iPhone 5 - lansare sau păcăleală?

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 04 octombrie 2011 30 afişări

Frenezia iPhone a început din nou, iar evenimentul lansării va avea loc într-un cadru foarte restrâns, chiar la sediul Apple, spre deosebire de modul în care compania a lansat până acum telefoanele iPhone. Ce impact va avea lipsa lui Steve Jobs?

Steve Jobs a ales dintotdeauna politica tăcerii, o strategie care a dat mereu roade prin frenezia generată chiar şi cu jumătate de an înainte de lansare în jurul produselor companiei şi pe care compania pare că a moştenit-o şi după retragerea legendarului CEO. Speculaţiile au avut întotdeauna un sâmbure de adevăr şi au fost alimentate de scăpări ale unor angajaţi ai Apple sau apropiaţi ai companiei care au preferat să nu-şi dezvăluie identitatea. Dovadă, încă o dată, că Apple este o maşinărie de marketing foarte bine unsă, care a ştiut cum să aducă în lumina reflectoarelor produse chiar dacă nu dintre cele mai spectaculoase sau cu tehnologii de ultimă oră. În fond, ce alte produse în afară de telefoanele mobile iPhone sau tabletele PC iPad au determinat consumatorii să formeze cozi interminabile în faţa magazinelor care urmau să le vândă pentru a fi astfel printre primii posesori? Un prototip al noului iPhone 5 a fost uitat în septembrie într-un bar din San Francisco, Cava 22, şi aparent vândut ulterior pe internet pentru nici 200 de dolari.

Se întâmplă, ar spune unii, însă nu mai pare doar o scăpare nevinovată având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut cu un prototip al iPhone 4, cu foarte puţin timp înainte ca telefonul să ajungă în magazine. Cu atât mai mult cu cât de astă dată nici Apple n-a declarat telefonul pierdut sau furat, deşi Jose Valle, proprietarul barului cu pricina, a recunoscut că a primit mai multe telefoane de la un bărbat care întreba despre un iPhone pierdut.

Despre specificaţiile tehnice ale iPhone 5, majoritatea specialiştilor care s-au încumetat să facă speculaţii susţin că modelul va avea un ecran ceva mai mare decât predecesorul său, cu o diagonală de aproximativ 4 inci (10 centimetri). Totodată, se vorbeşte despre un procesor dual-core A5, superior celui de pe iPhone 4, precum şi de o cameră foto cu o rezoluţie de 8 megapixeli, deja comparabilă cu cea a unui aparat foto din gama de bază. Informaţii care au stat inclusiv la baza telefoanelor hiPhone 5, versiuni chinezeşti ale unui potenţial iPhone 5. Pe Taobao, de pildă, cel mai mare site de comerţ electronic din China, telefoanele contrafăcute se vând la preţuri derizorii care coboară chiar şi la 31 de dolari. Pentru că nu există însă un model concret din care să se inspire, chinezii au combinat iPhone 4 cu detaliile scăpate pe internet despre iPhone 5, fabricând astfel mai multe versiuni ale noului telefon.

Cei de la Apple nu par să fie totuşi deranjaţi de apariţia telefoanelor contrafăcute. Este adevărat, chinezăriile nu pot fi considerate un competitor sau o ameninţare, dar nu a fost luată absolut nicio măsură în acest sens, deşi pentru a-şi proteja drepturile de proprietate intelectuală compania a mers atât de departe încât a reuşit să obţină interzicerea comercializării unei tablete concurente iPad pe piaţa europeană. Telefoanele hiPhone 5 şi toate scurgerile de informaţii pot fi, aşadar, fie o problemă de securitate a Apple, fie o tactică de marketing prin care este menţinut interesul consumatorilor. Cei mai mulţi înclină spre cea de-a doua variantă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business hi-tech,
iphone,
frenezie,
lansare,
model
/business-hi-tech/iphone-5-lansare-sau-pacaleala-8836634
8836634
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.