De unde si vorba populară: când o zbura melcul

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 01 octombrie 2011 54 afişări

O specie de melci marini dovedeşte că nimic nu îi poate sta în cale atunci când doreşte să depăşească graniţele habitatului său natural, arată un studiu recent.

Studiul publicat în "Proceedings of the Royal Society B" arată că Istmul Panama, apărut acum circa trei milioane de ani, nu s-a dovedit o barieră de netrecut pentru o specie de melci marini care au reuşit să ajungă dintr-o parte în cealaltă a sa acum 750.000 de ani, parcurgând drumul în sens invers acum 72.000 de ani.

Cercetătorii au reuşit să determine acest lucru pe baza unor teste ADN, ajungând la concluzia că după ridicarea Istmului Panama au avut loc două traversări ale acestuia, realizate de melci în zbor, agăţaţi de burta sau de picioarele unor păsări care i-au transporat de la un ocean la altul.

Rezultatele cercetărilor îi îndreptăţesc pe oamenii de ştiinţă să creadă că şi alte mici specii de nevertebrate au utilizat aceeaşi modalitate de transport pentru răspândire.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panorama,
stiinta,
melci,
Panama,
istm,
cercetare,
test ADN
/arta-si-societate/panorama/de-unde-si-vorba-populara-cand-o-zbura-melcul-8825955
8825955
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.