Industria porcului se redresează. Premium Porc Group: 2023 a fost anul în care ne-am revenit după pesta porcină şi am reuşit să repopulăm fermele scoase din fluxul de producţie până la 85%

Autor: Florentina Niţu Postat la 02 iunie 2024 118 afişări

Premium Porc Group, cu capital danez, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România până la intrarea pestei porcine africane în ferme, începând din anul 2020, şi-a revenit şi a reuşit să repopuleze fermele închise.

Industria porcului se redresează. Premium Porc Group: 2023 a fost anul în care ne-am revenit după pesta porcină şi am reuşit să repopulăm fermele scoase din fluxul de producţie până la 85%

România importă 80% din carnea de porc pe care o consumă, iar repopularea fermelor de către danezi este o veste bună.

Premium Porc Group, cu capital danez, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România până la intrarea pestei porcine africane în ferme, începând din anul 2020, şi-a revenit şi a reuşit să repopuleze fermele închise.

„Anul 2023 a fost anul în care Premium Porc Group şi-a revenit după imple­men­tarea unui proces ambiţios de redresare şi transformare a companiei, având în vedere episoad­ele de pestă porcină africană din anii anteriori, care au dus la închiderea mai multor ferme şi astfel la reducerea considerabilă a producţiei. La final de 2023 am reuşit să repopulăm fermele scoase din fluxul de producţie, ajungând la un grad de utilizare a capacităţii normale de producţie de 85%“, au spus repre­zentanţii grupului.

Ei au răspuns la întrebările ZF trimise cu ocazia realizării unei noi ediţii a catalogului Cei mai mari jucători din economie. În fruntea grupului se află Lars Drescher, CEO al Premium Pork International Danemarca şi Kim Østergaard, General Manager al Premium Porc Group România.

Pesta porcină africană a intrat în România la mijlocul anului 2017, iar Premium Porc Group a depistat un caz de pestă porcină în ianuarie 2020 în ferma Gulianca, din judeţul Brăila, şi circa 26.000 de porci au fost sacrificaţi. Apoi, la începutul anului 2022, au fost nevoiţi să închidă şase ferme şi au ajuns la jumătate din capacitate, adică circa 300.000 de capete de porci. La acel moment, grupul avea nouă ferme pe plan local, în şase judeţe, Brăila, Braşov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea şi aproximativ 500 de angajaţi.

„Cea mai mare provocare a companiei şi a industriei rămâne pesta porcină africană care face ravagii printre crescătorii de porci din România, atât entităţi comerciale, cât şi gospodării“, spun reprezentanţii Premium Porc Group. Cu toate acestea, la finalul anului 2023, ei sperau ca anul acesta să aibă o „producţie apropiată de ce aveam înainte de dezastru“.

Aceştia au explicat că acum sunt condiţiia favorabile de piaţă pentru industria locală de creştere a porcinelor prin stabilizarea preţurilor la materiile prime, în special la cereale. „Evoluţia preţului la carnea de porc a reprezentat o oportunitate care ne-a ajutat să ne mărim cifra de afaceri şi să revenim pe profit după o perioadă mare de timp“, au întărit ei.

În 2023, Premium Porc Group a realizat o cifră de afaceri de 65,6 milioane de euro, în creştere cu 42% faţă de anul precedent, şi speră să se menţină la un nivel similar în acest an. Veniturile realizate anul trecut se apropie de cele din 2019, de 70 de milioane de euro. Totodată, compania a revenit pe profit, care a fost de 6,3 milioane de euro. Cu toate acestea, ei spun că e în continuare o mare provocare să atragă şi reţină angajaţi potriviţi, la toate nivelurile.  

Eficienţă energetică de 10 mil. euro

„În 2024, compania va investi în mai multe proiecte de eficienţă energetică, inclusiv sisteme de utilizare a energiei regenerabile produse de panouri fotovoltaice, şi va continua investiţiile pentru eficientizarea şi îmbunătăţirea activităţii la nivel de producţie porcine şi producţie furaj. Valoarea proiectelor pe care dorim să le implementăm se apropie de nivelul de 10 milioane de euro“, au spus reprezentanţii Premium Porc Group. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.