Dezastre online

Postat la 12 septembrie 2006 1 afişăre

Va ingrozeste ideea unui cutremur de mari proportii? Va este teama ca un meteorit urias ar putea lovi pamantul? Atunci ar fi mai bine sa ocoliti http://visz.rsoe.hu/alertmap/, un site care isi tine la curent vizitatorii cu marile cataclisme care ameninta linistea planetei.

Va ingrozeste ideea unui cutremur de mari proportii? Va este teama ca un meteorit urias ar putea lovi pamantul? Atunci ar fi mai bine sa ocoliti  http://visz.rsoe.hu/alertmap/, un site care isi tine la curent vizitatorii cu marile cataclisme care ameninta linistea planetei.

 

Ultimele noutati apar pe o harta planetara sub forma unor mici icoane diferite, adica tot atatea reprezentari grafice pentru tot felul de dezastre si calamitati. La un click pe oricare dintre acestea sunt afisate informatii detaliate despre locul unde a avut loc evenimentul si descrierea efectiva sub forma unei stiri. In acelasi tabel apar numarul victimelor sau, dupa caz, al celor afectate, ranite sau infectate.

 

Fiecare iconita de pe harta este reprezentata de o pictograma sugestiva. Cutremurelor le este asociata imaginea unui grafic, pentru vulcani un munte in eruptie, iar pentru epidemii, o pasare. Acest ultim semn este dovada ca site-ul http://visz.rsoe.hu/alertmap/ s-a adaptat la vremurile moderne, facand aluzie la amenintarea reprezentata de gripa aviara. Pagina de Internet face parte din site-ul maghiar Havaria Information Service (are si versiunea in limba engleza) si acopera o multitudine de zone de interes pentru cei fascinati sa descopere cele mai pesimiste stiri. Un site cu adevarat pentru cei care raspund in sondaje ca directia in care ne indreptam este una gresita.

 

Un alt site al pesimistilor ofera si explicatii posibile pentru aceste dezastre. Pe www.10000reasons.org oricine isi poate face publice propriile explicatii pentru care civilizatia este condamnata la disparitie. Ordinea lor nu conteaza, cei care au venit cu aceasta idee au vrut doar sa incurajeze oamenii sa-si spuna punctul de vedere. Iar ideile lor nu duc in nici un caz lipsa de imaginatie. Primul care si-a oferit explicatia proprie pentru declinul inevitabil al "civilizatiei vestice" a dat-o ca motiv pe "Paris Hilton". In top mai sunt amintite lotiunile autobronzante, pungile de plastic, capitalismul sau berea fara alcool. Desigur, acest site are un singur scop: amuzamentul. In schimb, pretentiile ungurilor de la Havaria Information Service sunt mai mari, stirile sunt chiar reale, iar informatiile destul de complexe.

 

Doar lista cutremurelor din ultima zi cuprinde 20 de evenimente de acest fel, fiecare dintre acestea venind cu localizarea exacta, epicentrul si magnitudinea cutremurului.

 

Vizitatorii se pot inscrie chiar pentru a primi informatiile pe e-mail. Desi sistemul poate fi considerat putin redundant. Daca esti in locul nepotrivit, cu siguranta afli de cutremur inainte sa apuci sa citesti e-mail-ul de avertizare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Dezastre online
/business-hi-tech/dezastre-online-1006881
1006881
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.