HI-TECH: High-definition sau goana dupa perfectiunea detaliului

Postat la 16 mai 2006 1 afişăre

Ecranele televizoarelor, camerele foto si video, DVD-ul, toate se vor schimba in urmatorii doi-trei ani mai mult decat au facut-o in ultimul deceniu. Motorul evolutiei: asa-numitele tehnologii de inalta definitie.

Ecranele televizoarelor, camerele foto si video, DVD-ul, toate se vor schimba in urmatorii doi-trei ani mai mult decat au facut-o in ultimul deceniu. Motorul evolutiei: asa-numitele tehnologii de inalta definitie.

 

High-definition sau HD este o sintagma pe cat de vehiculata in industria echipamentelor electronice, pe atat de putin inteleasa de cumparatorul obisnuit. Pare rezervata mai mult vanzatorilor din retailul de electronice pentru a-i convinge pe cei care se invart printre rafturi ca televizorul, camera video sau combina audio din fata lor isi merita cu prisosinta toate zerourile de pe eticheta.

 

Si totusi, specialistii avertizeaza ca high-definition este o calitate fara de care nici un aparat electronic, fie el cu functii video, audio sau foto, nu se va mai vinde. Termenul limita pana la care producatorii mai pot recupera terenul pierdut? Doi-trei ani, nu mai mult. La ce se refera, mai exact, acest termen? In principiu, la tehnologii foto-video-audio care ofera o experienta imbunatatita consumatorului, din punct de vedere al calitatii imaginii sau sunetului, in comparatie cu ceea ce era disponibil in urma cu cativa ani. Suna destul de vag? Asa si este, cel putin pana cand aruncam o privire pe fiecare segment de produse.

 

Cea mai cunoscuta tehnologie din ceea ce deja s-ar putea numi "familia HD" este HDTV, un standard de transmisie a semnalului de televiziune care ofera o rezolutie verticala si orizontala de aproape doua ori mai mare decat tehnologia digitala clasica. Asta inseamna, de exemplu, ca ridurile de pe fruntea personajului din filmul de la TV se vor vedea de doua ori mai clar.

 

Fie ca vorbim de televizoare LCD, de ecrane cu plasma sau de proiectii video, specialistii spun ca ecranele vor deveni din ce in ce mai mari, cu rezolutii pana la 1920x1080 pixeli. Spre comparatie, filmul pe care il vedeti in mod obisnuit pe computer are, de obicei, o rezolutie de 640x480 (chiar daca ecranul ar putea suporta 1024x768). Evident, cu cat este mai mare rezolutia, cu atat este mai fidela imaginea afisata pe ecran. Cat despre dimensiuni, daca monitoarele la moda in prezent au diagonala de 17-21 de inci (43-53 de centimetri), ecranele HDTV se vor stabiliza probabil la dimensiuni de circa 36 de inci (90 cm.). Unde vom vedea insa toate aceste inovatii si, mai ales, cand?

 

Cele mai multe lansari oficiale se fac in cadrul targurilor de profil, care reunesc sub acelasi acoperis producatori, comercianti si consumatori. Printre cele mai cunoscute sunt CES, care s-a desfasurat in ianuarie la Las Vegas, si IFA, care isi va deschide portile in luna septembrie, la Berlin. Tendintele anuntate de organizatorii IFA pentru aceasta toamna au ca punct central tot tehnologiile high-definition. 2006 va fi, probabil, unul din ultimii ani de viata ai sistemelor de inregistrare pe caseta video (VCR), aparate care isi vor diminua contributia la sub 5% din totalul vanzarilor de echipamente video pentru uz casnic in Europa Occidentala, estimeaza institutul de cercetare GfK. In schimb, DVD recorderele, aparute pe piata in urma cu patru ani, isi vor continua avantul si in acest an, cu un ritm de crestere estimat la peste 30%, cresterea fiind pusa in principal pe seama dezvoltarii tehnologiei high-definition.

