Noua destinaţie obligatorie în turism: digitalizarea

Autor: Ioana Niţă Postat la 26 mai 2022 337 afişări

Multe hoteluri, pensiuni sau alte tipuri de unităţi de cazare sunt practic invizibile pe harta digitală a turismului. Reprezentanţii Hotel2Business (H2B) au propus o soluţie care să schimbe această situaţie şi, la doar câteva luni de la lansare, ţintesc expansiunea internaţională.

Oamenii aceştia sunt dornici să cunoască România, familiile lor veneau pe vremuri în România, doar că la ora actuală, produsul românesc nefiind atât de bine marketat şi digitalizat, ei nu reuşesc să-l găsească şi să aibă acces la el. Plecăm pe aceste două pieţe ulterior tocmai prin prisma faptului că există dorinţă acolo. Avem o promovare foarte bună pe partea regală acolo în Marea Britanie – ni se face reclamă frumoasă că avem avem o ţară ce merită vizitată şi atunci este bine să profităm”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Gabriela Florea, CEO al H2B, platformă născută în cadrul TravelFuse, business axat pe dezvoltarea de soluţii software pentru industria de turism, în urma unei investiţii iniţiale de 200.000 de euro. El se referă la faptul că şi-au propus să extindă serviciile platformei, începând de anul viitor, în Ungaria, Germania şi Marea Britanie.

Lansată în octombrie 2022, platforma H2B a atras în doar câteva luni în jur de 350 de clienţi – 220 de hoteluri şi 130 de agenţii de turism, soluţia fiind foarte bine primită în ambele categorii de jucători de pe piaţa turismului. Printre cele peste 200 de unităţi de cazare care folosesc în prezent platforma H2B se numără nu doar hoteluri, ci şi foarte multe pensiuni şi conace. De asemenea, pe partea de agenţii de turism, H2B lucrează atât cu jucători mari precum Eximtur, Happy Tour şi Perfect Journey, Paradis, Vacanţe de Vis, cât şi cu agenţii mai mici din domeniu.

Cum funcţionează însă, mai exact, platforma H2B pentru o unitate de cazare? „Ca să se regăsească în platforma H2B, un hotel are nevoie în primul rând de o conexiune la un channel manager. Un channel manager este acela care le oferă hotelierilor posibilitatea să-şi distribuie conţinutul nu doar către H2B, ci către tot ceea ce înseamnă furnizori şi platforme de vânzări online. Apoi, după ce îşi fac un cont, îşi pot încărca tipurile de camere şi facilităţi oferite, îşi încarcă pozele etc., totul din câteva clickuri. Contractul dintre hotelieri şi agenţia de turism este tot la un click distanţă, iar apoi hotelul este live pentru clienţi. De aici îşi creează mai departe conexiunile cu agenţiile de turism. Are posibilitatea să acorde disponibilitate şi tarife tuturor agenţiilor care sunt deja în sistem printr-un singur click sau poate să-şi selecteze partenerii în funcţie de preferinţe”, a explicat ea.

În ceea ce priveşte agenţiile de turism, acestea nu trebuie decât să îşi facă un cont şi să introducă datele cu privire la companie – informaţii bancare şi licenţa de turism. „Se lucrează absolut legal. Atât agenţia de turism, cât şi hotelierul, îşi urcă documentele în baza cărora funcţionează iar apoi se fac căutările şi se afişează disponibilităţile şi rezervările.”

Modelul de business al H2B presupune plata unui comision de 1% atât din partea unităţilor de cazare, cât şi a agenţiilor de turism. În viitor, platforma va avea şi o funcţionalitate de promovare pentru hotelieri, care va reprezenta o sursă de venit în plus. Până la finalul anului, echipa H2B şi-a propus să ajungă la venituri de 40.000 - 45.000 lei pe lună.

„Ne bazăm foarte tare pe faptul că s-au ridicat restricţiile şi că oamenii au început să călătorească. La ora actuală se vinde de aproximativ 30.000 de lei pe zi ceea ce este o cifră frumoasă. Vrem ca până la finalul anului să ajungem undeva la 40.000 - 45.000 lei.

