Ma che cosa sucede?

Postat la 11 decembrie 2007 2 afişări

Ultimul ghid Michelin a produs nemultumire in Italia, din cauza numarului mic de restaurante notate cu trei stele.

Performanta Italiei in materie de restaurante este slaba, conform ultimului ghid Michelin, numai cinci restaurante din aceasta tara fiind notate cu trei stele, la fel ca in ghidul de anul trecut. Pentru pretentiile bucatarilor italieni, e intr-adevar putin: Franta are 26 de restaurante cotate cu trei stele, Germania noua, Japonia opt, iar Spania sase. Editorul ghidului Michelin pentru Italia, Fausto Arrighi, da vina pe maestrii bucatari ai tarii, care se considera vedete, sustine el, si acorda prea mult timp aparitiilor TV, calatoriilor si concursurilor sau conferintelor. Arrighi spune ca nu o data s-a intamplat ca inspectorii Michelin veniti in vizita la cate un restaurant sa constate ca maestrii bucatari ai acestuia nu trudeau nici pe departe la cratita si „se comportau ca niste primadone“.

Revoltati de cuvintele editorului Michelin, bucatarii italieni au reactionat, acuzand standardele acestei publicatii ca sunt „prea burgheze“ pentru a permite existenta unor „maestri bucatari cu personalitate“. Unul dintre bucatarii celebri din peninsula, Gianfranco Vissani, recunoaste ca petrece mai mult timp in turnee de promovare in afara tarii decat in bucataria restaurantului sau, explicand insa ca este nevoit sa o faca din cauza ca numarul de clienti italieni din restaurantele de lux este insuficient pentru ca localurile de acest tip sa poata supravietui - in timp ce in Franta, spre exemplu, asemenea restaurante sunt intotdeauna pline.

La randul sau, bucatarul Fulvio Pierangelini, care pe langa restaurantul pe care il conduce pe coasta Toscanei, este si gazda unui popular program culinar la TV, considera ca Italia a fost tratata astfel intrucat criticii cred ca tara este lipsita de „greutate morala si economica“, desi atunci cand „se deranjeaza“ sa vina sa manance la un restaurant din Italia, apreciaza meniul si serviciile de acolo. Maestrii bucatari italieni sunt sustinuti si de presa, care considera ca restauratele din aceasta tara sunt subevaluate, iar aprecierile Michelin reprezinta „o mare nedreptate“. Exista si publicatii care cred insa contrariul si sustin ca se mananca mult mai bine in Germania decat in Italia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
restaurante,
culinare,
clasificare,
categorie
/arta-si-societate/panorama/ma-che-cosa-sucede-2302000
2302000
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.