Miliardarii lumii şi-ar putea pune banii la grămadă şi tot n-ar fi destul pentru a cumpăra o mică oază de lux din insulele Pacificului. Cum a ajuns o casă să-i pună pe jar şi pe cei mai bogaţi dintre bogaţi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 mai 2024 44581 afişări

Miliardarii lumii şi-ar putea pune banii la grămadă şi tot n-ar fi destul pentru a cumpăra o mică oază de lux din insulele Pacificului. Cum a ajuns o casă să-i pună pe jar şi pe cei mai bogaţi dintre bogaţi

O vilă de lux din Noua Zeelandă s-a transformat într-un magnet pentru bogaţii lumii. Ea oferă tot ce ar putea visa aceştia, acces uşor la schi, golf, şi podgorii de primă clasă. Totodată ea se află la câteva minute de un aerodrom internaţional, iar locaţia este rustică, modernă şi discretă. Cu toate acesetea, ea este total inaccesibilă miliardarilor, indiferent de câţi bani pun pe masă, scrie Bloomberg.

Problema sunt legile din Noua Zeelandă, care are una dintre cele mai severe restricţii privind achiziţia de proprietăţi imobiliare de către străini. În acest club exclusivist al privilegiaţilor care au voie să cumpere case şi vile nu se află decât cetăţenii ţării şi cetăţenii australieni şi singaporezi, care pot investi în imobiliare pe baza unor acorduri comerciale întocmite cu mai mult timp în urmă.

În timp ce restricţia este binevenită pentru Noua Zeelandă şi îi ţine la distanţă pe miliardarii americani flămânzi după terenuri, accesibilitatea limitată la proprietatea de lux transformă vânzarea ei într-o sarcină foarte grea.

Proprietatea este o casă de 609 metri pătraţi cu trei dormitoare, situată la poalele lanţului muntos The Remarkables. Construită de actualul proprietar la începutul anilor 2000, casa numită Pokapu a fost scoasă la vânzare pentru 7,9 milioane de dolari şi a rămas pe piaţă la acelaşi preţ pentru ultimul an şi jumătate.

„Dacă nu ar fi existat restricţii, am fi vândut-o de 10 ori până acum” a declarat a declarat Russell Reddell, agent imobiliar la New Zealand Sotheby's International Realty, care este singura agenţie care se ocupă de vânzare

În urma unui scandal de vânzare de paşapoarte în care a fost implicat co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, premierul de atunci, Jacinda Ardern, a impus în 2018 interdicţia privind achiziţionarea de proprietăţi rezidenţiale de către străini pentru a împiedica cumpărătorii bogaţi din străinătate să acapareze piaţa imobiliară. Conform normelor actuale, nerezidenţii au voie să investească doar în clădiri în construcţie şi trebuie să vândă odată ce locuinţele sunt finalizate.

În acelaşi timp, ţara începea să devină populară în rândul elitelor din Silicon Valley, cum ar fi Thiel, care căutau case departe de SUA. Alţi cumpărători nord-americani notabili au fost regizorul de film James Cameron şi legendarul investitor Julian Robertson.

În timp ce frica de străini s-a mai diminuat, disputele politice cu privire regulile investiţiilor imobililare nu au făcut decât să continue. Anul trecut, noul prim-ministru Christopher Luxon a renunţat la o promisiune din campania electorală de a anula interdicţia şi de a permite străinilor să cumpere case în valoare de peste 2 milioane de dolari neozeelandezi, cu un impozit de 15%, în urma negocierilor de coaliţie cu partidul naţionalist New Zealand First.

Speranţele au crescut din nou atunci când liderul New Zealand First, Winston Peters, a declarat în martie că este deschis la ideea de a permite străinilor să cumpere case scumpe dacă aceştia investesc, de asemenea, în ţară. Peters, care este viceprim-ministru, a declarat că nu va da niciun detaliu înainte de viitorul buget, care urmează să fie prezentat de ministrul de finanţe Nicola Willis săptămâna viitoare.

În prezent, speranţele celor care vor să investească în imobiliare sunt din nou la pământ, pentru că regulile sunt dificil de respectat, iar schimbările întârzie să apară.

Pentru a fi considerat rezident fiscal, şi deci a avea dreptul de a cumpăra case în Noua Zeelandă, o persoană trebuie să fi petrecut 183 de zile în ţară pe o perioadă de 12 luni. Chiar dacă acest lucru poate fi realizat, rezidenţii care aspiră să obţină acest statut trebuie să plătească impozit pe veniturile lor, chiar şi pe cele pe care nu le-au adus cu ei în ţară.

Pe scurt, acesta este unul dintre principalele motive pentru care majoritatea bogaţilor stau departe şi probabil că vor mai sta o vreme până la revizuirea legii, dacă această schimbare va avea loc.

„Avem o listă de aşteptare cu persoane americane interesate care ar dori să aibă oportunitatea de a deţine o casă aici şi de a investi aici. Provoăcrile legate de rezidenţa fiscală în Noua Zeelandă duce la fuga potenţialilor cumpărători către ţări unde pot investi mai uşor” a declarat Mark Harris, director general şi fondator al Sotheby's International Realty New Zealand.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogati,
casa,
cumparare,
miliardari,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.