HI-TECH: Windows spune "Hasta la Vista" sistemului XP!

Postat la 21 martie 2006 1 afişăre

Cei cinci ani care au trecut de la aparitia pe piata a Windows XP sunt cea mai lunga pauza pe care Microsoft a luat-o intre doua sisteme de operare. Windows Vista, cea mai noua realizare a echipei de programatori a lui Bill Gates, este asteptata pe piata anul acesta. Cu sentimente contradictorii.

Cei cinci ani care au trecut de la aparitia pe piata a Windows XP sunt cea mai lunga pauza pe care Microsoft a luat-o intre doua sisteme de operare. Windows Vista, cea mai noua realizare a echipei de programatori a lui Bill Gates, este asteptata pe piata anul acesta. Cu sentimente contradictorii.

 

Bill Gates are asteptari clare de la Windows Vista. Nici nu se putea altfel, avand in vedere numele ales pentru noul sistem de operare. Vista vine din latinescul "videre" (a vedea, vedere), iar oficialii companiei spun ca este o aplicatie ale carei principale calitati vor fi simplitatea, claritatea si transparenta. Vista (care in perioada de dezvoltare a purtat numele de cod Longhorn) va avea o "fata" mai atragatoare si, spun oficialii Microsoft, va fi mai rezistent la atacurile hackerilor. Ce si-a propus Gates?

 

Ca noul program sa ajunga sa ruleze pe aproximativ 400 de milioane de PC-uri la doi ani de la lansare. Un alt obiectiv este ca mai mult de jumatate din utilizatorii Vista sa instaleze una din versiunile premium ale sistemului de operare, care va iesi pe piata in sase "arome" diferite (in functie de optiunile prezente si de tipul utilizatorului, adica de business sau consumator individual).

 

Lansarea pe piata a Windows Vista - catre finalul lui 2006 -  va fi anticipata de o campanie rasunatoare de promovare, promite Gates, care le-a cerut angajatilor sai sa repete "furtuna" de mesaje de marketing care a asigurat un succes fara precedent lansarii de acum zece ani a sistemului de operare Windows 95, cand vanzatorii de la magazine au fost intampinati de cozi imense in dimineata lansarii. "Ne dorim sa atingem o rata de 50% pentru versiunile premium ale  Vista in primele 24 de luni de la lansare", a spus recent Dave Block, senior product manager pentru Vista. "Este cu siguranta un obiectiv mult mai agresiv decat ceea ce am reusit sa obtinem cu Windows XP."

 

Nu este singura imbunatatire pe care Microsoft o anunta comparativ cu Windows XP. Vista ii va impresiona pe utilizatori, promit oficialii americani, cu interfata grafica 3D cu nume parca imprumutat din industria real estate (AeroGlass) - ferestre transparente, mai usor de manevrat - si cu alte functii noi, precum cautare instant pe hard disk, plus un "folder virtual" care va lista pentru utilizator, imediat ce apasa pe butonul Start, cele mai frecvent accesate aplicatii si documente sau o aplicatie de recunoastere vocala prin care i se va putea dicta computerului continutul e-mail-urilor sau alte comenzi.

 

Asa cum se intampla insa de fiecare data inaintea lansarii fiecarui nou sistem de operare al Microsoft, controversele domina discutiile "chibitilor", iar parerile sunt impartite. Prima tema de discutie, este, bineinteles, "de ce acest nume?". Pentru Microsoft, Vista inseamna, cum spune sloganul oficial de lansare, "Simplu, de incredere, conectat. Aduce claritate in lumea ta" (Clear, Confident, Connected. Bringing clarity to your world).

 

In traducere practica, mesajul se refera la o serie de functii ale noului sistem de operare: noi modalitati de a cauta si de a vizualiza fisierele, noi functii de comunicare si un aspect mai degajat al desktop-ului, cu obiecte transparente. Comentariile rautacioase nu lipsesc de pe Internet nici la capitolul acesta, "Hasta la Vista, Microsoft" fiind unul din jocurile de cuvinte preferate mai ales de sustinatorii sistemului de operare Mac OS al rivalului Apple.

