Antreprenor de pe băncile facultăţii. Povestea unuia dintre cei mai noi miliardari ai lumii

Autor: Ioana Matei Postat la 04 septembrie 2021 2044 afişări

Listarea celei mai mari companii a lumii în anul 2021 nu sunt legătură cu strategia vreunui mare fond de investigaţii sau al unui gigant chinezesc. Ca mai toate marile poveşti de succes, a început cu nopţile nedormite ale unui tânăr. Tânărul este acum unul dintre cei mai noi miliardari ai lumii: după listarea platformei de schimb de criptomonede Coinbase, are o avere estimată la aproape 10 miliarde de dolari. Şi pare că nu se va opri aici.

Brian Armstrong (38 de ani) s-a născut în apropiere de San Jose, California, într-o familie de ingineri. A studiat la Universitatea Rice din Texas, absolvind ca dublu licenţiat în Economie şi Informatică în 2005. Ulterior şi-a completat studiile şi cu un program masteral în informatică.

Chiar dacă a avut rezultate excelente în materie de pregătire teoretică, şi-a manifestat totuşi şi instinctele antreprenoriale încă din perioada facultăţilor, când a lansat un business de intersectare între profesori meditatori cu studenţii ce aveau nevoie de pregătire suplimentară. După absolvire, a petrecut un an în Buenos Aires, lucrând la dezvoltarea unei companii în domeniul educaţiei. În perioada aceasta, a văzut pericolele hiperinflaţiei, care afectează Argentina.

Înapoi în Statele Unite, în cariera sa timpurie, a lucrat ca dezvoltator pentru IBM şi în rolul de consultant pentru Deloitte. În 2010 însă, a dat peste white paperul despre bitcoin, publicat de un autor care folosind pseudonimul Satoshi Nakamoto (pseudonimul folosit de persoana / persoanele care ar fi lansat moneda digitală - n.red.). Un an mai târziu sa angajat la Airbnb ca inginer software şi a fost astfel expus sistemelor de plată din cele 190 de ţări în care platforma opera la acea vreme. Cât timp a lucrat pentru Airbnb, sa confruntat cu dificultate de a trimite bani către America de Sud, astfel că a început să se gândească la soluţii. A început să lucreze weekendurile şi nopţile scriind cod în program Ruby şi JavaScript pentru a cumpăra şi stoca criptomonede.

Planul său de afaceri sa concretizat însă în anul 2012, odată cu intrarea în acceleratorul de start-up-uri Y Combinator, prin care a primit o investigaţie de 150.000 de dolari pe care a folosit-o pentru a pune bazele Coinbase. A lansat compania alături de Fred Ehrsam (33 de ani), ca modalitate prin care entuziaştii domeniului să tranzacţioneze bitcoins şi alte monede digitale. În liceu, Ehrsam jucase jocuri video la nivel profesional şi era un fan avid al World of Warcraft, ceea ce introduce în conceptul criptomonedelor. În 2010, a absolvit cu brio Universitatea Duke, ca licenţiat în informatică. A lucrat pentru Goldman Sachs şi a învăţat să tranzacţioneze bitcoin în timpul liber. A părăsit însă Coinbase în 2017 şi este în prezent Managing Partner al platformei de investigaţii în criptomonede Paradigm.

Succesul pentru Coinbase a fost confirmat în 2018, când o rundă de finanţare a companiei plasa aceste informaţii la 8,1 miliarde de dolari. În decembrie 2020, Armstrong a aplicat SEC (US Securities and Exchange Commision) pentru o listă de companie. Listarea directă sa concretizat anul acesta, în aprilie, capitalizarea de piaţă a Coinbase ajungând la nivelul record de 86 de miliarde de dolari, iar odată cu aceasta, averea netă a lui Armstrong se plasa la în jur de 10 miliarde de dolari.

Publicaţia americană Wall Street Journal notează că Armstrong nu se încadrează în tiparul obişnuit al fondatorului din Silicon Valley şi nici nu este un evanghelist al criptomonedelor. Din contră, Brian Armstrong este discret, nu prea apare în prezenţă şi nici nu participă la foarte multe conferinţe. Cei care au lucrat cu el susţin de cele mai multe ori că este un om statornic, motivat de ambiţia de a duce bitcoin către mase. În prezent, compania cu sediul central în San Francisco permite utilizatorilor să cumpere şi să vândă peste 40 de active digitale, printre care Bitcoin, Ethereum şi Litecoin. Valoarea totală a activelor tranzacţionate pe această a ajuns la 90 de miliarde de dolari anul trecut, iar veniturile companiei s-au plasat la 1,3 miliarde de dolari.

Fred Ehrsam

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.