Finantele vazute de Google

Postat la 27 martie 2006 1 afişăre

Dupa ce, in urma cu cativa ani, Google reusea sa-i faca pe jurnalistii in cautare de surse de informare sa se intrebe retoric "Cum ar fi viata fara Google News?", compania care s-a lansat ca motor de cautare vrea acum sa se ocupe si de finantele online.

Dupa ce, in urma cu cativa ani, Google reusea sa-i faca pe jurnalistii in cautare de surse de informare sa se intrebe retoric "Cum ar fi viata fara Google News?", compania care s-a lansat ca motor de cautare vrea acum sa se ocupe si de finantele online.

 

Pentru o companie care si-a propus oficial sa organizeze cat mai bine intreaga informatie care circula pe web-ul mondial, noul serviciu Google Finance este un pas logic. Mai exact, este vorba de un portal dedicat celor interesati de informatii despre companii, burse, actiuni, investitii si asa mai departe. Serviciul este deocamdata in faza de testare beta, stadiu prin care trec majoritatea ideilor pe care Google le pune in practica.

 

Punctul tare al Google Finance nu este faptul ca ar aduce prea multe informatii in exclusivitate. Ci, asa cum a obisnuit aceasta companie, avantajul de a utiliza site-ul vine din felul in care informatia este organizata si poate fi accesata.

 

De exemplu, pentru unele firme listate la bursele americane, site-ul ofera posibilitatea de a urmari pe grafice interactive evolutia actiunilor la bursa de-a lungul timpului. Unul dintre cei care au dezvoltat graficele (in Flash) este romanul Octavian Costache, cel care a lucrat si la dezvoltarea site-ului de jocuri multiplayer Doizece.ro (cumparat apoi de Neogen), in prezent angajat al Google la New York.

 

Chiar daca Google a intrat mai tarziu pe piata decat principalii rivali (Yahoo! Finance si MSN Money), serviciul Google Finance foloseste teh-nici de organizare si accesare a informatiei pe care, cel putin deocamdata, ceilalti nu le au (cum ar fi, de pilda, graficele interactive). Conform unor surse din cadrul Yahoo!, lansarea Google Finance a fost un semn de alarma in urma caruia inginerii Yahoo! lucreaza de zor pentru a imbunatati in curand propriul serviciu financiar.

 

Ce alte tipuri de informatii pot fi accesate pe Google Finance? Pe prima pagina, de exemplu, veti fi intampinati de un sumar al "mersului" catorva indici bursieri importanti, alaturi de care puteti accesa cele mai recente stiri financiare ale zilei. Site-ul are si un motor de cautare care returneaza numai rezultate din lumea finantelor.

 

O cautare dupa "Romania" va va afisa o lista de peste 230 de companii romanesti, in frunte cu Petrom si Rompetrol. Accesand pagina cu detalii despre fiecare companie in parte, aveti in acelasi loc informatii variate cum ar fi - un sumar de descriere al companiei, cifre despre companie (rezultate financiare, numar de angajati), cine sunt managerii de top, o lista de stiri unde se mentioneaza si numele companiei respective, dar si, pentru o parere ceva mai putin formala, link-uri catre bloguri care vorbesc despre acea companie. O alta resursa interesanta este faptul ca se pot initia discutii (dupa modelul forumurilor) cu alti internauti pe tema oricarei companii. Daca va logati cu username-ul de la e-mail-ul Gmail, va veti putea compune si un "portofoliu", practic o lista de companii favorite a caror evolutie financiara vreti sa o urmariti zi de zi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Finantele vazute de Google
/business-hi-tech/finantele-vazute-de-google-977287
977287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.