Ia să vedem ce gust are arta

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 13 octombrie 2012 26 afişări

Cum gastronomia este o artă în sine, ea poate fi combinată lesne cu alte manifestări ale spiritului artistic, după cum o dovedesc anumite restaurante europene.

Tendinţa nu este tocmai nouă şi a apărut iniţial ca urmare a faptului că anumiţi artişti obişnuiau, atunci când erau strâmtoraţi, să plătească masa la restaurant oferind tablouri, scrie The Wall Street Journal. Un exemplu cu tradiţie în domeniu este Colombe d'Or din Franţa, unde înşişi Picasso şi Miro obişnuiau să mănânce şi care funcţionează şi astăzi.

La rândul său, Tramshed, un local amenajat într-o fostă uzină electrică folosită de reţeaua londoneză de tramvaie, unde-şi demonstrează măiestria bucătarul-vedetă Mark Hix, este format dintr-un restaurant şi o galerie de artă, fiecare situată la câte un etaj. Cei care îi trec pragul pot întâi admira expoziţia din galeria "Cock 'n' Bull", apoi urcă la etaj să ia masa într-o sală în centrul căreia se află o lucrare semnată Damien Hirst - o vacă în formol pe care stă un cocoş. Un alt local londonez, Sketch, a apelat la artistul Martin Creed, care să dea o imagine nouă restaurantului-galerie de artă până în cele mai mici detalii, cum ar fi scaunele şi vesela. Proprietarul localului doreşte să aleagă în fiecare an câte un artist care să redecoreze întregul Sketch.

Zagreus Projekt, o galerie de artă restaurant din Berlin, invită periodic câte un artist căruia îi dă mână liberă în aranjarea spaţiului disponibil pentru cei ce vin la o expoziţie şi iau masa acolo. Pe de altă parte, SushiSamba din Londra, un lanţ de restaurante care îmbină bucătăria japoneză cu cea braziliană şi peruană, preferă să colaboreze cu artişti stradali, cărora le încredinţează decoratul unităţilor sale din diverse ţări.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/ia-sa-vedem-ce-gust-are-arta-10197427
10197427
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.