Lupta pentru cea mai buna harta online a Bucurestiului

Postat la 05 mai 2009 85 afişări

Serviciile de harti online au capatat popularitate nu numai fiindca sunt utile, dar si pentru ca sunt spectaculoase. Iar concurenta intre cei ce le lanseaza si se straduiesc sa le perfectioneze se duce pe ambele fronturi: o harta trebuie sa fie calauza perfecta, dar si sa te atraga intocmai ca un joc video.

Putini sunt cei care n-au incercat sa-si localizeze casa ori biroul cu Google Maps sau cei ce n-au fost tentati sa exploreze, intr-un tur virtual, o strada dintr-un oras vizitat candva ori un loc exotic, altfel inaccesibil. Pentru unii, ideea de harta online se confunda cu necesitatea de a se orienta cu ajutorul GPS-ului din masina; pentru cei mai multi insa, a folosi un sistem de harti online cu functii de tur virtual inseamna ceva intre joc de strategie si fantezia de a vedea totul fara a putea fi vazut ori de a zbura pe deasupra unui oras.

Acestei tentatii a vrut sa-i raspunda Google cu serviciul sau de harti si apoi cel de imagini prin satelit - Google Maps si Google Earth. Creat de compania Keyhole, care a fost preluata de Google in 2004, Google Earth ofera imagini din satelit cu suprafata globului, la diferite rezolutii, cu perspectiva perpendiculara pe teren sau la un unghi inclinat. Compania a introdus mai intai in Google Maps, in 2007, aplicatia Google Street View, care permite celor ce calatoresc virtual sa vada cladirile de la nivelul strazii; anul trecut, aplicatia a fost integrata in Google Earth.

 

Pe langa acesta au aparut si site-uri locale cu sisteme de fotografiere la nivel de strada, in diverse tari si cu diverse tehnologii - Kartamania.ru in Rusia, Visual.paginegialle.it in Italia, Norc. ro in Romania. Lansat in urma unei investitii de aproximativ 500.000 de euro in urma cu un an si jumatate, Norc.ro face posibile tururi virtuale in orase din Romania, Polonia, Austria, Slovacia si Cehia. “In Romania suntem prezenti in 12 orase si pana la sfarsitul anului vrem sa ne mai extindem in inca 12-14 orase”, afirma Lucian Neagu, unul din cei cinci asociati ai companiei eXtreme Soft Group si fondatorul Norc.ro.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
harti online,
Google Maps,
GPS,
tur virtual
/business-hi-tech/lupta-pentru-cea-mai-buna-harta-online-a-bucurestiului-4296619
4296619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.