 

Si camerele video devin HD in acest an, pastrandu-si insa dimensiunile mici, din dorinta producatorilor de a le face cat mai usor de utilizat. La randul lor, camerele foto vor ramane mai degraba la tehnologia digitala clasica, insa imbunatatirea performantelor se va resimti si aici, in principal prin cresterea rezolutiei pana la 8-10 megapixeli.   Un alt trend pe acest segment este reprezentat de trecerea pe care o fac din ce in ce mai multi producatori de camere foto digitale spre aparatele din categoria SLR (camere cu obiective interschimbabile), cu performante mai bune si la preturi din ce in ce mai mici.

 

Totusi, din cauza competitiei acerbe de pe piata camerelor digitale ieftine, unii producatori traditionali de aparate foto au inceput sa se reorienteze catre segmentul superior de pret al pietei, care ofera o profitabilitate ridicata. Aceasta tendinta se observa de altfel la nivelul intregii piete de electronice de uz casnic. Segmentul mediu de pret devine din ce in ce mai neinteresant atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. In 2010, clasa medie de pret va reprezenta doar 10-20% din totalul vanzarilor, in timp ce segmentele superior si inferior de pret vor ocupa cate 40-45% din total, potrivit datelor GfK despre piata Europei de Vest.

 

Pe aceasta piata, telefonul mobil ramane insa din ce in ce mai mult in urma celorlalte produse electronice portabile, cand vine vorba de ponderea din totalul vanzarilor. Este si cazul oricarei alte piete unde penetrarea telefoniei mobile se apropie de 100% (inclusiv Romania, care va ajunge la  o rata de peste 70% pana la finalul acestui an).

 

Astfel, din cele 160 de milioane de electronice portabile vandute anul trecut in Europa, doar 56% au fost telefoane. Restul sunt mp3 playere, cu o crestere spectaculoasa in ultimul an (peste 100%), camere digitale, console portabile si laptopuri, in crestere si ele fata de anul precedent. In 2004 telefoanele mobile au reprezentat 68% din vanzarile de electronice portabile pe piata europeana, care s-au ridicat la 123 mil. bucati.

 

O alta tendinta - prezenta si in Romania, unde iNes a lansat deja un serviciu comercial - este tehnologia IPTV (televiziune prin protocolul IP, specific transmisiei de date prin Internet). Vorbind despre high-definition, nu trebuie uitate discurile optice de stocare care vor duce la disparitia CD-ului, si in final chiar si a DVD-ului, asa cum le stim astazi. Numite si "DVD-urile viitorului", discurile HD-DVD si cele Blu-ray au capacitati de stocare mult superioare (de la 25 GB pana la 50 GB). Spre comparatie, CD-ul are o capacitate de stocare de 0,7 GB, iar DVD-ul de pana la 9,4 GB. Alaturi de imaginea high-resolution, sistemele home cinema ale acestui an vor beneficia si de imbunatatirea calitatii sunetului prin cresterea numarului de canale audio disponibile, anunta producatorii. DVD-urile viitorului - HD-DVD si Blu-ray - vor reproduce sunetele de la Hollywood cu pana la 7 canale audio, plus un canal suplimentar pentru frecvente joase (subwoofer).

 

Tehnologia Blu-ray a fost dezvoltata de Blu-ray Disc Association (BDA), un grup de mari producatori din industria electronicelor de consum, printre care Philips, Sony, Apple, Dell, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Samsung, Sharp. Competitorul acestui format, si anume HD-DVD, este sustinut in principal de producatorii Toshiba si NEC. Toshiba a lansat deja primul laptop dotat cu unitate de citire a discurilor de tip HD-DVD si a anuntat disponibilitatea acestuia dupa luna aprilie, la un pret cuprins intre 2.500 si 3.300 de euro.

 

Ambele formate vor aduce imbunatatiri si in ceea ce priveste interfata cu utilizatorii: meniuri transparente si interactive accesibile in timpul filmului sau posibilitatea de a descarca informatii de pe Net si de a le afisa alaturi de un film in derulare. Ramane de vazut daca nu este doar o strategie de marketing, dar promisiunea producatorilor este pe cat de clara pe atat de indrazneata: veti vedea in 2-3 ani ce n-ati vazut in ultimii 10 ani.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/hi-tech-high-definition-sau-goana-dupa-perfectiunea-detaliului-1005943
1005943
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.