Cum sa protejati laptopul dumnevoastra

Postat la 11 martie 2010 45 afişări

Pe langa datele pe care le contine, mai e si laptopul in sine. Pe langa faptul ca trebuie sa trebuie sa va feriti de malware folosind soft de securitate actualizat, trebuie sa va protejati si sa va asigurati informatiile in caz ca va dispare computerul, mai ales daca aveti acolo documente confidentiale personale sau de serviciu.

Se intampla foarte des ca laptopurile sa fie furate sau chiar uitate in aeroporturi. Un studiu din 2008 al Institutului Ponemon (companie de cercetare care se ocupa de securitatea si confidentialitatea informatiilor), care a cuprins 106 aeroporturi din Statele Unite, a descoperit ca peste 12.000 de laptopuri sunt pierdute in fiecare saptamana - si aici e vorba doar despre cele descoperite de angajatii aeroportului.

"Oamenii nu se gandesc la siguranta laptopului atat de mult pe cat ar trebui", considera Marian Merritt, consilier pentru siguranta internetului la producatorul de software Symantec. "Am intalnit o multime de greseli din acest punct de vedere." Nu va incredintati niciodata laptopul unei persoane necunoscute; e mai bine sa-l luati cu voi la baie, spune ea. Nu puneti electronice in bagajul de cala. Si cumparati-va o incuietoare pentru geanta laptopului daca vi-l lasati in camera de hotel.

Folosirea unei parole ca sa va blocati calculatorul ofera doar o protectie minimala; un avansat o poate sparge in cateva minute. Si daca permiteti browserului sa va stocheze parolele, hackerii pot ajunge in conturile voastre intr-o clipita. E mult mai eficient sa folositi un manager de parole care sa va pastreze si cripteze parolele. Daca va pierdeti laptopul, un program ca LoJack for Laptops va poate ajuta sa-l gasiti sau chiar sa stergeti toate informatiile de pe el de la distanta. O idee si mai buna ar fi sa folositi o criptare totala a hard discului. Puteti gasi software de calitate gratuit (BitLocker pentru Windows Vista si 7 si aplicatia open-source TruCrypt pentru Windows, Mac si Linux). Folosirea acestuia e mai usoara decat sa stai sa decizi care documente sau fisiere trebuie criptate, spune Bruce Schneider, autorul unei carti despre securitate informatica si director pentru probleme de siguranta la BT Group. "Daca va pierdeti calculatorul, deodata n-o sa va mai pese de informatiile de pe el", spune el. "O sa va ganditi doar <Mi-am facut un back-up bun> si <Oare asigurarea imi va returna banii?>"

Cititi si Cum sa te protejezi in retelele wireless

Cum sa iti protejezi smartphone-ul

Cum sa te protejezi pe internet

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
internet,
laptop,
virusi,
IT,
protectie
/business-hi-tech/it/cum-sa-protejati-laptopul-dumnevoastra-5735753
5735753
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.