Războiul contra pescăruşilor

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 24 septembrie 2011 28 afişări

Asociaţi de obicei cu atmosfera plăcută a unui sejur la mare, pescăruşii au început să se mute la oraşe după cel de-al Doilea Război Mondial, atraşi de cantitatea în creştere de gunoaie, printre care şi resturi alimentare, rezultat al redresării economice a societăţii postbelice.

Deşi simpatici, au ajuns atât de numeroşi în localităţi din Marea Britanie, încât şi-au atras numele de "şobolani cu aripi", considerându-se că ar putea fi la fel de periculoşi ca rozătoarele urbane. Pe de altă parte, în zonele tradiţionale populate de aceste păsări, numărul lor este în scădere, astfel încât autorităţile încearcă să le descurajeze de a mai cuibări în oraşe. Soluţiile de până acum, cum ar fi ţepuşe, păsări de plastic de forma unui vultur sau plase instalate pe acoperişuri, nu au dat însă rezultatul scontat.

În încercarea de a rezolva problema pescăruşilor, autorităţile au nevoie de ajutor din partea oamenilor de ştiinţă, având în acest sens o propunere de proiect de cercetare de la Universitatea din Bristol, care ar putea fi lansat anul viitor. Acesta ar putea oferi un răspuns la problema pescăruşilor, pe care experţii îi consideră a avea o inteligenţă peste medie în regnul animal, fiind ca atare greu de păcălit. Studiul va dura trei ani şi va costa circa 400.000 de lire sterline, implicând folosirea de instrumente de monitorizare prin satelit a pescăruşilor.

Un studiu anterior asupra modelelor de comportament al păsărilor a fost refuzat de la finanţare anul trecut, în contextul reducerii cheltuielilor de către guvernul Cameron. Ministrul mediului, Richard Benyon, a anunţat însă acum că va studia proiectul de cercetare a celor de la Universitatea din Bristol, să vadă dacă aceştia pot furniza o soluţie viabilă, scrie The Independent.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/razboiul-contra-pescarusilor-8789349
8789349
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.