Când locuinţa e controlată din buzunar

Autor: Razvan Muresan Postat la 04 septembrie 2012 117 afişări

Un router care îţi permite să controlezi oricând, de pe telefonul mobil, activitatea de pe calculatoarele de acasă nu mai are de-a face de-acum doar cu filmele SF. Americanii de la Cisco vor mai mult ca oricând să câştige pe seama mobilităţii specifice secolului XXI, iar pe acest şablon se mulează şi gadgetul lansat în această vară.

Într-o prezentare susţinută în una dintre sălile uriaşe ale British Museum, care ne trimite cu gândul la varianta americană de prezentare a unui produs revoluţionar, dialogul similar actorilor din teleshopping dintre Chris White, vicepreşedintele de vânzări al Cisco, şi Matt Wong, expertul în demonstraţii al companiei, are în spate un produs din care compania vrea să câştige nu doar bani, ci şi un plus de popularitate. Dincolo de faptul că noua tehnologie este concepută astfel încât să poată asigura viteze wireless de aproximativ trei ori mai mari decât standardul wireless actual, routerul Linksys Smart Wi-Fi e înţesat cu opţiuni care să ofere control cât mai mare asupra reţelei de acasă.

"Când Chris vine în vizită la mine acasă, iar eu plec la birou, pot foarte bine să îl las să lucreze pe calculatorul meu, să-i trimit o parolă pentru reţeaua wireless şi să îi trasez restricţiile de vizitator." În fapt, routerele conţin pentru început şase aplicaţii mobile, menite să soluţioneze nevoile curente ale utilizatorilor. Dezvoltată de Fresh Consulting, aplicaţia Block the Bad Stuff aduce o navigare web mai sigură, dat fiind că protejează toţi utilizatorii şi toate dispozitivele de accesarea conţinutului de pe pagini web vulnerabile din punct de vedere al securităţii, cu conţinut pentru adulţi şi alte pagini nepotrivite pentru mediul familial.

"Nevoia de control a copiilor, pe care o manifestă cei mai mulţi dintre părinţii care nu pot să îi supravegheze 24 din 24, este acum întâmpinată de posibilitatea de a gestiona în timp real activitatea din reţeaua de acasă", explica White. Aplicaţia HipPlay de la Axentra, dezvoltată pentru Linksys, permite utilizatorilor să se joace, să transmită, să partajeze fotografii, muzică, videoclipuri pe telefon, tabletă, calculator personal, Mac sau televizor, de oriunde. Nu e deci surprinzător ca familia să primească pozele din vacanţă pe televizorul de acasă, chiar dacă cel plecat în concediu nu s-a întors încă din sejur. Dezvoltatorul Gemini Solutions a conceput pentru Cisco aplicaţia Gemini IP Camera Viewer pentru iPhone, care permite consumatorilor să îşi monitorizeze locuinţa de acasă şi în mişcare pe smartphone-uri şi tablete prin Wi-Fi şi reţele celulare.

Aplicaţia permite şi instalarea uşoară a echipamentelor de monitorizare a locuinţei, iar lângă iconiţa de Facebook de pe telefonul mobil, proprietarul poate vedea cine îi intră în curte sau cine se apropie de maşina personală parcată în faţa casei. "Îmi petrec foarte mult timp pe Amazon de unde comand lucruri, dar pentru că sunt plecat săptămâni în şir de acasă, găsesc mereu un bileţel în uşă lăsat de curier, ceea ce înseamnă că mai trebuie să aştept până primesc coletul sau mi-l lasă în faţa uşii, de unde l-ar putea lua oricine.

" Problema lui Wong nu mai e de actualitate, întrucât folosind aplicaţiile de pe telefonul său mobil, conectat la routerul de acasă şi la sistemul centralizat de închidere/deschidere a uşilor, îi va permite curierului să intre în curte unde să lase coletul în siguranţă. Aplicaţia Device Monitoring "urmăreşte" dispozitivele conectate şi informează în timp real cu privire la situaţia lor din momentul respectiv. Părintele poate primi notificări despre unde se află copiii, cât timp petrec online şi cu ce prieteni îşi împart orele de joacă. Packet Video a dezvoltat şi Twonky Video, un browser mobil pentru smartphone-uri şi tablete care permite căutarea serviciilor video online şi "transmiterea" acestora pe televizoarele Smart sau dispozitivele AirPlay.

Dincolo de cele şase aplicaţii, universul Cisco Cloud, cel prin care se intermediază relaţia între proprietar şi router, e deschis şi unora noi. Comunitatea dezvoltatorilor Linksys este un program care permite dezvoltatorilor să creeze aplicaţii pentru noile routere. "Trăim momentul unei transformări majore a reţelelor personale care oferă consumatorilor experienţe la care ei nici măcar nu au visat vreodată. Datorită noii platforme software şi Comunităţii dezvoltatorilor Linksys, dezvoltatorii au libertate deplină", a declarat Vikas Butaney, director gestionare produse pentru Cisco Home Networking, cu trimitere la oportunităţile pe care ei le pot exploata prin crearea unor soluţii care aduc un plus de valoare consumatorilor.

Cisco a vândut până în prezent peste 70 milioane de routere Linksys în întreaga lume şi vrea să câştige şi mai mult din felia pieţei de tehnologie, mizând pe noua generaţie de locuinţe conectate. În zece ani telefonul mobil al fiecăruia, conectat la reţeaua de acasă, ar putea garanta că în camera de zi sunt 21 de grade, uşile sunt încuiate, iar copiii tocmai şi-au terminat temele şi se joacă pe calculator.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
locuinta,
buzunar,
Cisco
/business-hi-tech/cand-locuinta-e-controlata-din-buzunar-10017101
10017101
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.