GPS in lupte de strada

Postat la 12 decembrie 2006 2 afişări

Un pas revolutionar in analiza imaginilor si interpretarea lor drept componente 3D are sanse sa umple golurile de pe harta acoperirii "globale" a sistemelor GPS.

Un pas revolutionar in analiza imaginilor si interpretarea lor drept componente 3D are sanse sa umple golurile de pe harta acoperirii "globale" a sistemelor GPS.

 

Conduceti cu masina intre cladirile de birouri inalte din zona centrala a Bucurestiului si veti vedea cum harta de pozitionare prin GPS (Global Positioning System) va functiona cu intermitente. Neplacuta experienta se intampla deoarece semnalele prin care comunica sistemul de navigatie al masinii cu reteaua de sateliti din jurul Pamantului sunt blocate de cladiri. Acelasi experiment se poate derula cu rezultate similare in interiorul cladirilor, al tunelelor, la metrou sau in pesteri. Desigur, se naste intrebarea cine ar conduce masina personala pe sinele de metrou sau cine ar avea nevoie de sisteme de navigatie intr-o pestera. Echipele de salvare, de interventie, soldati sau trupe antiteroriste ar raspunde afirmativ. In acest moment, ei ar fi lipsiti de posibilitatea de a folosi sisteme GPS in aceste locuri.

 

Dar nu pentru mult timp. Pentru ca ultimele experimente ale unor cercetatori de la Universitatea Princeton din New Jersey, ale caror rezultate nu au fost inca publicate, spun ca o tehnologie prototip poate mentine acuratetea pozitiei pe harta cu o eroare de un singur metru chiar si la o distanta de un kilometru dupa ce semnalul GPS a disparut. Proiectul utilizeaza patru camere, doua in fata, doua in spate, purtate de exemplu pe casca unui soldat. Dupa ce semnalul GPS dispare, sistemul calculeaza permanent distanta fata de obiectele din jur pe o harta tridimensionala imaginara. Alti cercetatori care lucreaza la proiecte similare spun ca intr-adevar prototipul celor de la Princeton reprezinta un avans semnficativ fata de tehnologia actuala. Rakesh Kumar, unul dintre cercetatorii implicati in dezvoltarea proiectului, spune ca tehnologia le va permite celor care o vor utiliza sa cartografieze singuri locurile pe care le viziteaza sau sa comunice cu alti utilizatori pozitia pe harta. Sau, in interiorul cladirilor, angajatii ar putea fi foarte repede reperati in functie de pozitia pe care o au.

 

Costurile aferente cercetarilor sunt suportate integral de Office of Naval Research (ONR), care testeaza tehnologia in cadrul trupelor armate pentru situatii de conflict cum sunt luptele de strada. Pentru moment, acesta este si scopul, de a livra o solutie functionala pentru utilizarea militara. In viitor, tehnologia va fi prezentata si producatorilor de autoturisme.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GPS in lupte de strada
/business-hi-tech/gps-in-lupte-de-strada-1007759
1007759
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.