Cinematograful de buzunar

Postat la 17 octombrie 2006 1 afişăre

Filmele facute de amatori au revolutionat industria de entertainment, daca e sa ne gandim la site-ul YouTube. Iar daca in ecuatie intra regizori cu acte in regula, spectatorii pot privi deja altfel cea de-a saptea arta.

Filmele facute de amatori au revolutionat industria de entertainment, daca e sa ne gandim la site-ul YouTube. Iar daca in ecuatie intra regizori cu acte in regula, spectatorii pot privi deja altfel cea de-a saptea arta.

Pentru foarte multi dintre utilizatori, telefonul mobil continua sa fie un dispozitiv destinat exclusiv comunicarii, inzestrat cu o multime de alte functii, pe cat de multe, pe atat de necunoscute si de complicate. Nu e insa si cazul camerei foto incorporate. Unele studii recente spun chiar ca tendinta in randul consumatorilor este de a folosi exclusiv obiectivul minuscul, dar deja cu mai multi megapixeli, pentru fotografiile de vacanta, in dauna aparatelor digitale dedicate. Unul dintre stimuli il reprezinta cresterea numarului de bloguri, ai caror editori folosesc astfel de fotografii pentru ilustratii. Aceleasi telefoane reprezinta pentru un segment mic, dar in crestere, din randul artistilor sau regizorilor de film, camere incredibil de mici si ieftine, o unealta ce ar putea aduce o revolutie in productia de film independent.

"Ceva evolueaza cu siguranta la camerele foto incorporate. Am fost la fel de surprins ca restul lumii cand am vazut ce pot sa fac cu un telefon", spune incantat Jean-Claude Taki, un regizor francez cu experienta, care a schimbat tipul de camera folosita. Tot el a fost unul dintre cei 80 de regizori, studenti si artisti care au aratat lumii ce se poate face cu un telefon de ultima generatie, in cadrul unui festival atipic de film, dedicat acestui format.

In cadrul Festivalului Filmului de Buzunar au intrat in competitie 14 productii. Limitarile au fost evidente. Filmele proiectate pe un ecran de cinematograf aveau un sunet neclar, imagini pixelate si efecte de miscare imperfecte. Cu toate acestea, punctele tari au intrecut deficientele. Mai ales ca asteptarile nu erau mari. Anul trecut, la prima editie, filmele au avut o calitate inferioara, iar organizatorii spun ca se observa foarte clar cat de repede avanseaza aceste tehnologii. "Imaginile produse anul acesta sunt de patru ori mai mari decat cele de anul trecut", spune directorul artistic al festivalului, Benoit Labourdette. Acum, festivalul este unul alternativ. Peste ani s-ar putea transforma intr-o sectiune a premiilor Oscar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cinematograful de buzunar
/business-hi-tech/cinematograful-de-buzunar-1007185
1007185
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.