Nu zic mai mult din simplul motiv că în turism există o sezonalitate şi partea aceea de extrasezon, eu vorbesc de o medie. Cifra aceasta este adevărat că a coincis şi cu 1 Mai şi cu partea de early booking care încă se practică pe diverse diverse zone. Dar avem şi luni precum septembrie şi octombrie când turismul în România este la un nivel mai scăzut şi atunci, dacă ne referim la o medie, ajungem undeva la 40.000 - 45.000 de lei pe lună”, a punctat Gabriela Florea. Tot pentru anul acesta, pe lânga partea de promovare pentru hoteluri, echipa H2B lucrează şi la dezvoltarea altor funcţionalităţi şi integrări. „Vom avea în vedere partea de dezvoltare pe diverse conexiuni de channel manager astfel încât să putem să accedem nu doar în România, ci şi, în viitor, pe hotelurile din afară. Şi, de asemenea, vo  m merge pe partea de webinarii care să se poată regăsi în platformă, cu funcţionalităţi ale sistemului de ofertare, de tarifare şi în egală măsură să le folosim pe post de training pentru agenţii şi pentru hoteluri.” Nu în ultimul rând, echipa H2B şi-a propus să atragă o investiţie cuprinsă între 250.000 şi 300.000 de euro la începutul anului viitor, sumă care va fi alocată în principal pentru dezvoltarea tehnică în continuare, dar şi pentru intrarea pe pieţe din străinătate. „Acum suntem în etapa de consolidare a companiei, urmând ca la începutul anului viitor să trecem la cea de-a doua etapă de investiţii – investiţii din afara companiei. Din calculele noastre, ar fi nevoie de aproximativ 250.000 - 300.000 de euro, bani care din start ar intra în tehnologie, pentru că asta facem: digitalizăm şi încercăm să automatizăm cât mai multe procese. Pe termen lung, ne ajută pentru a nu mai face investiţii iar şi iar. Lucrăm la ora actuală la partea de proiect pentru aceste investiţii şi adunăm date concrete din vânzările care se fac zi de zi, astfel încât să venim cu un portofoliu bine consolidat.”



Start-up Boost

Invitaţi: Alexandru Ardelean, chief project officer în cadrul International Cooling Systems şi Gabriel Blăniţă, director asociat, Colliers România şi mentor, InnovX-BCR

Cum ajută un accelerator dezvoltarea unei companii?

Alexandru Ardelean: „A fost o experienţă antrenantă şi captivantă. InnovX a reuşit să ne angreneze pe toţi, toată compania, într-o activitate de dezvoltare. Necesitatea implicării într-un program de genul acesta a venit din nevoia de scalare în primul rând, dar şi din a înţelege cum putem să ne dezvoltăm, să ne diferenţiem într-o piaţă atât de aglomerată cum este piaţa în care activăm şi de ce nu, să facem competiţia irelevantă. Cu toate că noi oferim soluţii premium şi inovative, în timpul acceleratorului am învăţat să fim mult mai atenţi, să descoperim care sunt principalele nevoi ale clienţilor noştri. Nu în ultimul rând, am putut colabora cu alte companii din alte domenii şi am putut vedea detalii din activitatea acestor companii şi am învăţat lucruri pe care începem şi noi să le aplicăm.”

Gabriel Blăniţă: „Putem să-i împărţim cumva în două pe cei care vin în astfel de programe de accelerare cum este InnovX: sunt cei care sunt la prima experienţă de acest fel, la primul start-up, şi atunci ei caută mai degrabă o structură, un plan după care să îşi ghideze dezvoltarea start-up-ului, iar apoi a doua categorie - cei care caută mai degrabă clienţii şi experienţa de vânzare.”


Start-up Update

1. Invitaţi: Mihai Năstase, fondator şi CEO, Cargo Buddy şi Florin Peţu, manager strategic, Cargo Buddy - aplicaţie mobilă pentru transport de marfă

Ce e nou? Start-up-ul local a reuşit să îşi atingă obiectivele pentru primul an de funcţionare pe piaţă, ajungând la finalul anului trecut la 10.000 de conturi în aplicaţie (transportatori de marfă şi expeditori) şi la venituri de aproape un milion de euro. În prezent, echipa Cargo Buddy lucrează la a doua versiune a aplicaţiei, ce va fi lansată în luna iunie, şi se află totodată în discuţii pentru atragerea unei finanţări care să ajute start-up-ul să se extindă în afara ţării.