 

Lasand numele la o parte (multi internauti spun ca este clar un pas inainte de la "cripticele" NT sau XP), principala critica adusa Vista este ca va necesita o configuratie hardware cam complicata (implicit mai scumpa) pentru a putea rula la "parametrii optimi". Oficial, noul sistem de operare "mananca" cel putin 512 MB RAM, dar parerile celor care au testat o versiune beta a sistemului de operare indica si catre valori mai mari, de 800 MB sau chiar 1 GB. Apoi, va mai fi nevoie de un procesor modern Intel sau AMD, de o placa grafica compatibila cu DirectX 9.0, iar spatiul necesar pe HDD va fi probabil de 7 GB. La anunturile oficiale ale Microsoft se adauga, deocamdata, si tot felul de zvonuri care nu contribuie deloc la clarificarea imaginii despre cum va arata Vista in final. In schimb, dau cale libera pentru speculatii si critici mai mult sau mai putin acide.

 

Pe un forum de Internet din Marea Britanie, un utilizator spune: "As prefera ca Vista sa rezolve problemele legate de consumul de memorie in loc sa vina cu o interfata draguta. Am auzit zvonuri ca va necesita cel putin 1 GB de RAM".  Un alt internaut isi expune plastic parerea despre noul sistem de operare: "Vista? Doar un Apple (n.r. - mar) cu viermi. Nu-mi face deloc pofta".

 

La polul opus, alti utilizatori au opinii mai favorabile. "Folosesc un hard secundar de 20 GB Seagate care baraie, huruie si face ca toate alea si totusi Vista porneste destul de bine si repede", spune un forumist roman de pe Softpedia.com care a testat una din versiunile Beta ale sistemului de operare. In ceea ce priveste consumul de resurse, sistemul de operare va mai fi optimizat pana la iesirea pe piata a versiunii originale. In final, Vista ar trebui sa devina atat de "suplu", incat sa poata rula pe aceeasi configuratie hardware ca si predecesorul XP, conform oficialilor Microsoft.

 

Vista pare ca va fi mai tare decat XP-ul si la capitolul securitate. "Oamenii (n.r. - hackerii) vor continua sa incerce, dar schimbarile pe care le-am facut la Vista sunt mai semnificative decat orice alte schimbari am facut la versiuni anterioare de Windows cu privire la securitate", a spus Joe Belfiore, vicepresedinte al diviziei Windows, citat de presa internationala. "Si cred ca pot spune ca securitatea a fost grija noastra numarul 1 in incercarea de a-i multumi pe clienti si de a livra un sistem de operare cat mai rezistent posibil la virusi si alte tipuri de atacuri", a adaugat el, ferindu-se totusi sa caracterizeze noul sistem de operare drept "invulnerabil". Pana una alta, se stie ca Vista va beneficia de o tehnologie de incriptare a datelor numita BitLocker. "Poate sa-ti fure si laptopul cu totul, ca n-are ce face cu el fara codul de decriptare", a spus pentru BUSINESS Magazin un oficial al Microsoft Romania.

 

Apropo de Romania, Vista va debuta pe piata autohtona in acelasi timp cu lansarea la nivel international. Iar la 6-12 saptamani dupa aceea, va fi disponibila si o versiune in limba romana. Nu se stie inca despre ce pret va fi vorba in Romania - "este putin cam devreme sa discutam despre structura finala de preturi", a spus Tudor Galos, responsabil Microsoft pentru divizia Windows Client la nivelul Europei de Sud-Est. Totusi, conform unor surse din companie, este probabil ca Vista sa aiba un pret asemanator cu cel al Windows XP -  intre 150 si 300 de dolari, pretul variind in functie de versiunea cumparata si de modalitatea de achizitionare (cu tot cu computer sau fara). In conditiile in care, spun surse din piata, doar o treime dintre utilizatorii romani folosesc versiuni originale ale sistemelor de operare dezvoltate de Microsoft.

