Familia Adams. Eric Schmidt, directorul executiv al Google, era poreclit "Squirrel Boy" (Veveritoiul), in timp ce Jonathan Schwartz, CEO la Sun Microsystems, a fost numit "My Little Pony" (calutul de jucarie cunoscut de toti copiii americani). Foarte des folosea cuvantul "anyhoo", care provine de fapt de la "anyhow" (oricum), dar care in aceasta varianta face trimitere catre Yahoo!


Acum ca toata povestea a iesit la lumina, cei de la Forbes au in plan sa mute blogul Secret Diary of Steve Jobs pe site-ul revistei, incepand cu luna septembrie, si sa-l continue acolo. Poate si cu scandalurile aferente: intrebat daca se gandeste ca ar putea fi tras acum la raspundere pentru anumite articole publicate pe blog, Daniel Lyons a raspuns categoric ca da. Putin probabil insa ca vreunul dintre personajele satirizate sa intenteze proces in justitie pentru cele scrise pe blog.


Cat despre eroul parodiei, Steve Jobs, poate ca el va gusta si pe mai departe publicitatea creata, chit ca blogul l-a ridiculizat pana acum cat se poate - in afara de Secret Diary... exista inca doua bloguri ale lui Fake Steve Jobs - captions-fakesteve.blogspot.com, cu caricaturi si poze trucate ale lui Jobs, Bill Gates si alti eroi preferati ai lui Lyons, si iamnotstevejobs.blogspot. com, cu alte insemnari, ca de pilda una in care falsul Jobs sustine ca a stat in cap si asta i-a stimulat creativitatea.


Caci acesta e obiectul principal al ironiei lui Lyons - cultura corporatista bazata americana a momentului, intemeiata pe tot soiul de sfaturi new-age (Jobs e prezentat ca un cunoscator de zen, feng shui, budism) si pe un orgoliu cu totul exacerbat (insemnarea din 29 iunie, despre lansarea iPhone, sustine ca "astazi facem istorie, astazi schimbam lumea" si se adreseaza fanilor Apple cu "iubiti credinciosi", adaugand: "sunt mandru ca am inventat iPhone si l-am daruit lumii. Adoratia voastra, intr-un fel, ma face umil, dar in alt fel nu").


Indiscutabil, lui Steve Jobs "cel adevarat" ii va lua probabil mult pentru a-si disocia imaginea de caricatura absoluta din prezentarea de pe blog: "Imi plac obiectele frumoase. Ador sa le creez. Persoanele negative ma supara."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Steve Jobs cel adevarat
/business-hi-tech/steve-jobs-cel-adevarat-1010107
1010107
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.