Florin Peţu: „Anul trecut în septembrie am început discuţiile cu fondurile de investiţii, lucrurile au evoluat, iar în şase luni suntem în alt punct faţă de când am început discuţia. Iniţial ne uitam undeva la o sumă de 700.000 - 1.000.000 de euro, iar acum în funcţie de ce se va întâmpla în al doilea trimestru al anului acesta, vom vedea dacă ne dorim o investiţie mai mare pentru că ne uităm şi la internaţionalizare.“

Mihai Năstase: „Am reuşit să atragem un număr de 10.000 de conturi de companii în aplicaţie, atât expeditorii cât şi transportatorii, într-un timp scurt datorită beneficiilor pe care le oferim pentru expeditori: eficientizarea timpului de transport — costurile sunt reduse pentru că în CargoBuddy este un sistem de licitaţie unde transportatorii licitează la mărfurile pe care le au de transportat. Mai mult de atât, prin Cargo Buddy toate documentele sunt digitale - expeditorii nu trebuie să mai piardă timpul cu completarea comenzilor de transport, scanarea, printarea, semnare şi ştampilarea. Prin Cargo Buddy totul este digital.“


2. Invitat: Florin Grozea, fondatorul MOCAPP - soluţii digitale pentru influencer marketing

Ce e nou? Start-up-ul local se află în prezent în plin proces de a lua o rundă de investiţii în valoarea de circa 400.000 - 450.000 euro, sumă necesară pentru a intra pe piaţa din Marea Britanie cu cel mai nou produs al său: aplicaţia L!nk. Soluţia L!nk se adresează jucătorilor din e-commerce, ajutând magazinele online să descopere influencerii printre clienţii lor. Investiţia iniţială în dezvoltarea aplicaţiei L!nk se situează la 120.000 euro, aceasta fiind doar prima soluţie care se alătură platformei de influencer marketing MOCAPP, start-up-ul având în plan să construiască un portofoliu complex de produse digitale pentru industria de influencer marketing.

„De acum încolo urmărim o nouă investiţie axată pe intrarea pe piaţa britanică. Avem alături de noi două fonduri de investiţii care au crezut din start în această nouă idee, în această nouă aplicaţie. Este vorba despre Roca X şi Netopia Ventures, dar lor li se vor alătura în această rundă, care se întâmplă acum în luna mai şi luna iunie, şi câţiva angel investors - deocamdată nu pot să dezvălui cine sunt - şi încă un fond de investiţii cu expunere europeană, astfel încât să avem finanţele necesare, puterea necesară de a ne duce într-o piaţă foarte concurenţială şi unde, aşa cum ştim, bugetele sunt cu totul altele, dar şi rezultatele vor fi pe măsură. Ne dorim să atragem undeva între 400.000 de euro şi 450.000 de euro, urmând ca în iarna care vine să facem o rundă mai mare, una europeană, care să fie de peste un milion de euro. Avem nevoie de aceşti 400.000 - 450.000 de euro pentru a sparge gheaţa în Marea Britanie şi apoi, dovedind că într-adevăr nu doar inovaţia tehnologică este ceva nou şi extraordinar, ci şi businessul în sine are tracţiune, o să mergem către fonduri de investiţii europene, de preferinţă britanice.


Start-up Pitch

Invitat: Gabriela Florea, CEO al H2B

Ce face? Dezvoltă platforma Hotel2Business (H2B) pentru digitalizarea relaţiei dintre hoteluri şi agenţii de turism.

„Acum suntem în etapa de consolidare a companiei, urmând ca la începutul anului viitor să trecem la cea de-a doua etapă de investiţii - investiţii din afara companiei. Din calculele noastre, ar fi nevoie de aproximativ 250.000 - 300.000 de euro, bani care din start ar intra în tehnologie, pentru că asta facem: digitalizăm şi încercăm să automatizăm cât mai multe procese. Pe termen lung, ne ajută pentru a nu mai face investiţii iar şi iar. Lucrăm la ora actuală la partea de proiect pentru aceste investiţii şi adunăm date concrete din vânzările care se fac zi de zi, astfel încât să venim cu un portofoliu bine consolidat.”


Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma

www.zf.ro/zf-it-generation

ZF IT Generation, emisiune lansată de ZF în noiembrie 2019 şi realizată în prezent împreună cu BCR Innovix, are ca ţintă descoperirea start-up-urilor hi-tech cu idei de produse sau servicii care vor duce la dezvoltarea unei noi generaţii de milionari din IT ai României. După mai bine de 370 de ediţii, emisiunea are un nou format în care adăugăm o serie de rubrici pentru a aduce plus valoare în ecosistemul local de start-up-uri tech – Start-up Pitch, Start-up Update, Start-up Boost, Start-up Star, Investor Watch, Sfatul expertului şi What’s Hot.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZF it generation,
turism,
digitalizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.