 

In ceea ce priveste Vista, nu se stie inca nici data exacta a lansarii pe plan mondial, aici speculatiile fiind parca mai aprige decat pe orice alta tema legata de noul sistem de operare. Presa internationala a scris chiar ca, atunci cand vine vorba de secrete bine pazite, la Microsoft "bijuteria coroanei" este data exacta a lansarii Vista. Gurile rele spun ca nici macar cei de la Microsoft nu sunt prea siguri cand vor reusi sa termine lucrul la noul sistem. Oricum, termenul oficial pentru lansare este a doua jumatate a anului 2006. Unii analisti sunt de parere ca Vista va urma un calendar asemanator cu XP, al carui cod a fost finalizat in august, iar pe piata a ajuns in octombrie. Pe de alta parte, unele voci spun ca va fi imposibil pentru Microsoft sa trimita Vista in magazine mai devreme de Craciunul acestui an.

 

Ca va fi octombrie sau decembrie, Microsoft trebuie oricum sa traga linie si sa adune nu mai tarziu de 31 august. Aceasta nu este data la care Vista va ajunge in magazine, ci data la care Microsoft si-a propus sa predea varianta finala a sistemului de ope-rare catre fabricantii de computere. Acestia vor avea astfel timp sa il testeze si sa il instaleze pe PC-urile care vor ajunge pe piata inainte de sarbatorile de iarna.

 

Microsoft a trebuit sa faca destule sa-crificii pentru a se tine de cuvant in ceea ce priveste lansarea in 2006, termen anuntat inca de acum cativa ani. Unul din ele - a renuntat la a mai introduce in Vista un sistem de organizare a fisierelor despre care spune ca este cu totul revolutionar. Numit WinFS (Windows File System), are printre punctele tari faptul ca utilizatorii ar urma sa poata organiza si regasi mai usor fisierele de pe hard disk. Dar, pentru ca implementarea lui ar fi durat prea mult timp, oficialii companiei au decis sa il mai tina in stand-by pana dupa lansarea Vista.

 

Chiar si fara WinFS, organizarea fisierelor va fi mai simpla la Vista, promit reprezentantii companiei. "Aplicatia de vizualizare a pozelor din XP, desi este simpatica, nu este prea de ajutor atunci cand ai mii si mii de imagini pe hard disk", spune Joe Belfiore. "Oricine a avut o camera digitala timp de un an sau doi incepe sa colectioneze pozele. Daca ar fi posibil sa le clasifici dupa importanta, sa gasesti pozele bune foarte repede, sa le etichetezi sau sa le printezi foarte usor, ar fi mult mai bine, iar tocmai aceste lucruri le-am imbunatatit la Vista fata de XP". De altfel, Vista este o "evolutie naturala fata de XP", spune Tudor Galos de la Microsoft, responsabil cu divizia Windows Client pentru Europa de Sud-Est.

 

Daca Vista se va ridica sau nu la inaltimea asteptarilor Microsoft, se va vedea odata cu lansarea de la sfarsitul anului. Ce este sigur este ca Gates nu va rata ocazia de a pune in miscare o adevarata masinarie de marketing pentru a ajuta noul sistem de operare sa debuteze cu dreptul. Cu toate acestea, spun unii analisti, va fi foarte greu pentru Vista sa egaleze valul general de entuziasm care a urmat intrarii pe piata a Windows 95, versiune care a reprezentat un pas urias inainte fata de "anticul" 3.1. Un argument in favoarea Microsoft ar putea fi faptul ca, tot in a doua parte a anului, este anuntat pentru lansare urmatoarea versiune a suitei de aplicatii pentru birou Office, iar cele doua evenimente ar putea fi corelate.

 

De altfel, o mega-conferinta pentru parteneri, care se va desfasura timp de trei zile la inceputul lunii mai, in Los Angeles, ar putea fi punctul de debut al campaniei de marketing agresiv pro-Vista. Insa, pana la momentul lansarii oficiale a sistemului de operare, cand utilizatorii vor vedea exact despre ce este vorba, mai mult ca sigur ca ping-pong-ul de pareri pro si contra va continua. Ceea ce, probabil, nici nu-i deranjeaza prea mult pe cei de la Microsoft. Pana la urma, e si asta o forma de promovare.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/hi-tech-windows-spune-quot-hasta-la-vista-quot-sistemului-xp-978544
978544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.