Spaima din mintea Juliei

Postat la 08 februarie 2006 1 afişăre

Plictiseala nu e apanajul modernitatii. Si Madame Bovary se plictisea, desi n-avea robot de bucatarie sau masina de spalat cu bule. Dar plictiseala evolueaza de la secol la secol. "Julia" ("Being Julia"), filmul cu care Annette Bening a fost aproape de un Oscar, este povestea unei femei mature, bantuite de spaima ratarii - sinonima aici cu batranetea.

Plictiseala nu e apanajul modernitatii. Si Madame Bovary se plictisea, desi n-avea robot de bucatarie sau masina de spalat cu bule. Dar plictiseala evolueaza de la secol la secol.

"Julia" ("Being Julia"), filmul cu care Annette Bening a fost aproape de un Oscar, este povestea unei femei mature, bantuite de spaima ratarii - sinonima aici cu batranetea. Vedeta de teatru a Londrei la sfarsitul anilor ‘30, Julia Lambert are o relatie "moderna" cu sotul (Jeremy Irons) care, intamplator, ii este si manager artistic. Desi are toata libertatea din lume si toata Londra ii sta la picioare, personajul nu prea are ce face cu ele.  In acest moment, in viata sa apare tanarul american Tom (Shaun Evans). Disponibilitatea totala a femeii mature de a "depune armele" in fata acestui baiat, fara doar si poate cu tupeu, dar nesarat si chiar destul de necarismatic, surprinde. Daca tot e ca diva sa-si piarda mintile pana la limita isteriei si sa coboare in pragul de jos al demnitatii, te-ai astepta macar sa o faca pentru un tanar special. Lucrurile nu stau insa asa. Intreaga situatie nu este de fapt decat un preambul care pregateste scena finala: razbunarea Juliei, scena in care Annette Bening si personajul pe care il intruchipeaza isi dau masura talentului actoricesc.

Tom nu are ambitii personale, insa o foloseste pe amanta drept ascensor catre celebritatea mai tinerei sale iubite, Avice Crichton (Lucy Punch). Ascensorul spre celebritatea aspirantei la glorie se dovedeste insa ascensor spre esafod. 

Julia nu poate face decat ceea ce stie mai bine: sa joace teatru. De altfel, cei care vizioneaza filmul se intreaba pe buna dreptate cand joaca si cand nu joaca teatru personajul nostru. Annette Bening calca apasat pe urmele lui Bette Davis, si tot filmul aproape ca ii apartine. Daca ne gandim ca actrita a ratat "la mustata" Oscarul, adjudecat pentru a doua oara  de Hillary Swank pentru rolul din "O fata de milioane" ("Million Dollar Baby"), filmul poate fi pri-vit si ca o razbunare, avant la lettre, a femeii mature in fata femeii mai tinere.

Ambele filme ruleaza in paralel pe ecranele noastre, asa ca puteti gusta si compara. 

Julia/Being Julia, 2004 Regia: Istvan Szabo Cu: Annette Bening, Jeremy Irons

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spaima din mintea Juliei
/arta-si-societate/spaima-din-mintea-juliei-976069
976069
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.