Buletinul meteo pentru curtea casei

Postat la 19 decembrie 2006 1 afişăre

Un supercomputer realizat de IBM are o atat de mare putere de procesare, incat poate elabora prognoze meteo inclusiv pentru zone foarte, foarte restranse.

Un supercomputer realizat de IBM are o atat de mare putere de procesare, incat poate elabora prognoze meteo inclusiv pentru zone foarte, foarte restranse.

 

Americanii de la IBM au lansat un nou serviciu de prognoza meteo numit Deep Thunder (tunet adanc) care poate prezice cat va ploua, cu ce viteza va sufla vantul si ce temperaturi vor fi inregistrate, pe o raza de pana la un kilometru. In timp, cercetatorii de la IBM spun ca serviciul va fi capabil sa ofere prognoza meteo chiar si pentru o anumita strada. La nivelul unui oras de dimensiunea Bucurestiului, pot aparea diferente semnificative in starea vremii, oscilatii care nu sunt acum cuprinse de semnul de precipitatii pus pe un oras, de exemplu, la o prezentare a timpului probabil la televizor.

 

De ce ar avea totusi cineva nevoie de prognoze atat de exacte? IBM spune ca exista cateva sectoare care depind foarte mult de conditiile meteo, cum ar fi agricultura, organizarea de evenimente in aer liber, transporturile sau distributia energiei electrice. Ei au calculat ca afaceri in valoare un trilion de dolari din economia Statelor Unite sunt sensibile la conditiile meteo. Oferind prognoze mult mai detaliate decat cele obisnuite, IBM spera sa castige bani din exploatarea serviciului, ajutand aceste afaceri sa fie in garda permanent si sa economiseasca bani. De exemplu, serviciile de interventie in caz de calamitati naturale din cadrul municipalitatilor si-ar putea dispersa mai eficient utilajele de deszapezire daca ar sti exact unde anume vor fi cele mai mari ninsori. Institutiile clasice care analizeaza vremea probabila nu sunt in masura deocamdata sa ofere un asemenea nivel al detaliilor. Deep Thunder creste rezolutia cu care poate analiza un anumit teritoriu, din punctul de vedere al probabilitatii precipitatiilor, folosind un mini-supercomputer pentru a include informatii suplimentare despre acea zona (cum ar fi harta topografica, in relief a zonei) care ar putea influenta starea vremii. Calculatorul ce face toata aceasta munca analizeaza zona la fiecare 30 de minute. In prezent sunt in desfasurare teste in cateva orase din SUA, iar intentia cercetatorilor este de a crea machete in patru dimensiuni pentru fiecare zona.

 

Pe de alta parte insa, o rezolutie de un kilometru nu inseamna automat si o acuratete direct proportionala a previziunilor, este de parere Clive Wilson, directorul in cadrul autoritatii de prognoza meteo din Marea Britanie. Laboratorul condus de Wilson poate analiza conditiile meteo probabile cu o rezolutie de pana la patru kilometri.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/buletinul-meteo-pentru-curtea-casei-1007856
1007856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.