Energie alternativa?

Postat la 28 noiembrie 2006 1 afişăre

Desi toate tipurile de aparate electronice au mai nou si echivalente wireless, toate raman tributare cablului de alimentare pentru priza. Nu pentru mult timp insa.

Desi toate tipurile de aparate electronice au mai nou si echivalente wireless, toate raman tributare cablului de alimentare pentru priza. Nu pentru mult timp insa.

Intr-o ordine a impactului pe care l-a avut eliberarea de fire a vreunui astfel de aparat, fara indoiala scaparea de fire a telefonului a fost cea mai importanta descoperire. In aceeasi lista mai incap calculatorul personal devenit laptop, castile, sistemele audio sau chiar vechiul pickup cu acelasi rol pe care il joaca astazi zecile de modele de dispozitive de ascultat muzica in format mp3.

Toate au marele neajuns insa ca o data la cateva ore trebuie alimentate de la priza sau au nevoie de un alt set de baterii.

"Suntem foarte buni in a transmite informatii wireless", spune Marin Soljacic, profesor de fizica la Massachusetts Institute of Technology (MIT). In acelasi timp, din punct de vedere istoric, spune el, a fost foarte greu sa gasim o cale de a transmite energie catre dispozitivele electronice. Profesorul MIT vorbeste la trecut, pentru ca o echipa din care face parte tocmai si-a prezentat rezultatele unor cercetari care ar putea "scoate la pensie" cablurile de alimentare. In conditii de laborator, metoda prin care energia este transmisa wireless functioneaza pe distante de cativa metri intre aparate electronice si o statie de baza, conectata la priza. Ideea de a alimenta prin unde de energie in loc de cabluri a fost un concept tentant pentru multi cercetatori de doua secole incoace. Singurul progres notabil a fost totusi folosirea cipurilor RFID (Radio Frequency Identification), tehnologie care ar putea inlocui folosirea codurilor bara.

In momentul cand un dispozitiv de citire special este conectat la o sursa de curent, emite unde electromagnetice care atunci cand ajung la o eticheta RFID de pe un produs din apropiere, ii da suficienta putere pentru a transmite detaliile stocate despre pretul produsului sau termenul de valabilitate. Cercetatorii de la MIT au folosit o schema electrica diferita. O statie de baza conectata la priza a fost realizata pentru a emite un camp electromagnetic in spectrul de frecvente dintre 4 si 10 MHz.

Electronicele dotate cu un dispozitiv special aduse in apropierea acestei statii vor putea absorbi energia, iar pentru cele obisnuite, radiatiile sunt imperceptibile.

Practic, in viitor va fi suficient ca intr-o incapere sa existe o statie de baza si toate dispozitivele vor fi alimentate cu energie prin intermediu cablurilor invizibile. In acest fel nu va mai conta pentru utilizatori ca dispozitivele se incarca wireless intr-un timp dublu fata de varianta cablurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Energie alternativa?
/business-hi-tech/energie-alternativa-1007616
1007616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.